Suomen Yliopistokiinteistöt Oy

Turun yliopiston päärakennuksen peruskorjaus päätökseen

Jaa

Turun yliopiston päärakennus valmistui kahden vuoden peruskorjauksen jälkeen. Satavuotisjuhliaan viettävän Turun yliopiston johto ja yhteiset palvelut muuttavat modernisoituihin, muuntojoustaviin tiloihin kesällä.

Turun yliopiston päärakennus luovutettiin tilaajalle, Suomen Yliopistokiinteistöille (SYK) tänään 29.4.2020 ilman virheitä ja puutteita. Arkkitehtuurisesti arvokas, kooltaan 5 300 m2 päärakennus on ollut peruskorjattavana elokuusta 2018 lähtien. 

Luovutuksen yhteydessä projektinjohtourakoitsijalle, Rakennustoimisto Laamolle, luovutettiin SYKn myöntämä Hyvän rakentamisen kohde 2020 -kunniakirja. Rakennustöiden konsulttina työmaalla on toiminut A-Insinöörit. 

Turun yliopiston johto ja yliopiston yhteiset palvelut muuttavat suunnitellussa aikataulussa valmistuneeseen rakennukseen kesän 2020 kuluessa.

“On hienoa, että yliopiston satavuotisjuhlavuonna saamme jälleen päärakennuksen käyttöön. Perinteisen rakennuksen modernisoidut tilat kannustavat varmasti uuden luomiseen”, tiloista vastaava yliopiston talousjohtaja Siru Helminen sanoo.

Tekniikka ja opetustilat uudistettu, upea keskusaula alkuperäisessä asussaan

Turun yliopiston päärakennus valmistui vuonna 1958. Rakennuksen saneerauksessa on seurattu yliopistomäen kampusalueen suunnitelleen arkkitehti Aarne Ervin alkuperäisiä suunnitelmia. Kampusympäristö kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Sisätilat on peruskorjattu ja modernisoitu rakennuksen historiallisia arvoja kunnioittaen tiiviissä yhteistyössä Museoviraston, yliopiston henkilökunnan ja rakennushankkeen osapuolten kanssa. Päärakennuksen ydin on koko rakennuksen läpäisevä keskusaula, jota valaisee ylhäältä epäsuora luonnonvalo. Keskusala ja mm. julkisivu on säilytetty ulkonäöltään alkuperäisinä.

”Tällaisia kohteita saa melko harvoin toteutettavakseen, rakennuksen merkittävyys ja historia on aivan omaa luokkaansa. On ollut erittäin miellyttävää ja kohteen onnistumisen kannalta tärkeää kokea rakennusliikkeen ja kaikkien projektin yhteistyökumppaneiden äärimmäisen hyvä yhteistyökyky ja ammattitaito”, kertoo SYKn rakennuttajapäällikkö Kimmo Mäkelä.

Peruskorjauksessa on modernisoitu opetustiloja ja tekniikkaa sekä uudistettu vanhat työympäristöt muuntojoustaviksi työtiloiksi.  

”Peruskorjauksen valmistumisen myötä päärakennuksessa siirrytään uuteen toimistokulttuuriin, missä tilat muuntuvat toimintojen tarpeiden ja painopisteiden mukaan. Päärakennuksen saneeraushanke on hieno esimerkki siitä, miten arkkitehtuurisesti arvokkaita ympäristöjä voidaan muokata palvelemaan tämän päivän toiminnallisia tarpeita, kun tilaajalla, käyttäjillä ja suunnittelijoilla on yhteinen tahto hakea uutta,” rakennuttajakonsultti Markku Könnö A-Insinööreistä sanoo.

Päärakennuksen peruskorjauksen budjetti on noin 12 miljoonaa euroa. Rakennukselle haetaan BREEAM ympäristöluokitusta arvosanalla BREEAM Very Good.

Turun yliopiston 100-vuotisjuhlavuoteen liittyen keskusaukiolla on kunnostettu ulkoalueita, muun muassa valaistusta, penkkejä sekä nurmi- ja istutusalueita. Keväällä alueella uusitaan kasvualustoja ja istutetaan puita, pensaita ja perennoja sekä kunnostetaan keskusaukiolla sijaitseva Väinö Aaltosen suunnittelema Genius ohjaa nuoruutta -suihkukaivoveistos ja suihkuallas. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Turun yliopisto
Siru Helminen, talousjohtaja
puh. 040 194 8399
siru.helminen@utu.fi

A-Insinöörit
Markku Könnö, yksikönjohtaja
puh. 050 609 21
markku.konno@ains.fi

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy
Kimmo Mäkelä, rakennuttajapäällikkö
puh. 040 534 6161
kimmo.makela@sykoy.fi

Anita Rinne
viestintä- ja markkinointiasiantuntija
anita.rinne@sykoy.fi, 050 534 6340

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy
Suomen Yliopistokiinteistöt Oy
Tietotalo 2. krs, Korkeakoulunkatu 1
33720 Tampere

020 742 4010http://www.sykoy.fi

A-Insinöörit on ennakkoluuloton rakentamisen suunnittelu- ja konsulttitalo. Tehtävämme on auttaa asiakkaita onnistumaan rakentamisen hankkeissa. Lähes 800 hengen luova ja luotettu asiantuntijajoukko tekee töitä rakennuttamisen, rakennesuunnittelun ja infrarakentamisen hankkeissa 12 toimipisteessä Suomessa ja kansainvälisesti. A-Insinöörit – ihmisiä, joiden kanssa rakennat rohkeasti parempaa. www.ains.fi

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) on valtakunnallinen kampuskehittäjä, joka omistaa ja kehittää yliopistokiinteistöjä pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kehitämme vetovoimaisia kampuksia ja luomme alueellisen kasvun mahdollisuuksia yhdistämällä tieteen ja tutkimuksen, elinkeinoelämän ja elävän kaupungin. Tarjoamme muun muassa korkeakoulujen ja yritysten käyttöön tulevaisuuden tilaratkaisuja sekä asiakkaidemme tarpeita vastaavia, kustannustehokkaita tiloja. SYK:n omistavat Suomen valtio ja 10 yliopistoa. Yhtiön tasearvo on noin 1,3 miljardia euroa, ja se koostuu yliopistojen 225 rakennuksesta. Vuoden 2019 liikevaihto oli noin 165 miljoonaa euroa. www.sykoy.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme