Tuotantoeläinten antibioottien myynti Euroopassa lähes puolittunut kymmenessä vuodessa
Tuotantoeläinten antibioottien kokonaismyynti Euroopassa on vähentynyt merkittävästi vuoden 2011 jälkeen, kertoo Euroopan lääkeviraston tuore ESVAC-raportti. Myös kriittisen tärkeitä antibiootteja myytiin selvästi aikaisempaa vähemmän. Maakohtaiset erot ovat edelleen huomattavia.
Raportti kattaa vuosien 2010–2021 tiedot, ja myynti on siinä suhteutettu tuotantoeläinten määrään. Pisimpään, vuodesta 2011 mukana olleiden 25 maan antibioottien yhteenlaskettu kokonaismyynti on kymmenessä vuodessa lähes puolittunut (–47 %). Maakohtaisissa tuloksissa myynti väheni 23 maassa (4–65 %) ja lisääntyi kahdessa maassa (30–39 %).
Suomi kuuluu maihin, joissa tuotantoeläinten antibioottien kokonaismyynti on maltillista ja hallittua. Tuotantoeläinten määrään suhteutettu antibioottien myynti lisääntyi Suomessa vuonna 2021 viisi prosenttia edellisvuoteen verrattuna, mutta tulos oli kuitenkin toiseksi matalin koskaan mitattu. Suomessa yli kaksi kolmasosaa tuotantoeläinten antibiooteista on yksilölääkintään tarkoitettuja, kun Euroopassa valtaosa (87 %) annetaan rehun tai juomaveden mukana eläinryhmille.
Suomen hallittu eläinten antibioottien käyttö näkyy myös siinä, että eläimistä eristetyt bakteerit ovat pääosin herkkiä ensilinjan antibiooteille. Joidenkin taudinaiheuttajien herkkyystilanne on kuitenkin heikentynyt. Yksityiskohtaiset tiedot eläinten bakteerien resistenssitilanteesta ja antibioottien myynnistä Suomessa löytyvät tuoreesta FINRES-Vet 2021 -raportista.
Lue lisää:
Maakohtaiset myyntitrendit 2010–2021 (Country reports on sales trends) (EMA)
European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption (ESVAC)
ESVAC-2021 tulokset lyhyesti Fimean verkkosivulla
FINRES-Vet 2021 -raportit (Ruokavirasto)
Yhteyshenkilöt
Katariina Kivilahti-MäntyläeläinlääkäriFimea
Puh:029 522 3354sukunimi.etunimi@fimea.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo lääkkeitä, lääkinnällisiä laitteita, veri- ja kudostuotteita, biopankkeja sekä kehittää lääkealaa.
Fimean viestinnän tavoittaa osoitteesta viestinta@fimea.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Kliniska läkemedelsprövningar skapar betydande värde för patienten och samhället19.5.2025 16:05:59 EEST | Pressmeddelande
För patienterna är värdet på en klinisk läkemedelsprövning cirka 1,2 miljoner euro.
Kliiniset lääketutkimukset tuottavat merkittävää arvoa potilaalle ja yhteiskunnalle19.5.2025 16:05:59 EEST | Tiedote
Yhden kliinisen lääketutkimuksen arvo potilaille on noin 1,2 miljoonaa euroa. Arvossa lääkkeiden osuus on 0,5 miljoonaa euroa, muun hoidon osuus 0,41 miljoonaa euroa ja hoidolla saatavan terveyshyödyn osuus 0,3 miljoonaa euroa. Arvoarvio perustuu Lääketeollisuus ry:n viimevuotiseen Lääketutkimuksen yhteiskunnallinen arvo -selvitykseen. - Potilaan saama ja yhteiskunnallinen hyöty muodostuu siitä, että lääkettä kehittävä yritys yleensä maksaa hoidossa käytetyt lääkkeet sekä hoito- ja seurantakulut, sanoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean kliiniset lääketutkimukset -jaoston päällikkö Kaisa Sunela. Yhden kliinisen lääketutkimuksen yhteiskunnallinen arvo on noin 10 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan tutkimuksen kustannus- ja terveyshyödyt terveydenhuollossa kaikkinensa. Tehdyn selvityksen mukaan vuosina 2018–2023 alkaneiden kliinisten lääketutkimusten yhteiskunnallinen arvo oli yhteensä 5,3 miljardia euroa. - Tutkimuksista potilaiden saama terveydellinen ja inhimillinen
Fimean vuoden 2024 vastuullisuusraportti on julkaistu29.4.2025 12:57:26 EEST | Tiedote
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean vastuullisuusraportti vuodelta 2024 on julkaistu. Fimea yhteiskunnallinen vastuu pohjautuu lakisääteisiin tehtäviimme ja pyrimme osana valtionhallintoa varmistamaan yhteiskunnan kestävän kehittymisen YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman mukaisesti. Tähtäämme väestön hyvinvoinnin ja palvelujen turvaamiseen.
Cross-border ePrescription is perceived to improve access to medicines, tools are needed for patient counselling to improve medication safety29.4.2025 10:34:52 EEST | Tiedote
Estonian and Finnish pharmacists recognize the positive impact on access to medicines as the most important benefit of Cross-border ePrescription.
Gränsöverskridande recept upplevs förbättra tillgången till läkemedel, men för att förbättra läkemedelssäkerheten behövs verktyg för rådgivning29.4.2025 10:24:54 EEST | Pressmeddelande
Estniska och finländska yrkespersoner inom farmaci anser att den viktigaste nyttan med gränsöverskridande recept är att läkemedlens tillgänglighet förbättras vid resor utomlands.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme