DiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitos

Turvattomat-hanke tuo tukea kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneiden kotiinpaluuseen

Jaa
Pääkaupunkiseudulla on käynnistynyt hanke kielteisen turvapaikkapäätöksen ja vastaanottopalveluiden päättymisen jälkeen Suomeen maahan jääneille henkilöille. Turvattomat -hankkeessa järjestetään näille henkilöille psykososiaalista tukea, neuvontaa, palveluohjausta, päiväkeskustoimintaa ja tietoa vapaaehtoisesta paluusta. Tavoitteena on, että Suomeen ei synny ilman maassaolo-oikeutta oleskelevien ihmisten joukkoa, joka ei saa oikeata tietoa eikä palveluita. Turvattomat-hankkeen toteuttaa Helsingin Diakonissalaitos (HDL) yhteistyössä Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) ja Maahanmuuttoviraston (Migri) kanssa. 1.7.2017-30.6.2018 toteutettava hanke täydentää viranomaistyötä.

”Turvattomat-hankkeessa halutaan jakaa realistista tietoa siitä, mitä ilman oleskelulupaa, ilman sukulaisia ja läheisiä Suomeen jääminen tarkoittaa ja minkälaisia seurauksia sillä voi olla. On tärkeää, että ihmisten kanssa voidaan keskustella rauhassa ja luottamuksellisesti erilaisista tilanteista”, toteaa toimialajohtaja Marja Pentikäinen Helsingin Diakonissalaitokselta. Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jäänyttä motivoidaan seuraavaan elämänvaiheeseen tarjoamalla mahdollisuuksia purkaa stressiä, huolia ja pelkotiloja.

”Jos henkilö haluaa palata kotimaahansa, niin vapaaehtoinen paluu on kunniallinen ja arvokas tapa palata. Palaajan kannalta onnistuneen paluun järjestäminen edellyttää oikeaa tietoa, sekä hänen elämän hallinnan tunteensa ja toimijuutensa vahvistamista”, sanoo HDL:n Kansainvälisen suojelun ja integraation palvelualuejohtaja Mika Paasolainen.

Jotta henkilö voi tehdä tietoisen päätöksen paluusta, IOM tarjoaa luottamuksellisesti monikielistä ja yksilöllistä paluuseen ja paluutukeen liittyvää neuvontaa. Paluu järjestetään läheisessä yhteistyössä palaajan ja asianomaisten tahojen kanssa. IOM avustaa palaajaa ennen matkaa mahdollisten matkustusasiakirjojen hakemisessa, matkan aikana lentokentillä sekä paluumaassa paluutukeen liittyen. Paluun kaikissa vaiheissa tarjotaan palaajalle myös neuvontaa, ja mahdolliset haavoittuvuudet huomioidaan matkajärjestelyissä.

Hankkeen asiakastyö keskittyy Diakonissalaitoksen ylläpitämään päiväkeskukseen Helsingissä. Päiväkeskuksessa voi peseytyä, pestä pyykkiä, levähtää ja saada psykososiaalista tukea. Lisäksi hankkeessa tehdään etsivää työtä, jotta saadaan kohderyhmään kuuluvia henkilöitä hankkeen piiriin.

Turvattomat on jatkoa aiemmin tänä vuonna päättyneelle Helsingin Diakonissalaitoksen Suojattomat-hankkeelle, jossa tehtiin etsivää työtä paperittomien parissa. Hankkeen loppuraportissa todetaan, että Suomeen on syntynyt paperittomuuden myötä erittäin haavoittuvassa asemassa oleva ihmisryhmä. Ihmisten auttamiseksi Diakonissalaitos ehdotti toimintamallia, jossa muun muassa päiväkeskus ja ohjaus sijaitsisivat samassa paikassa.

”Paperittomuuden myötä marginaalinen asema ja laillisten mahdollisuuksien kapeneminen esimerkiksi asumisen ja toimeentulon osalta johtaa pimeiden työ- ja asuntomarkkinoiden kasvuun. Paperittomina ihmiset ovat myös erityisen alttiita erilaiselle hyväksikäytölle. Epätoivoisessa tilanteessa myös radikalisoitumisen ja erilaisen ongelmakäyttäytymisen riski kasvaa”, Mika Paasolainen toteaa.

Maahanmuuttovirasto on mukana hankkeessa tukemassa vastaanottopalveluiden päättymisen jälkeen maahan jääneiden henkilöiden vapaaehtoista paluuta kotimaahan. IOM Helsinki huolehtii vapaaehtoisen paluun käytännön järjestelyistä Maahanmuuttoviraston toimeksiannosta.

Turvattomat-hanketta rahoittaa EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF).

Lisätietoja:

Marja Pentikäinen, toimialajohtaja
Helsingin Diakonissalaitos, Diakonia ja sosiaalinen vastuu
p. 040 868 1558 marja.pentikainen@hdl.fi

Mika Paasolainen, palvelualuejohtaja 
Helsingin Diakonissalaitos, Kansainvälinen suojelu ja integraatio
p. 050 502 7659 mika.paasolainen@hdl.fi

Laura Niemi, viestintäjohtaja
Helsingin Diakonissalaitos
p. 050 373 8602 laura.niemi@hdl.fi

Mari Helenius, ylitarkastaja
Maahanmuuttovirasto
p. 0295 433 263 mari.helenius@migri.fi

Tobias van Treeck, ohjelmajohtaja
Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM)
p. 09 684 11 533 tvantreeck@iom.int

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. 155-vuotias säätiömme tarjoaa yhdessä sen Rinnekodit-palveluliiketoiminnan kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille Yhteiskunnallisena säätiökonsernina rakennamme oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Toiminnasta syntyvä tuotto käytetään tehtäväämme tukea kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Mediainfo 25.4.2024 klo 9: Maahanmuuttopolitiikka tiukentuu – mitä hallituksen esitykset tarkoittavat?19.4.2024 12:57:53 EEST | Kutsu

Hallitus kiristää merkittävästi turvapaikkapolitiikkaa ja maahantulijoiden asemaa. Esityksiä on käsittelyssä juuri nyt paljon, aikataulu on tiukka ja muutosten vaikutuksia on arvioitu ohuelti. Diakonissalaitos on kiristyksistä äärimmäisen huolissaan, ja siksi olemme pyrkineet tekemään esityksistä kokonaisanalyysin ja parhaimmillaan 5 vuoden päähän yltävät taloudelliset laskelmat. Kutsumme mediaa kuulemaan analyysin tuloksista tarkemmin torstaina 25.4. klo 9-10.

CoImpact rakentaa parempaa huomista yhdessä - ensimmäiset kumppanit Helsingin kaupunki ja S-Pankki15.3.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Diakonissalaitoksen ja Gesund Partnersin yhdessä fasilitoima, vaikuttavia tekoja ja yhteiskunnallista muutosta vauhdittava alusta CoImpact on nyt virallisesti käynnistetty. Mukaan on lähtenyt jo kaksi edelläkävijäorganisaatiota: Helsingin kaupunki ja S-Pankki. CoImpactissa uskotaan, että vain yhdessä voimme kohdata ja ratkaista yhteiskuntamme suurimmat haasteet, kuten esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ja mielenterveyskriisin.

Kivikon K-kauppiaat Maaret ja Tomi Pilkevaara saivat Auroran päivän kumppanipalkinnon: ”Suuri yllätys – ja todella suuri ilo!"8.3.2024 13:01:00 EET | Artikkeli

Kun Maaret ja Tomi Pilkevaaran kaupan naapurustoon perustettiin Rinnekodit Silta -asumisyksikkö, he päättivät tutustua Asunto ensin -periaatteella toimivaan yksikköön ja sen asukkaisiin ennakkoluulottomasti. Tästä alkoi molemmille osapuolille paljon iloa tuottanut yhteistyö, josta Pilkevaarat saivat Auroran päivän kumppanipalkinnon.

K-market Kivikon kauppiaspariskunnalle Aurora-kumppanipalkinto arjen ihmisarvotyöstä asunnottomien parissa8.3.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Diakonissalaitos on tänään luovuttanut Aurora-kumppanipalkinnon helsinkiläisen K-market Kivikon kauppiaille Maaret ja Tomi Pilkevaaralle. Kauppiaspariskunnan ennakkoluuloton ja tiivis yhteistyö naapurustoon reilu vuosi sitten avatun entisten asunnottomien Rinnekodit Silta -yksikön kanssa on esimerkki arjen ihmisarvotyöstä ja ihmisten kohtaamisen tärkeydestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye