Tutkain - Kotimaisia lehtiaineistoja tutkimuskäyttöön verkossa
Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja, professori Cecilia af Forselles iloitsee uusien tutkimusmahdollisuuksien avautumisesta: ”Tutkimukselle avautuu tärkeä väylä yhteiskunnan merkittävään ja laajaan aineistoon. Sanomalehtiaineistoa käytetään hyvin erilaisissa tutkimuksissa paljon ja tämän uuden palvelun kautta aineiston vaikuttavuus tutkimukseen kasvaa entisestään ja tavoittaa paikasta riippumatta tutkijoita eri puolella Suomea ja maailmaa.”
Tutkain-hanke mahdollistaa Kansalliskirjaston kokoelmiin sisältyvien kotimaisten sanoma- ja aikakauslehtien vuosina 1930−2018 julkaistujen vuosikertojen digitoitujen aineistojen hyödyntämisen tutkimuskäytössä ajasta ja paikasta riippumatta. Hankkeessa on mukana 15 kotimaista korkeakoulua, jotka saavat antaa HAKA-tunnuksilla tunnistautuneille käyttäjille pääsyn Kansalliskirjaston digitaalisessa muodossa oleviin lehtiaineistoihin tutkimusta varten. Käyttäjät saavat sopimukseen mukaan selata, hakea, tutkia ja analysoida lehtiaineistoja myös koneellisesti.
Kansalliskirjasto on sopinut Kopioston kanssa oikeudesta välittää kokoelmiinsa sisältyviä sanoma- ja aikakauslehtiä tutkimuskäyttöön digi.kansalliskirjasto.fi-palvelun kautta Tutkain-hankkeessa vuosina 2020−2022.
”On hienoa, että voimme olla mukana mahdollistamassa lehtiarkistojen avaamisen entistä laajemmin tutkijoiden käyttöön”, sanoo Kopioston toimitusjohtaja Valtteri Niiranen. ”Samalla varmistamme, että sanoma- ja aikakauslehtien tekijät ja kustantajat saavat heille kuuluvat tekijänoikeuskorvaukset teostensa käytöstä.”
Tutkimuskäytöllä tarkoitetaan Tutkaimeen liittyneen korkeakoulun opiskelijan, tutkijan ja opetus- ja tutkimushenkilökunnan tekemää tieteellistä tai taiteellista ei-kaupallista tutkimusta, opinnäytetyötä, selvitystä tai lopputyötä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kansalliskirjasto
Tietoasiantuntija
Jussi-Pekka Hakkarainen
jussi-pekka.hakkarainen@helsinki.fi
Kopiosto
Lisensiointipäällikkö
Kirsi Salmela
kirsi.salmela@kopiosto.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Kansalliskirjasto vastaa kansallisen julkaisuperinnön säilyttämisestä, kuvailusta ja käyttöön asettamisesta osana ainutlaatuisten kokoelmiensa kartuttamista.
Toimimme myös kirjastokentän valtakunnallisena palvelu- ja kehittämisyksikkönä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme