ELY-keskukset

Turistprojekt i glesbygden beviljades cirka 3,4 miljoner euro i understöd

Dela
NTM-centralen har beviljat sammanlagt cirka 3,4 miljoner euro i understöd för utveckling av natur-, mat-, fiske- och jaktturismen i glesbebyggda områden (HAMA). Sammanlagt 35 projekt fick understöd. Projektens genomsnittliga understöd var cirka 96 600 euro.
Bild: Lapin materiaalipankki/Terhi Tuovinen.
Bild: Lapin materiaalipankki/Terhi Tuovinen.

Fokus i alla understödda projekt ligger på företag, byar och samfund i glesbygden. Med hjälp av den tilläggsfinansiering som beviljades av den parlamentariska arbetsgruppen för glesbygden kunde fler projekt än planerat beviljas finansiering.

Under två skilda ansökningsperioder mottogs 118 projektansökningar och det ansökta understödet uppgick till sammanlagt 12 miljoner euro. Projektstöd ansöktes för att bland annat fördjupa kompetens, bygga nätverk, produktutveckling, digitalisering, utredningar och kartläggningar samt strategiarbete.

Understöd till ett geografiskt vidsträckt område

En stor del av understödstagarna är aktörer som är bekanta från projektvärlden sedan tidigare, såsom läroanstalter, kommuner och städer. Bland aktörer som genomför projekt finns även aktörer inom den tredje sektorn, företagare och nya projektsökande.

Geografiskt fördelades understöden mellan tre storområden inom turismen i Finland, där det finns glest bebodda områden:

  • Insjöfinland: 17 projekt
  • Kusten & skärgården: 5 projekt
  • Lappland: 10 projekt
  • Landsomfattande: 3 projekt

Det är ännu möjligt att delta i projektens verksamhet

Det är också möjligt att delta i projekten i efterhand som nyttohavare. Om projektets verksamhet tillgodoser ditt företags, din förenings eller din kommuns behov i ett glest bebott område ska du kontakta projektledaren direkt. Mer information om projekten finns på Lapplands NTM-centrals webbplats under projektkorten. Projektkorten kommer att publiceras i takt med att de finansierade projekten inleds.

Bakgrunden till projektansökan har varit ett beslut av den parlamentariska arbetsgruppen för glesbefolkade områden om att rikta finansiering till utvecklingen av turismen i dessa områden. Ansökan var landsomfattande och gällde glesbefolkade områden i Finland, med undantag av Åland. NTM-centralen i Lappland ansvarar för genomförandet av projektansökan.

Nyckelord

Kontakter

Ytterligare information från NTM-centralen i Lappland:


Tuuli Kinnunen
finansieringsexpert
tfn. 0295 037 149


E-postadress i formatet fornamn.efternamn@ely-keskus.fi

Bilder

Bild: Lapin materiaalipankki/Terhi Tuovinen.
Bild: Lapin materiaalipankki/Terhi Tuovinen.
Ladda ned bild

Dokument

Om

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Följ ELY-keskukset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ELY-keskukset

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum