Espoon kaupunki - Esbo stad

Turun tunnin juna -hanke käynnistyy

Jaa

Hallitus päätti eilen lisätalousarvioneuvotteluissa Espoon kaupunkiradan rakentamisesta ja osallistumisesta Turun ratapiha -hankkeeseen. Tunnin juna -hankkeen käynnistäminen on merkittävä kasvu- ja ilmastoinvestointi ja kaupungit olivat valmiita osoittamaan ratainvestoinnin käynnistämiseen poikkeuksellisen suuren taloudellisen panoksen.

Espoon kaupunkirata ja Turun ratapihahanke ovat ensimmäiset vaiheet uuden nopean raideyhteyden rakentamiseksi Helsingin ja Turun välille.

"Espoon kaupunkiradan käynnistäminen vauhdittaa maamme talouden kasvua ja työllisyyttä tulevina vuosina, mitä koronakriisistä toipuva Suomi nyt kipeästi kaipaa. Tulevaisuudessa Tunnin juna synnyttää eteläiseen suomeen 1,5 miljoonan ihmisen työmarkkina-alueen. Espoon kaupunkirata sysää liikkeelle 25 000 asunnon rakentamisen, mikä mahdollistaa osaltaan Espoon kestävää kasvua”, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

"Tunnin juna -hanke käynnistyy nyt sekä Helsingin että Turun päässä, kun Turun ratapihan suunnitelmat laitetaan toteen. Uuden nopean raideyhteyden rakentaminen on osa ilmastoratkaisua. Yhä useamman on mahdollista matkustaa ilmastoystävällisesti, sillä uusi nopea raideyhteys tuplaa matkustajamäärän Helsingin ja Turun välillä", sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.

Espoon ja Turun kaupunginjohtajat toivovat hallituksen vievän myös muita nopeaan ratayhteyteen liittyviä hankkeita määrätietoisesti eteenpäin.

"Helsingin ja Turun välinen ratayhteys on valtion rataverkkoon sisältyvä kaukoliikenneyhteys, jonka investointikustannukset kuuluvat valtion vastuulle", kaupunginjohtajat muistuttavat.  

Lähes 3 miljoonaa matkaa vuodessa, kymmeniä tuhansia uusia asuntoja

Valmistuessaan nopea ratayhteys Helsingin ja Turun välillä luo yhtenäisen 1,5 miljoonan ihmisen työssäkäyntialueen. Väyläviraston kysyntäennusteen mukaan Tunnin junalla tehtäisiin noin 2,7 miljoonaa kaukoliikenteen matkaa vuodessa ja esimerkiksi Helsinki-Lohja -lähiliikenteessä jopa 7 miljoonaa matkaa vuodessa.

Turun Tunnin juna kasvattaa talouden tuottavuutta parantamalla työvoiman liikkuvuutta sekä vahvistamalla yritysten ja tiedeyhteisöjen välisiä yhteyksiä. Arvioiden mukaan hanke sysää liikkeelle kymmenien miljardien lisäinvestoinnit, kuten kymmenien tuhansien uusien asuntojen rakentamisen. Myös yksityinen sektori tulee investoimaan mittavasti radan varren uusien asukkaiden palveluihin.

Hankkeen rakentaminen jaksottuu useille vuosille ja aikaan, jolloin Suomi on siirtymässä väestön ikääntymisen myötä hitaamman kasvun aikaan. Julkiset investoinnit rohkaisevat yrityksiä investoimaan koronakriisin jälkeen.

Tunnin juna -hankeyhtiössä mukana olevat kaupungit Turku, Espoo, Helsinki, Salo, Lohja, Vihti ja Kirkkonummi sekä Varsinais-Suomen ja Uudenmaan liitot edellyttävät, että hallitus jatkaa määrätietoisesti Espoo-Salo-Turku -välien ratasuunnittelua, jotta nopean ratahankkeen jatkopäätökset voidaan tehdä lähivuosina.

Lisätiedot:

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve, puh. 044 907 5210

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, puh. 046 877 3953

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme