Kalevi Sorsa -säätiö

Tutkija: Supertekoälystä ihmiskunnan yhteinen juttu

Jaa
Minkälainen ilmiö supertekoäly on etiikan näkökulmasta? Minkälaista yhteiskunnallisista ja kulttuurisista lähtökohdista sitä lähdetään kehittämään? Minkälaista olisi edistyksellinen supertekoälypolitiikka?

Ihmistä älykkäämpi koneäly on jonain päivänä todellisuutta. Tästä supertekoälystä tulee luultavasti kaikkein vallankumouksellisin teknologia koskaan ja sen myötä ihmiskunnalle avautuu valtavia mahdollisuuksia niin hyvään kuin pahaan. Vaikka supertekoälyn aikakausi on vielä kenties etäällä tulevaisuudessa, on siitä käytävän yhteiskunnallisen arvokeskustelun aika alkaa.

Supertekoälyllä tarkoitetaan ihmistä älykkäämpää konetta. Tutkijat ovat erimielisiä siitä, onko sellaista mahdollista rakentaa ja milloin tämä mahdollisesti voisi tapahtua.

Kalevi Sorsa -säätiön tutkija, sosiaalieetikko Markku Valtanen on analysoinut esseessään supertekoälystä käytyä viimeaikaista keskustelua ja päätynyt siihen, että supertekoälyteknologiaa ei voi verrata mihinkään aiempaan. Siksi supertekoälystä täytyy käydä perusteellista eettistä keskustelua, jotta supertekoälyhankkeiden käynnistyessä niiden riskit voidaan hallita ja mahdollisesti onnistuneen supertekoälyhankkeen hyödyt jakaa oikeudenmukaisesti. Hän viittaa keskustelussa (Nick Bostrom) esitettyihin arvioihin siitä, kuinka kilpailullisuus supertekoälyn tuottamisen menetelmänä sisältää riskejä turvallisuuden heikkenemiseen. Luottamus olisi parempi lähtökohta supertekoälyn kehittämiselle.

Supertekoälyn tuottaminen sellaisessa yhteiskunnallisessa ja kulttuurisessa ympäristössä, jota nykymaailmamme edustaa, on ongelmallista. Siksi tehtävänä tulee olla hahmotella vaihtoehtoja tietämättömyydelle, kilpailullisuudelle sekä teknokraattiselle lähestymistavalle, ja käynnistettävä aiheesta käytävä arvokeskustelu nyt. Supertekoälyä ei saa jättää vain onnen, kilpailun tai insinöörien varaan.

Keskustelu supertekoälystä tulee ottaa vakavasti myös tulevaisuudesta käytävän poliittisen keskustelun alueella. Edistyksellisen politiikan täytyy pystyä hallitsemaan aikaa supertekoälyteknologian tuottamisen aikakaudella, jotta varmistetaan, ettei teknologia päädy vääriin käsiin tai sen hyödyt kasaudu vain muutamille harvoille. Edistyksellisen politiikan täytyy varmistaa, että supertekoälyn aikakausikin on ihmisen aikakausi.

Aiheesta järjestetään keskustelutilaisuus torstaina 21.6. klo 12 Yliopiston kirjaston kahvilassa (Vuorikatu 7). Tilaisuudessa puhumassa filosofi Arto Laitinen, sekä eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen sekä tutkija Markku Valtanen. Tilaisuudessa julkistetaan Valtasen kirjoitus Supertekoälyn sosiaalietiikkaa, joka on saatavilla osoitteessa: http://www.sorsafoundation.fi/ > julkaisut

Lisätietoja: Markku Valtanen, TM, HuK, sähköp. markku.valtanen@outlook.com , puh 050-547 4316.

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kalevi Sorsa -säätiö
Siltasaarenkatu 18-20c
00530 Helsinki

http://www.sorsafoundation.fi

Kalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatuspaja. Säätiö rakentaa tilaisuuksissaan ja julkaisuissaan siltoja tutkijayhteisön, tiedotusvälineiden, kansalaisjärjestöjen ja päättäjien välille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kalevi Sorsa -säätiö

Tutkimusraportti: Osinkoverotusta uudistamalla voisi kertyä vuosittain 800 miljoonaa euroa lisää verotuloja11.4.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Kalevi Sorsa -säätiön tänään julkaisema tutkimusraportti esittelee yhdeksän erilaista mallia Suomen osinkoverotuksen uudistamiseksi. Laboren laatimat laskelmat osoittavat, että uudistus voisi tuoda vuosittain jopa 800 miljoonaa euroa lisää verotuloja. Progressiivisella osinkoveromallilla on mahdollista kohdistaa vaikutukset valtaosin suurituloisimalle prosentille suomalaisista.

Ennakkotieto: Uusien laskelmien mukaan osinkoverotuksen muutokset voisivat vahvistaa julkista taloutta merkittävästi8.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Torstaina 11.4. julkaistava tutkimusraportti esittelee yhdeksän erilaista veromallia Suomen osinkoverotuksen uudistamiseksi. Se sisältää myös tutkimuslaitos Laboren tekemät laskelmat muutosten vaikutuksista. Raportti on ensimmäinen kattava selvitys, jossa arvioidaan erilaisia vaihtoehtoja Suomen listaamattomien osakeyhtiöiden osinkoverotuksen ongelmien ratkaisemiseksi. Ongelmat on nostettu esiin kymmenissä tutkimuksissa ja asiantuntijaraporteissa. Viimeksi niiden korjaamista esitti tammikuussa Talouspolitiikan arviointineuvosto.

Ennakkotieto: Yhteisövero kohdistuu tuloluokkiin epätasaisesti Suomessa29.1.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Torstaina 1.2. julkaistava tutkimusraportti arvioi yritysten voitoista perittävän yhteisöveron kohdistumista eri tuloluokkiin tilastoaineiston perusteella. Kyseessä on ensimmäinen selvitys yhteisöveron tulonjakovaikutuksista Suomessa. Raportti sisältää myös tutkimuskatsauksen yhteisöverosta sekä suosituksia yritysverotuksen uudistamiseksi. Vuoden alusta Suomessakin käyttöön otettu yhteisöveron 15 prosentin globaali alaraja kasvattaa sen merkitystä julkisen talouden kannalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye