Demarinaiset

Turvallisuuspolitiikka on myös tasa-arvotyötä

Jaa
Suomi on osa Nato-puolustusliittoa 4. huhtikuuta alkaen. Suomen jäsenyyden alkutaipale tulee olemaan suuressa osassa seuraavan hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

”Suomi, pian Ruotsi ja suuri enemmistö EU-maista on Nato-maita, mikä lähentää näitä kahta. Suomelle Naton lisäksi myös Euroopan unioni on tärkeä turvallisuuden tuottaja ja turvallisuus- ja arvoyhteisö”, muistuttaa Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.   

Suomella on korkea profiili laajasti tasa-arvopoliittisissa kysymyksissä ja Naiset, rauha ja turvallisuus teemoissa, mutta turvallisuuspoliittisessa päätöksenteossa ja sotilaallisessa kriisinhallinnossa tasa-arvokysymykset jäävät pienempään rooliin. Ulkoministeriön syksyllä 2022 tilaamassa tutkimuksessa tuli esille, että keväällä 2022 laadituissa Nato-hakemusta pohjustavissa selvityksissä ei mainittu naisten ja tyttöjen oikeuksia, sukupuolianalyysia tai tasa-arvotavoitteita.  

Demarinaisten tavoitteissa on, että Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan on oltava feminististä, sekä tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin painottuvaa. Seuraavan hallituksen kokoonpanon tehtävänä onkin tuoda tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymykset enemmän esille ulko- ja turvallisuuspoliittisessa päätöksenteossa.  

Yksi keino tehdä turvallisuuspolitiikkaa tasa-arvoisemmaksi on kiinnittää huomiota naisten osallistumiseen maanpuolustuksen kaikilla sektoreilla. Suomen maanpuolustusta voidaan kehittää lisäämällä sukupuolten tasa-arvon toteutumista ja lisäämällä naisten edustusta ulko- ja turvallisuuspolitiikassa sekä puolustusvoimien päätöksenteossa. Suomi on edelläkävijä siviilikriisinhallinnassa olevien naispuolisten asiantuntijoiden määrässä, mutta myös sotilaallisen kriisinhallinnan tehtävissä naisten määrää olisi kasvatettava. Tasa-arvoasiantuntijoiden määrää ja statusta olisi nostettava puolustusvoimissa.  

“Hyvä turvallisuuspolitiikka on myös tasa-arvotyötä. Sodan keskellä asuvat naiset joutuvat kokemaan sellaista naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, jota kenenkään ei kuuluisi joutua kokemaan. Suomi on panostanut pitkään rauhantyöhön ja ulkoministeriöön on lokakuussa 2020 perustettu poliittiselle osastolle erillinen rauhanvälityskeskus. Tasa-arvokysymykset on myös vastaisuudessa huomioitava konflikteja ehkäisevässä työssä ja konfliktien jälkeisessä jälleenrakennuksessa”, painottaa Demarinaisten 1. varapuheenjohtaja Emmi Lintonen.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Demarinaiset
Siltasaarenkatu 18-20 C, 6. krs. 00530 HELSINKI


https://www.demarinaiset.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset

Orpon hallituksen kehysriihi johtaa kurjistumisen kierteeseen15.4.2024 14:27:13 EEST | Tiedote

Orpon hallitus kokoontuu tällä viikolla kehysriiheen. Hallituksen tavoitteena on päättää noin kolmen miljardin euron lisäsäästöistä vielä tälle hallituskaudelle. Hallitus on epäonnistunut työllisyyspolitiikassaan, ja kasvutavoitteiden kaaduttua hallitus on ajautunut leikkauskierteeseen. Alustavien tietojen mukaan leikkauksia ollaan tekemässä muun muassa eläkkeisiin, sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä järjestöjen valtionavustuksiin.

Ei sairaalaverkon alasajolle12.4.2024 14:01:17 EEST | Tiedote

Orpon ja Purran hallitus aikoo leikata sairaaloista ja niiden palveluista. Tällä leikkauksella tavoitellaan sadan miljoonan euron säästöjä. Kotkan, Savonlinnan, Mikkelin, Kajaanin, Kemin, Kokkolan ja Hämeenlinnan keskussairaaloiden toimintoja, kuten tehohoitoa, ympärivuorokautista leikkaustoimintaa ja synnytyksien hoitamista ollaan lopettamassa. Näillä päätöksillä tilalle jäisi vain iso terveyskeskus. Tämän lisäksi supistamisvaarassa ovat Vaasa, Joensuu, Lappeenranta tai Rovaniemi. Näillä päätöksillä Orpon hallitus sulkisi puolet Suomen synnytyssairaaloista.

Demarinaiset vaativat rotia hallituksen poliittisiin virkanimityksiin17.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Demarinaisten hallitus on erittäin huolissaan Orpon ja Purran hallituksen valitsemasta linjasta nimittää oman puolueen jäseniä keskeisiin virkoihin. Näistä tuorein esimerkki on perussuomalaisten sisäministeri Mari Rantasen poliittisen valtiosihteerin nimittäminen suoraan Supon pääjohtajaksi. Ennen vaaleja perussuomalaiset vastustivat poliittisia virkanimityksiä, mutta valtaan päästyä virkoja jaetaan jäsenkirjan perusteella. Etenkin suojelupoliisin päällikön poliittinen virkanimitys herättää paljon kysymyksiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye