Amnesty International

Turkki vaiensi Syyrian konfliktin kritisoijat – satoja pidätetty terrorismista syytettyinä

Jaa

Turkin viranomaiset ovat pidättäneet satoja ihmisiä, jotka ovat kommentoineet hyökkäystä Syyriaan. Pidätettyjen joukossa on muun muassa toimittajia ja sosiaalisen median käyttäjiä.

Bilal Güldem/Mesopotamia Agency
Bilal Güldem/Mesopotamia Agency

Amnesty Internationalin tänään perjantaina 1. marraskuuta julkaistu We can’t complain -raportti paljastaa, kuinka Turkin sotilaallista hyökkäystä Syyrian koillisosiin seurasi hyökkäystä kritisoineiden äänien täydellinen tukahduttaminen.

“Kun tankit vyöryivät Syyriaan, hallitus päätti vaientaa kaikki kriittiset äänet niin mediasta, sosiaalisesta mediasta kuin kaduilta. Keskustelu kurdien oikeuksista ja politiikasta on kielletty”, kertoo Amnesty Internationalin Euroopan johtaja Marie Struthers.

“Kaikkea operaatioon liittyvää keskustelua valvotaan tarkasti. Sadat ihmiset, jotka ovat ilmaisseet eriävän mielipiteen, ovat joutuneet rikostutkintaan.”

Toimittajia, sosiaalisen median käyttäjiä ja aktivisteja on syytetty terrorismista. Viranomaiset ovat tehneet mielivaltaisia pidätyksiä ja moni rikostutkintaan joutunut on määrätty maastapoistumiskieltoon.

Toimittajat hiljennettiin

Turkki aloitti hyökkäyksen Syyriaan 9. lokakuuta. Seuraavana päivänä Turkin mediaa säätelevä viranomainen (RTÜK) ilmoitti, että heillä on nollatoleranssi uutisointiin, joka voi vaikuttaa negatiivisesti sotilaiden moraaliin ja motivaatioon tai harhaanjohtaa kansalaisia valheellisilla tai puutteellisilla tiedoilla.

Viranomaiset pidättivät kaksi toimittajaa vielä samana päivänä. Hakan Demir joutui poliisikuulusteluun, koska hän julkaisi Twitterissa artikkelin, jossa viitattiin Turkin siviilialueilla tekemiin ilmaiskuihin. Demir julkaisi twiitin Birgün-lehden virallisella tilillä.

Diken-uutissivuston päätoimittaja Faith Gökhan Diler pidätettiin, koska sivustolla uutisoitiin kahden siviilin kuolemasta. Tieto kuolemista perustui syyrialaislähteisiin. 

Molempia toimittajia syytettiin vihamielisyyteen yllyttämisestä. He eivät saa poistua maasta ennen rikostutkinnan valmistumista.

Toimittaja Nurcan Baysalin kotiin tehtiin ratsia keskellä yötä.

“30 raskaasti aseistettua poliisia ratsasi kotini ja pelotteli lapsiani, koska julkaisin rauhaa vaativia päivityksiä sosiaalisessa mediassa. Tämä kertoo kaiken sananvapauden tilasta Turkissa”, Baysal sanoo Amnestylle.

Vaientaminen ei koske vain turkkilaisia toimittajia. Presidentti Erdoğanin asianajajat ovat syyttäneet myös ranskalaislehti Le Pointin päätoimittajaa presidentin loukkaamisesta, joka on Turkissa rikos.

Satoja sosiaalisen median tilejä rikostutkinnassa

Ensimmäisen hyökkäysviikon aikana Turkin viranomaiset tutkivat 839 sosiaalisen median tiliä “rikollisten sisältöjen jakamisen” vuoksi. 186 ihmistä pidätettiin ja ainakin 24 ihmistä odottaa oikeudenkäyntiä telkien takana.

Myös lukuisat oppositiopoliitikot ovat joutuneet rikostutkintaan esimerkiksi medialausuntojensa vuoksi.

“Turkkiin juurtunut sensuuri ja pelko on syventynyt entisestään hyökkäyksen aloittamisen jälkeen. Ne, jotka uskaltavat kritisoida Turkin hyökkäystä Syyriaan hiljennetään pidätyksin ja tekaistuin syyttein”, Amnestyn Marie Struthers toteaa.

“Turkin viranomaisten täytyy lopettaa mielipiteiden tukahduttaminen. Kaikki syytteet niitä vastaan, jotka ovat rauhanomaisesti ilmaisseet vastustuksensa operaatiolle, täytyy hylätä.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Bilal Güldem/Mesopotamia Agency
Bilal Güldem/Mesopotamia Agency
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Lapset kärsivät Boko Haramin runtelemassa Nigeriassa – kidutusta ja laittomia pidätyksiä27.5.2020 03:01:00 EESTTiedote

Terroristijärjestö Boko Haram on siepannut ja pakottanut tuhansia lapsia sotilaiksi tai “vaimoiksi” Nigerian koillisosissa jo lähes vuosikymmenen ajan. Amnesty Internationalin tuore raportti paljastaa, miten myös Nigerian armeija on syyllistynyt Boko Haramilta paenneiden lasten kiduttamiseen ja muihin sotarikoksiin. Lisäksi muun muassa EU rahoittaa entisille sotilaille suunnattua kuntoutusohjelmaa, joka on syyllistynyt ihmisoikeusloukkauksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme