Oulun yliopisto

Tutkijaryhmä: Mikromuovin määrästä ja vaikutuksista sikiöihin ja lapsiin ei tiedetä tarpeeksi – neuvoja vanhemmille, päättäjille ja yrityksille

Jaa
Tutkijoiden uudesta, kansainvälisestä kartoituksesta selviää, että tutkimustietoa nano- ja mikromuovien terveysvaikutuksista raskauden aikana, vastasyntyneillä ja lapsuuden aikana ei ole riittävästi. Huolestunut tutkijaryhmä laati suuntaviivoja tutkimukselle, päättäjille ja teollisuudelle kiinnittää huomiota nano- ja mikromuovien aiheuttamiin riskeihin erityisesti raskauden aikana ja varhaislapsuudessa. Lisäksi vanhemmille suositellaan muovien käytön vähentämistä.
Kuva: Pixabay / Steve Buissinne
Kuva: Pixabay / Steve Buissinne

Katsausartikkelissa todetaan, että muoveihin liittyviä kemikaaleja on tutkittu aiemmin, mutta muovipartikkeleita ei. Toksikologista tutkimusta muovien vaikutuksista ei myöskään ole erityisesti suunnattu nuorimmille ikäryhmille, vaikka heidän immunologiset puolustusmekanisminsa eivät ole vielä kehittyneet ja kasvun ja kehityksen vaiheet tekevät heistä hyvin haavoittuvaisia.

Muovi hajoaa mikromuoviksi, jonka koko on yleensä alle 5 mm, ja nanomuoviksi alle 0,001 mm kokoon. Mikro- ja nanomuovit ovat niin pieniä, että voivat kulkeutua keuhkoihin ja istukkaan mukanaan myös terveydelle haitallisia kemikaaleja. Katsausartikkelissa tarkasteltiin muovien kulkeutumista hengityksen, istukan, ruuansulatuskanavan, imetyksen sekä ihon kautta. Erityisesti tarkasteltiin äidinmaidonkorvikkeiden käyttöä, tuttipulloja ja muovipakkauksia sekä miten niistä voi kulkeutua muoveja joko sikiöön raskauden aikana, vastasyntyneeseen tai lapseen. Lisäksi tarkasteltiin, millaisia säädöksiä tai rajoituksia on muovien käytölle näissä ikäryhmissä. Aiheista löydettiin kirjallisuuskatsauksessa 37 tutkimusjulkaisua, mikä on hyvin vähän.

Tietoa ei ole miten mikromuovia kulkeutuu lapsiin – varovaisuus ja suositukset tarpeen

Tällä hetkellä ei ole tutkimustietoa siitä, kuinka paljon lapsiin kulkeutuu mikromuovia, eikä asiasta ole juurikaan tutkimusta. Useissa tutkimuksissa kuitenkin arvioidaan, että lapsiin kulkeutuu mikromuovia jo sikiövaiheessa, mikä huolestuttaa tutkijoita. Tutkimusta ei myöskään ole siitä, kuinka mikro- ja nanomuovi kulkeutuu koulussa tai esimerkiksi lasten leikkiessä lattialla, jolloin mikromuovi kulkeutuu pölyn mukana tai vaippojen materiaaleista. Tutkimusten puutteen taustalla ovat muun muassa nykyteknologian vaikeudet erityisen pienten partikkelien tutkimuksessa.

Istukasta löytyneet mikromuovit ovat tutkijoita todella huolestuttava löydös. "Lähitulevaisuudessa on kiireesti tutkittava raskaudenaikaisen nano- ja mikromuovialtistumisen vaikutuksia sikiön ja lapsen kehitykselle sekä tuttipulloista ja pakkauksista peräisin olevien muovien kulkeutumista elimistössä ja niiden vaikutuksia lapsiin", sanoo tutkijaryhmän jäsen, professori Arja Rautio Oulun yliopistosta. "Samoin vanhempien ja viranomaisten tietoisuuden lisääminen muoveista sekä niiden käytön vähentäminen on tärkeää, sillä pitkäaikaisia mikromuovien vaikutuksia lapsiin ei vielä tunneta."

Monitieteiselle, kansainväliselle tutkijaryhmälle raskaudenaikainen, vastasyntyneiden ja lasten altistuminen ympäristökemikaaleille, kuten muoveille, on tärkeä tutkimuskohde, ja myös asia, joka vaatii yhteiskunnallista viestintää, huomiota ja toimia globaalisti. Tutkijoiden mukaan kehitykselle haitallisten kemikaalien käyttöä tulee rajoittaa tai kieltää niin, ettei altistusta tapahdu.

Johtopäätökset ja suuntaviivat päättäjille, yrityksille ja perheille

Vanhemmat

- Huolehdi, että lasten ruoka on mahdollisimman vähän kontaktissa muoviin.
- Siivoa pölyt usein, sillä pölyssä voi olla mikromuovia.
- Valitse henkilökohtaisia hygieniatuotteita, joissa on vähemmän muovia.
- Remontoitko? Valitse rakennusmateriaaleja, joissa ei ole PVC:tä tai muita muoveja.

Päätöksentekijät, viranomaiset ja teollisuus

- YK:n lasten oikeuksiin on kirjattu oikeus nauttia parhaasta mahdollisesta terveydentilasta, ja kestävän kehityksen periaatteisiin kuuluu pyrkimys vähentää terveydelle haitallisia aineita ympäristössä.
- Koska nano- ja mikromuovien aiheuttamista riskeistä lapsille on vähän tietoa, on noudatettava varovaisuusperiaatteita ja tuettava aiheen seurantaa ja tutkimusta.
- Sekä valtakunnallisilla että paikallisilla toimijoilla on suuria toimintamahdollisuuksia muoville altistumisen vähentämiseksi.
- Säännöt, jotka koskevat erilaisia muoveja, kuten leluja ja tuttipulloja tai muovijätteen käsittelyä, vaihtelevat paikallisesti ja kansainvälisesti.
- Teollisuuden ja yritysten, jotka tuottavat lapsille ja naisille suunnattuja muovituotteita, tulee vastuullisesti tutkia kuinka paljon tuotteet tuottavat nano- ja mikromuovia ja huolehtia, että niitä irtoaa tai liukenee mahdollisimman vähän.

Katsausartikkeli julkaistiin korkealuokkaisessa Environmental Health Perspectives -julkaisussa 26.1.2022.

Tutkimusartikkeli: Sripada, K., Wierzbicka, A. Abass, K., Grimalt, J., Erbe, A., Röllin, H. Weihe, P., Jiménez Díaz, G., Singh, R., Visnes, T., Rautio, A., Odland, J. Ø., Wagner, M. (2022). A children’s health perspective on nano- and microplastics. Environmental Health Perspectives. Linkki artikkeliin https://doi.org/10.1289/EHP9086

Aiheeseen liittyvää tutkimusta

Muoveihin liittyy läheisesti myös runsaslukuinen määrä kemikaaleja, jotka esimerkiksi muuttavat muovien kovia rakenteita pehmeämmiksi, ja näistä useat häiritsevät hormonitoimintaa (Endocrine distrupters). Vastikään julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin kahden kemikaaliryhmän, lyhyt- ja keskipitkäketjuisten fluorattujen parafiinien pitoisuuksia, jotka olivat norjalaisilla odottavilla äideillä kohonneet huomattavasti 10 viimeisen vuoden aikana. 

Tutkimusartikkeli: Xu, S., Hansen, S., Rautio, A., Järvelin, M. R., Abass, K., Rysä, J., ... & Odland, J. Ø. (2022). Monitoring temporal trends of dioxins, organochlorine pesticides and chlorinated paraffins in pooled serum samples collected from Northern Norwegian women: The MISA cohort study. Environmental Research, Vol. 204. Linkki artikkeliin  https://doi.org/10.1016/j.envres.2021.111980

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oulun yliopisto, arktisen tutkimuksen professori Arja Rautio, p. 0405855776, email: arja.rautio@oulu.fi
Oulun yliopisto, yliopistotutkija Khaled Abass, p. 0451106720, email: khaled.megahed@oulu.fi
Oulun yliopisto, viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, p. 050 4344261, email: kaisu.koivumaki@oulu.fi

Kuvat

Kuva: Pixabay / Steve Buissinne
Kuva: Pixabay / Steve Buissinne
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye