Turvattomat-hanke tuo tukea kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneiden kotiinpaluuseen
”Turvattomat-hankkeessa halutaan jakaa realistista tietoa siitä, mitä ilman oleskelulupaa, ilman sukulaisia ja läheisiä Suomeen jääminen tarkoittaa ja minkälaisia seurauksia sillä voi olla. On tärkeää, että ihmisten kanssa voidaan keskustella rauhassa ja luottamuksellisesti erilaisista tilanteista”, toteaa toimialajohtaja Marja Pentikäinen Helsingin Diakonissalaitokselta. Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jäänyttä motivoidaan seuraavaan elämänvaiheeseen tarjoamalla mahdollisuuksia purkaa stressiä, huolia ja pelkotiloja.
”Jos henkilö haluaa palata kotimaahansa, niin vapaaehtoinen paluu on kunniallinen ja arvokas tapa palata. Palaajan kannalta onnistuneen paluun järjestäminen edellyttää oikeaa tietoa, sekä hänen elämän hallinnan tunteensa ja toimijuutensa vahvistamista”, sanoo HDL:n Kansainvälisen suojelun ja integraation palvelualuejohtaja Mika Paasolainen.
Jotta henkilö voi tehdä tietoisen päätöksen paluusta, IOM tarjoaa luottamuksellisesti monikielistä ja yksilöllistä paluuseen ja paluutukeen liittyvää neuvontaa. Paluu järjestetään läheisessä yhteistyössä palaajan ja asianomaisten tahojen kanssa. IOM avustaa palaajaa ennen matkaa mahdollisten matkustusasiakirjojen hakemisessa, matkan aikana lentokentillä sekä paluumaassa paluutukeen liittyen. Paluun kaikissa vaiheissa tarjotaan palaajalle myös neuvontaa, ja mahdolliset haavoittuvuudet huomioidaan matkajärjestelyissä.
Hankkeen asiakastyö keskittyy Diakonissalaitoksen ylläpitämään päiväkeskukseen Helsingissä. Päiväkeskuksessa voi peseytyä, pestä pyykkiä, levähtää ja saada psykososiaalista tukea. Lisäksi hankkeessa tehdään etsivää työtä, jotta saadaan kohderyhmään kuuluvia henkilöitä hankkeen piiriin.
Turvattomat on jatkoa aiemmin tänä vuonna päättyneelle Helsingin Diakonissalaitoksen Suojattomat-hankkeelle, jossa tehtiin etsivää työtä paperittomien parissa. Hankkeen loppuraportissa todetaan, että Suomeen on syntynyt paperittomuuden myötä erittäin haavoittuvassa asemassa oleva ihmisryhmä. Ihmisten auttamiseksi Diakonissalaitos ehdotti toimintamallia, jossa muun muassa päiväkeskus ja ohjaus sijaitsisivat samassa paikassa.
”Paperittomuuden myötä marginaalinen asema ja laillisten mahdollisuuksien kapeneminen esimerkiksi asumisen ja toimeentulon osalta johtaa pimeiden työ- ja asuntomarkkinoiden kasvuun. Paperittomina ihmiset ovat myös erityisen alttiita erilaiselle hyväksikäytölle. Epätoivoisessa tilanteessa myös radikalisoitumisen ja erilaisen ongelmakäyttäytymisen riski kasvaa”, Mika Paasolainen toteaa.
Maahanmuuttovirasto on mukana hankkeessa tukemassa vastaanottopalveluiden päättymisen jälkeen maahan jääneiden henkilöiden vapaaehtoista paluuta kotimaahan. IOM Helsinki huolehtii vapaaehtoisen paluun käytännön järjestelyistä Maahanmuuttoviraston toimeksiannosta.
Turvattomat-hanketta rahoittaa EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF).
Lisätietoja:
Marja Pentikäinen, toimialajohtaja
Helsingin Diakonissalaitos, Diakonia ja sosiaalinen vastuu
p. 040 868 1558 marja.pentikainen@hdl.fi
Mika Paasolainen, palvelualuejohtaja
Helsingin Diakonissalaitos, Kansainvälinen suojelu ja integraatio
p. 050 502 7659 mika.paasolainen@hdl.fi
Laura Niemi, viestintäjohtaja
Helsingin Diakonissalaitos
p. 050 373 8602 laura.niemi@hdl.fi
Mari Helenius, ylitarkastaja
Maahanmuuttovirasto
p. 0295 433 263 mari.helenius@migri.fi
Tobias van Treeck, ohjelmajohtaja
Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM)
p. 09 684 11 533 tvantreeck@iom.int
Kuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos toimii rohkeasti ihmisarvon puolesta yhteiskuntaa uudistaen
Olemme jo lähes 160 vuoden ajan kehittäneet kunnianhimoisesti luovia ratkaisuja yksilön arkeen ja yhteiskunnan haasteisiin. Yhdessä yhteiskunnallisen yrityksemme Rinnekotien kanssa elämme rinnalla, luomme kohtaamisia ja yhteisöjä, joissa jokainen löytää paikkansa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Vahva arvopohja tuo jatkuvuutta, kun kapula vaihtuu Diakonissalaitoksen johdossa16.7.2025 11:05:17 EEST | Artikkeli
Toimitusjohtaja Olli Holmströmin kautta on leimannut Diakonissalaitoksen kasvu valtakunnalliseksi sote-alan toimijaksi ja kyky uudistua arvoista tinkimättä. Seuraaja Elina Juntunen haluaa jatkaa työtä vahvistamalla Diakonissalaitoksen roolia yhteiskunnallisena vaikuttajana.
Kutsu toimittajille: Tervetuloa Viestinnän monet kasvot – voiko ilmiö olla kiinnostava ilman kokijan tarinaa? -viestintäpäivään 28.10.202515.7.2025 09:55:38 EEST | Kutsu
Näkymättömät-ohjelma kutsuu toimittajia, sisällöntuottajia, viestijöitä ja viestintäpainotteisia työtä tekeviä yhteiseen viestintäpäivään. Tarvitseeko kiinnostava sisältö aina kasvot ja kokijan tarinan? Riittääkö yhden ihmisen tarina muuttamaan yhteiskunnallisia ilmiöitä ja ongelmia? Muun muassa näihin kysymyksiin haemme vastauksia päivän aikana.
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme