Suomen ASH ry

Tupakan ympäristörasite kokonaisen valtion verran

Jaa

Maailmassa valmistetaan vuosittain kuusi biljoonaa savuketta, joiden tuotantoketjussa käytetään merkittävät määrät luonnonvaroja. Suomen ASH painottaa, että myös tupakan ympäristörasite on tärkeä syy jatkaa määrätietoista tupakkapolitiikkaa.

Tupakan tuotannossa käytetään merkittävät määrät vettä, maata ja energiaa, minkä lisäksi tupakka aiheuttaa vuosittain miljoonia tonneja kiinteää jätettä. Näiden tietojen valossa on selvää, että ympäristökysymykset ovat nousseet tupakkapolitiikassa tärkeäksi näkökulmaksi.

”Tupakoinnin terveysvaikutukset tunnetaan laajalti, mutta ympäristövaikutuksia ei ole juuri huomioitu.  Jokainen vaihe tupakan viljelystä ja kuivatuksesta savukkeiden valmistukseen, jakeluun ja hävittämiseen vaatii paljon resursseja ja synnyttää jätettä ja päästöjä”, Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara toteaa.

Tupakkapolitiikka torjuu ilmastonmuutosta

Tupakan tuotanto tapahtuu kaukana Suomesta, ja useimmiten meillä puhutut ympäristövaikutukset liittyvät lähinnä tupakan tumppeihin. Suomen ASH painottaa, että tavoite savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta vuoteen 2030 mennessä on tärkeä myös ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

”Nikotiinittomuuteen tähtäävä politiikkamme on tärkeää paitsi terveyden ja talouden, niin myös ilmaston kannalta. Jos hyväksymme tupakkateollisuuden toimet, rasitamme erityisesti kehittyviä maita, joissa tupakkaa viljellään. Samalla teemme hallaa koko planeetan hyvinvoinnille. Tupakkateollisuuden toimintaa ei pidä hyväksyä missään muodossa”, Mervi Hara Suomen ASH:sta painottaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan savukkeiden tuotannon ja kulutuksen vähentämisen ja lopulta loppumisen tulisi olla keskeinen osa kestävään kehitykseen pyrittäessä. WHO:n viime vuonna julkaisema perusteellinen raportti tupakan koko tuotantoketjun ympäristövaikutuksista ja suhteesta kestävään kehitykseen on ensimmäinen laatuaan. Siinä esitetään esimerkiksi tarkat luvut tupakan aiheuttamasta veden, metallien ja fossiilisten polttoaineiden ehtymisestä sekä maan kulutuksesta. Raportissa myös verrataan tupakkasadon tuottavuutta tärkeämpiin elintarvikkeisiin, kuten perunaan ja tomaattiin.

Tupakka lukuina

•    tuotetaan 125 maassa
•    lähes 500 tehtaassa
•    6 biljoonaa savuketta vuodessa
•    yhden vihreän tupakkatonnin viljely edistää ilmastonmuutosta noin 2-3 kertaa enemmän kuin tomaatti- tai perunatonnin viljely.
•    tupakkateollisuuden vuoksi ilmakehään vapautuu vuodessa 84 miljoonaa tonnia kasvihuonekaasuja

Lisätiedot toimituksille
Mervi Hara, Suomen ASH ry, toiminnanjohtaja, p. 050 460 2324, mervi.hara@suomenash.fi

Liite: WHO:n raportti tupakan ympäristövaikutuksista.

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen ASH ry
Suomen ASH ry
Kornetintie 6 A
00380 Helsinki

http://www.suomenash.fi

Suomen ASH ry on valtakunnallinen kansanterveysjärjestö ja tupakkapolitiikan asiantuntija.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ASH ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme