Oulun yliopisto

Tuotantoeläinten terveysdatasta hyötyä tuottajille ja kuluttajille

Jaa

Maataloustuotteiden terveellisyys, jäljitettävyys, alkuperä ja tuotantotapa ovat yhä tärkeämpiä kuluttajan ostopäätökseen sekä viranomaisvalvontaan liittyviä tekijöitä. Voisiko tulevaisuudessa maitopurkin kylkeen skannattu koodi kertoa maidon tuottaneen lehmän terveyshistorian? Kajaanin yliopistokeskuksen mittaustekniikan yksikkö on mukana kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa selvitetään lehmien terveysdatan keräämistä ja miten kerättyä terveysdataa voisi hyödyntää ruokaketjun arvonmuodostuksessa.

Kuva: Rodeo/Tero Sivula
Kuva: Rodeo/Tero Sivula

Jo nyt lehmien terveyttä, tuotostasoa ja ruokintaa seurataan säännöllisesti. Seuranta perustuu usein lainsäädäntöön, mutta tiedon avulla voidaan myös parantaa tilanpidon kustannustehokkuutta ja ennaltaehkäistä tuotantoeläinten sairastumisia.

Eri tarpeisiin kerätty data on kuitenkin usein hajallaan useissa tietojärjestelmissä, joista se ei siirry eteenpäin muuhun käyttöön. Lisäksi on epäselvyyttä, kenelle syntynyt tieto kuuluu. Datan tehokas hyödyntäminen useampaan käyttötarkoitukseen edistäisi maatalouden kannattavuutta, mutta myös kaikkia ruokaketjun toimijoita valvovaa viranomaista ja kuluttajia myöten. Alkavassa tutkimuksessa pyritään löytämään keinoja datan tehokkaaseen hyödyntämiseen koko ruokaketjun osalta.

Kohti ICT:n täysimittaista hyödyntämistä kestävän maito- ja lihakarjatalouden arvoketjuissa (SustainIT) -hanke on saanut rahoitusta eurooppalaisesta ERA-Net Cofund ICT Agri-Food -ohjelmasta. Hanketta toteuttavat vuosina 2021-2023 Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikkö, Viron maatalousyliopisto, Viron meijeriklusteri, Halmstadin yliopisto ja Münchenin teknillinen yliopisto. Hanke oli rahoitetuista ainoa, jossa oli mukana suomalainen toimija. Mittaustekniikan yksikkö johtaa terveystiedon keräämistä ja saatavuutta käsittelevää työpakettia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektitutkija Tuija Kallio, Oulun yliopisto, Kajaanin yliopistokeskuksen mittaustekniikan yksikkö, puh. 029 448 8015, sposti tuija.kallio@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Rodeo/Tero Sivula
Kuva: Rodeo/Tero Sivula
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopiston Mining School, Edunation Oy ja Pyhäjärven Callio ryhtyvät kehittämään kaivosalan koulutusta Pyhäsalmen kaivosalueella5.3.2021 11:05:00 EETTiedote

Oulun yliopiston Mining School, Edunation Oy ja Pyhäjärven Callio ovat sopineet tekevänsä koulutusyhteistyötä Pyhäsalmen kaivosalueella Pyhäjärvellä. Osapuolet tulevat hyödyntämään koulutustarkoitukseen Pyhäsalmen kaivoksen aluetta, jossa varsinainen maanalainen kaivostoiminta on päättymässä 2021 vuoden aikana. Pyhäsalmen kaivos on Euroopan syvin perusmetallikaivos (1400 m) ja sisältää yli 100 km pitkän kaivostunneliverkoston ja soveltuu erityisen hyvin kaivostekniikan ja maanalaisen rakentamisen koulutustarpeisiin. Nyt julkistetussa hankkeessa haetaan laajaa opiskelijapohjaa lukio-opiskelijoista aina yliopistotasoiseen tutkimukseen.

Sepelvaltimotauti on yleisin sydänperäisen äkkikuoleman syy myös nuorilla aikuisilla – ruumiinavauksessa löytyy usein pitkälle edennyt sydänsairaus3.3.2021 07:00:00 EETTiedote

Sepelvaltimotaudin ajatellaan olevan lähinnä vanhemman väestön sairaus mutta sen merkitys myös nuoremmilla ihmisillä on ymmärretty. Oulun yliopiston tutkijat selvittivät sepelvaltimotaudin yleisyyttä ja ruumiinavauslöydöksiä alle 50-vuotiailla sydänperäisen äkkikuoleman uhreilla. 44 % alle 50-vuotiaiden sydänperäisistä äkkikuolemista johtui sepelvaltimotaudista.

Iltavirkut kokevat työkykynsä aamuvirkkuja heikommaksi24.2.2021 05:00:00 EETTiedote

Iltavirkut keski-ikäiset kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa useammin aamuvirkkuihin ikätovereihinsa verrattuna, osoittaa Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 pohjautuva Oulun yliopiston tutkimus. Tutkimuksessa saatiin lisäksi viitteitä siitä, että iltavirkuilla miehillä riski ennenaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen voi olla kohonnut. Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen väestöpohjainen tutkimus, jossa on selvitetty yksilöllisen kronotyypin yhteyttä työkykyyn ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme