Kalevi Sorsa -säätiö

Tutkija: Supertekoälystä ihmiskunnan yhteinen juttu

Jaa

Minkälainen ilmiö supertekoäly on etiikan näkökulmasta? Minkälaista yhteiskunnallisista ja kulttuurisista lähtökohdista sitä lähdetään kehittämään? Minkälaista olisi edistyksellinen supertekoälypolitiikka?

Ihmistä älykkäämpi koneäly on jonain päivänä todellisuutta. Tästä supertekoälystä tulee luultavasti kaikkein vallankumouksellisin teknologia koskaan ja sen myötä ihmiskunnalle avautuu valtavia mahdollisuuksia niin hyvään kuin pahaan. Vaikka supertekoälyn aikakausi on vielä kenties etäällä tulevaisuudessa, on siitä käytävän yhteiskunnallisen arvokeskustelun aika alkaa.

Supertekoälyllä tarkoitetaan ihmistä älykkäämpää konetta. Tutkijat ovat erimielisiä siitä, onko sellaista mahdollista rakentaa ja milloin tämä mahdollisesti voisi tapahtua.

Kalevi Sorsa -säätiön tutkija, sosiaalieetikko Markku Valtanen on analysoinut esseessään supertekoälystä käytyä viimeaikaista keskustelua ja päätynyt siihen, että supertekoälyteknologiaa ei voi verrata mihinkään aiempaan. Siksi supertekoälystä täytyy käydä perusteellista eettistä keskustelua, jotta supertekoälyhankkeiden käynnistyessä niiden riskit voidaan hallita ja mahdollisesti onnistuneen supertekoälyhankkeen hyödyt jakaa oikeudenmukaisesti. Hän viittaa keskustelussa (Nick Bostrom) esitettyihin arvioihin siitä, kuinka kilpailullisuus supertekoälyn tuottamisen menetelmänä sisältää riskejä turvallisuuden heikkenemiseen. Luottamus olisi parempi lähtökohta supertekoälyn kehittämiselle.

Supertekoälyn tuottaminen sellaisessa yhteiskunnallisessa ja kulttuurisessa ympäristössä, jota nykymaailmamme edustaa, on ongelmallista. Siksi tehtävänä tulee olla hahmotella vaihtoehtoja tietämättömyydelle, kilpailullisuudelle sekä teknokraattiselle lähestymistavalle, ja käynnistettävä aiheesta käytävä arvokeskustelu nyt. Supertekoälyä ei saa jättää vain onnen, kilpailun tai insinöörien varaan.

Keskustelu supertekoälystä tulee ottaa vakavasti myös tulevaisuudesta käytävän poliittisen keskustelun alueella. Edistyksellisen politiikan täytyy pystyä hallitsemaan aikaa supertekoälyteknologian tuottamisen aikakaudella, jotta varmistetaan, ettei teknologia päädy vääriin käsiin tai sen hyödyt kasaudu vain muutamille harvoille. Edistyksellisen politiikan täytyy varmistaa, että supertekoälyn aikakausikin on ihmisen aikakausi.

Aiheesta järjestetään keskustelutilaisuus torstaina 21.6. klo 12 Yliopiston kirjaston kahvilassa (Vuorikatu 7). Tilaisuudessa puhumassa filosofi Arto Laitinen, sekä eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen sekä tutkija Markku Valtanen. Tilaisuudessa julkistetaan Valtasen kirjoitus Supertekoälyn sosiaalietiikkaa, joka on saatavilla osoitteessa: http://www.sorsafoundation.fi/ > julkaisut

Lisätietoja: Markku Valtanen, TM, HuK, sähköp. markku.valtanen@outlook.com , puh 050-547 4316.

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kalevi Sorsa -säätiö
Siltasaarenkatu 18-20c
00530 Helsinki

040 721 7212http://www.sorsafoundation.fi

Kalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatuspaja, think tank.

Säätiö on analyyttinen edelläkävijä, joka tunnistaa heikkoja signaaleja ja kansainvälisiä trendejä sekä tuo uusia virikkeitä yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun.

Säätiö rakentaa tilaisuuksissaan ja julkaisuissaan siltoja tutkijayhteisön, tiedotusvälineiden, kansalaisjärjestöjen ja päättäjien välille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kalevi Sorsa -säätiö

Raportti: EU:n työmarkkina- ja sosiaalipolitiikkaa viisainta kehittää vähimmäislakien kautta22.2.2019 13:09:14Tutkimus

Kalevi Sorsa -säätiön tuoreessa julkaisussa ”Sosiaalinen Eurooppa: vähimmäisnormeja vai politiikkaohjausta?” SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä esittää, että EU:n työmarkkina- ja sosiaalipolitiikkaa ei pidä yhdistää unionitason talouspoliittiseen ohjaukseen. Sen sijaan työmarkkina- ja sosiaalipolitiikan kehittäminen vähimmäislainsäädännön avulla on Ristelän mukaan unionin tulevaisuuden kannalta turvallisempaa.

Raportin julkistus: Punainen lanka hukassa kuntien lapsiperhetyössä?29.10.2018 05:55:00Kutsu

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on unohtunut kuntien lapsiperhestrategiatyöstä ja valtion toiminta viimeisen neljän vuosikymmenen aikana on lähinnä keskeyttänyt ja hämmentänyt kunnissa kulloinkin käynnissä ollutta, lasten ja nuorten parhaaksi tehtyä strategiatyötä. Näin väittää THL:n entinen tutkimusprofessori, dosentti Matti Rimpelä, joka on kirjoittanut yhdessä Hämeenlinnan kaupungin strategiajohtaja Markku Rimpelän ja strategiapäällikkö Juuso Heinisuon kanssa tuoreen raportin "Onko strategioista tullut tragedioita? Lapsiperheet ja lapset kuntien strategiatyössä" (Kalevi Sorsa -säätiö).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme