Tuotantoeläinten terveysdatasta hyötyä tuottajille ja kuluttajille
Maataloustuotteiden terveellisyys, jäljitettävyys, alkuperä ja tuotantotapa ovat yhä tärkeämpiä kuluttajan ostopäätökseen sekä viranomaisvalvontaan liittyviä tekijöitä. Voisiko tulevaisuudessa maitopurkin kylkeen skannattu koodi kertoa maidon tuottaneen lehmän terveyshistorian? Kajaanin yliopistokeskuksen mittaustekniikan yksikkö on mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa selvitetään lehmien terveysdatan keräämistä ja miten kerättyä terveysdataa voisi hyödyntää ruokaketjun arvonmuodostuksessa.

Jo nyt lehmien terveyttä, tuotostasoa ja ruokintaa seurataan säännöllisesti. Seuranta perustuu usein lainsäädäntöön, mutta tiedon avulla voidaan myös parantaa tilanpidon kustannustehokkuutta ja ennaltaehkäistä tuotantoeläinten sairastumisia.
Eri tarpeisiin kerätty data on kuitenkin usein hajallaan useissa tietojärjestelmissä, joista se ei siirry eteenpäin muuhun käyttöön. Lisäksi on epäselvyyttä, kenelle syntynyt tieto kuuluu. Datan tehokas hyödyntäminen useampaan käyttötarkoitukseen edistäisi maatalouden kannattavuutta, mutta myös kaikkia ruokaketjun toimijoita valvovaa viranomaista ja kuluttajia myöten. Alkavassa tutkimuksessa pyritään löytämään keinoja datan tehokkaaseen hyödyntämiseen koko ruokaketjun osalta.
Kohti ICT:n täysimittaista hyödyntämistä kestävän maito- ja lihakarjatalouden arvoketjuissa (SustainIT) -hanke on saanut rahoitusta eurooppalaisesta ERA-Net Cofund ICT Agri-Food -ohjelmasta. Hanketta toteuttavat vuosina 2021-2023 Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikkö, Viron maatalousyliopisto, Viron meijeriklusteri, Halmstadin yliopisto ja Münchenin teknillinen yliopisto. Hanke oli rahoitetuista ainoa, jossa oli mukana suomalainen toimija. Mittaustekniikan yksikkö johtaa terveystiedon keräämistä ja saatavuutta käsittelevää työpakettia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Projektitutkija Tuija Kallio, Oulun yliopisto, Kajaanin yliopistokeskuksen mittaustekniikan yksikkö, puh. 029 448 8015, sposti tuija.kallio@oulu.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston Mining School, Edunation Oy ja Pyhäjärven Callio ryhtyvät kehittämään kaivosalan koulutusta Pyhäsalmen kaivosalueella5.3.2021 11:05:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston Mining School, Edunation Oy ja Pyhäjärven Callio ovat sopineet tekevänsä koulutusyhteistyötä Pyhäsalmen kaivosalueella Pyhäjärvellä. Osapuolet tulevat hyödyntämään koulutustarkoitukseen Pyhäsalmen kaivoksen aluetta, jossa varsinainen maanalainen kaivostoiminta on päättymässä 2021 vuoden aikana. Pyhäsalmen kaivos on Euroopan syvin perusmetallikaivos (1400 m) ja sisältää yli 100 km pitkän kaivostunneliverkoston ja soveltuu erityisen hyvin kaivostekniikan ja maanalaisen rakentamisen koulutustarpeisiin. Nyt julkistetussa hankkeessa haetaan laajaa opiskelijapohjaa lukio-opiskelijoista aina yliopistotasoiseen tutkimukseen.
Sepelvaltimotauti on yleisin sydänperäisen äkkikuoleman syy myös nuorilla aikuisilla – ruumiinavauksessa löytyy usein pitkälle edennyt sydänsairaus3.3.2021 07:00:00 EET | Tiedote
Sepelvaltimotaudin ajatellaan olevan lähinnä vanhemman väestön sairaus mutta sen merkitys myös nuoremmilla ihmisillä on ymmärretty. Oulun yliopiston tutkijat selvittivät sepelvaltimotaudin yleisyyttä ja ruumiinavauslöydöksiä alle 50-vuotiailla sydänperäisen äkkikuoleman uhreilla. 44 % alle 50-vuotiaiden sydänperäisistä äkkikuolemista johtui sepelvaltimotaudista.
Reipas liikkuminen ja istumisen vähentäminen pienentävät ikääntyneiden diabetesriskiä26.2.2021 05:00:00 EET | Tiedote
Reipas liikkuminen ja paikallaanolon vähentäminen parantavat ikääntyneiden sokeriaineenvaihduntaa ja vähentävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, vastikään julkaistu tutkimus osoittaa. Tulosten perusteella on tärkeää kannustaa myös ikääntyneitä välttämään paikallaanoloa ja lisäämään reipasta liikkumista sokeriaineenvaihdunnan tehostamiseksi.
Uusi tutkijasukupolvi tutkii muuttuvaa maailmaa ja sopeutumista muutoksiin24.2.2021 13:00:00 EET | Tiedote
EU:n rahoittama Marie Skłodowska-Curie projekti "Uutuuden legitimointi ja muutoksen johtaminen EU:ssa" antaa viidelletoista tohtorikoulutettavalle mahdollisuuden myötävaikuttaa Euroopan taloudelliseen, sosiaaliseen, poliittiseen ja teknologiseen kasvuun. Hankkeen koko on 4,3 miljoonaa euroa ja sen virallinen nimi on Legitimation of Newness and Its Impact on EU Agenda for Change (LNETN).
Naisten päivä 8.3: Naiset luovat tulevaisuuden teknologioita ja kestävämpää maailmaa24.2.2021 09:25:36 EET | Tiedote
ICT-alat tarvitsevat naisten kykyjä ja osaamista enemmän kuin koskaan. Monimuotoinen ympäristömme tarvitsee säilyäkseen uusia teknologisia ratkaisuja ja uusia osaajia. Naisten päivän 8.3. lähestyessä esittelemme tekniikan alan tutkimustyötä tekeviä ja alaa opiskelevia naisia Oulun yliopistossa.
Iltavirkut kokevat työkykynsä aamuvirkkuja heikommaksi24.2.2021 05:00:00 EET | Tiedote
Iltavirkut keski-ikäiset kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa useammin aamuvirkkuihin ikätovereihinsa verrattuna, osoittaa Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 pohjautuva Oulun yliopiston tutkimus. Tutkimuksessa saatiin lisäksi viitteitä siitä, että iltavirkuilla miehillä riski ennenaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen voi olla kohonnut. Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen väestöpohjainen tutkimus, jossa on selvitetty yksilöllisen kronotyypin yhteyttä työkykyyn ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen.
Väitös: Tulostettavaan elektroniikkaan uusia painomenetelmiä23.2.2021 07:00:00 EET | Tiedote
Diplomi-insinööri Pauliina Vilmi tutki väitöstyössään, kuinka painomenetelmiä voidaan soveltaa optiikan ja elektroniikan komponenttien valmistukseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme