Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Turvaa osaltasi pelastustyöntekijöiden turvallisuus tiealueella!

Jaa
112-päivää vietetään 11. helmikuuta 2023. 112-päivä on valtakunnallinen tempaus, jonka tavoitteena on kiinnittää suomalaisten huomio arjen turvallisuuteen ja sen parantamiseen. Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmässä on noussut esiin huoli pelastustyöntekijöiden turvallisuudesta onnettomuuspaikoilla; läheltä piti -tilanteiden määrä on huolestuttavassa kasvussa.

Pelastustyöntekijät ovat valmiudessa auttamaan ja pelastamaan ihmishenkiä ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Vuosittain turvallisuusviranomaiset, kuten pelastuslaitos ja poliisi, ovat mukana yli 15 000 tieliikenneonnettomuudessa. Yksistään Kaakkois-Suomen alueella erilaisia pelastustehtäviä on vuosittain noin tuhatkunta eli keskimäärin muutama päivässä.

Poikkeustilanne vaatii kaikilta tarkkaavaisuutta     

Usein onnettomuuspaikka sijaitsee tiealueella ja aiheuttaa häiriötilanteen muulle liikenteelle. Onnettomuuspaikkojen ohi ajavista ajoneuvoista on tullut vuosi vuodelta yhä suurempi turvallisuusriski pelastushenkilökunnalle. "Läheltä piti -tilanteita, joissa pelastajat tai poliisit ovat olleet vähällä jäädä ohi ajavan auton alle on koko ajan enenevässä määrin", kertoo paloinsinööri Tiia Renlund Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Hiljennä vauhtia – älä kuvaa

Pelastajille vaaraa aiheuttavat liian kovaa onnettomuuspaikkojen ohi ajavat kuljettajat sekä kuljettajat, jotka ottavat älypuhelimillaan valokuvia tai videota onnettomuuspaikasta ja uhreista. Vaara muodostuu huomion keskittymisestä kuvaamiseen onnettomuuspaikan turvallisen ohittamisen sijaan. Onnettomuuspaikalla kuvaaminen on myös hyvin epäkunnioittavaa onnettomuuden uhreja ja heidän omaisiaan kohtaan.

Huoli työturvallisuudesta

"Aihe herättää paljon keskustelua ja huolta pelastushenkilökunnan kesken, eikä tilanne ole missään nimessä hyväksyttävä", kertoo turvallisuuskouluttaja Jani Jääskeläinen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta. Onnettomuuksilta on kuitenkin toistaiseksi vältytty pelastushenkilökunnan oman valppauden ansiosta. Toisaalta tämä vie pelastajan huomion varsinaisesta pelastustehtävästä. Pelastuslaitos onkin ottanut käyttöön uusia keinoja työturvallisuuden varmistamiseksi, kuten lisäyksiköiden käyttö ja pelastusajoneuvojen sijoittelu onnettomuuspaikan suojaamiseksi.

Muista ainakin nämä

Jos saavut ensimmäisenä onnettomuuspaikalle:

  • Pysäköi ajoneuvosi tien reunaan turvalliseen paikkaan. Kytke heti hätävilkut.
  • Varmista oma turvallisuutesi. Onko turvallista nousta autosta? Jos on – tee itsesi näkyväksi. Pue heijastinliivi ja käytä pimeällä lamppua.
  • Tee tilannearvio ja pyri selvittämään, mitä on tapahtunut. Selvitä, onko loukkaantuneita, ja arvioi avun tarve.
  • Tee hätäilmoitus numeroon 112.

Estä lisäonnettomuudet ja varoita muuta liikennettä. Käytä hätävilkkuja ja vie varoituskolmio 100–150 metrin päähän onnettomuuspaikasta.

Jos pelastushenkilökunta on jo paikalla:

  • Ohita onnettomuuspaikka riittävän alhaisella nopeudella.
  • Unohda kuvaaminen ja jätä pelastajille työrauha. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Kaakkois-Suomen liikenneturvallisuustyöryhmän puheenjohtaja Janne Saarikoski, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, p. 0295 029 000
- Paloinsinööri Tiia Renlund, Kymenlaakson pelastuslaitos, p. 044 702 6300
- Turvallisuuskouluttaja Jani Jääskeläinen, Etelä-Karjalan pelastuslaitos puh. 040 624 7754

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, helmikuu 202321.3.2023 08:34:47 EET | Tiedote

Työttömyysluvut Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa ovat helmikuun mittaushistorian matalimpia (tilastot vuodesta 2006 alkaen). On kuitenkin merkkejä siitä, että pitkään jatkunut työttömyyden väheneminen alkaa taittua. Kaakkois-Suomessa työttömien määrä väheni enää kahden prosentin verran vuodentakaisesta. Kymenlaaksossa työttömien määrä väheni neljällä prosentilla, mutta Etelä-Karjalassa määrä nousi prosentin verran vuoden 2022 helmikuun lukuihin verrattuna. Työttömien määrä laski alueella eniten Kouvolan seutukunnassa (-5 %). Uusia avoimia työpaikkoja oli helmikuun aikana avoinna 2762, mikä on 24 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten helmikuussa.

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, tammikuu 202321.2.2023 08:16:47 EET | Tiedote

Työttömyyden kehitys Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa näyttää edelleen hyvältä. Työttömyysluvut ovat tammikuun mittaushistorian matalimmat (tilastot vuodesta 2006 alkaen). Kymenlaaksossa työttömyys väheni kahdeksan prosentin ja Etelä-Karjalassa kolmen prosentin verran vuoden 2022 tammikuun lukuihin verrattuna. Työttömien määrä laski erityisesti Kouvolan seutukunnassa (-11 %). Uusien avointen työpaikkojen lukumäärä Kaakkois-Suomessa on tammikuisen mittaushistorian toiseksi suurin heti vuoden 2022 tammikuun jälkeen, jolloin työpaikkoja oli avoinna peräti 5085.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme