Aalto-yliopisto

Tutkijat etsivät ratkaisuja koronakriisiin – auta kertomalla havainnoistasi ja kokemuksistasi

Jaa
Miltä tuntuu asioiminen ruokakaupassa? Entä puhdistatko kännykän näyttöä tartuntavaaran takia? Verkkokyselyyn kirjatut arkihavainnot voivat auttaa tutkijoita löytämään keinoja koronaepidemian jarruttamiseksi.

Aalto-yliopisto on käynnistänyt useita tutkimushankkeita auttaakseen koronakriisin ratkaisemisessa. Juuri avatussa, kaikille avoimessa koronavastaus.fi-verkkokyselyssä kerätään kansalaisilta arkielämän kokemuksia ja havaintoja koronaepidemian ajalta.

Havainnot voivat koskea esimerkiksi terveyspalveluita, kaupan tai muun palvelusektorin toimintaa, riskikäyttäytymistä, viestintää, työelämää tai harrastuksia.

”Vastaaja voi esimerkiksi mainita riskitilanteita, joissa virus saattaa levitä. Yksi tällainen voisi olla pankkikortin koodin naputtelu kaupan kassalla”, sanoo tutkimuksen projektivastaava Otto Olavinen.

Tutkijat analysoivat verkkokyselystä kertyneitä vastauksia ja esittävät niiden pohjalta ratkaisuja, jotka pyritään toteuttamaan viipymättä.

Käytännön ratkaisut voivat olla yksinkertaisia ja nopeasti toteutettavia, kuten kauppojen ja apteekkien kassoille asennetut pleksilasit. Jos ratkaisu taas vaatii pitkäaikaista kehittämistä esimerkiksi uuden teknologian muodossa, se voi olla hyödynnettävissä tulevissa epidemioissa.

”Havaitut tarpeet voivat liittyä myös koronakriisin aiheuttamiin käytännön ongelmiin kodeissa ja työpaikoilla ihmisten siirryttyä etätöihin tai pakkolomalle, ja samalla eristyksiin sukulaisistaan ja tuttavistaan”, lisää yksi hankkeen alullepanijoista ja toteuttajista, professori Risto Ilmoniemi.

Aalto-yliopisto toteuttaa tutkimuksen eräänlaisena nopeutettuna Biodesign-hankkeena. Sen mallina on Stanfordin yliopistossa kehitetty, erityisesti sairaaloihin liittyvä tutkimuskonsepti, jossa ongelmien suorilla havainnoinnilla on tärkeä rooli. Menestyksekkäistä hankkeista mainittakoon Suomen ensimmäinen Biodesign-hanke, jonka tuloksena on kehitetty kaksoisvalohoitoon perustuva menetelmä haitallisten bakteerien poistamiseksi hampaista.

”Nyt käynnistyneessä koronaepidemiaan liittyvässä hankkeessa syntyvät ratkaisut voivat olla laaja-alaisempia ja edustaa eri tieteenaloja. Etsimmekin samalla hankkeeseen vapaaehtoisia tutkijoita suomalaisista korkeakouluista”, sanoo Biodesign Finland -ohjelmaa vuodesta 2018 lähtien koordinoinut professori Heikki Nieminen.

Aalto-yliopistossa on käynnissä useita eri alojen tutkimushankkeita koronakriisissä auttamiseksi. Aalto Health Platform on julkaisemassa erityisesti terveydenhuollon henkilökunnalle kohdennetun kyselylomakkeen. Siinä kartoitetaan koronapandemiaan liittyviä ongelmia tai tarpeita, joissa Aalto-yliopisto voisi auttaa. Muut jo käynnissä olevat hankkeet liittyvät esimerkiksi pandemian matemaattiseen mallintamiseen, koronaviruksen ilmateitse leviämisen tutkimukseen sekä sisätilojen steriloinnin kehittämiseen. Lisäksi Aalto-yliopiston, Hankenin ja Helsingin yliopiston muodostama Helsinki Graduate School of Economics perustaa talouden tilannehuoneen, joka tuottaa tietoa talouspoliittisen päätöksenteon tueksi koronaviruskriisin aikana.

koronavastaus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Otto Olavinen
Projektivastaava
Aalto-yliopisto
otto.olavinen@aalto.fi
puh. 040 763 1918


Heikki Nieminen
Professori, Biodesign Finland -ohjelman projektipäällikkö
Aalto-yliopisto
heikki.j.nieminen@aalto.fi
puh. 050 5019280


Risto Ilmoniemi
Biodesign Finland -johtoryhmän puheenjohtaja
risto.ilmoniemi@aalto.fi
puh. 050 5562964

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.

aalto.fi

facebook.com/aaltouniversity

twitter.com/aaltouniversity

youtube.com/aaltouniversity

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto

Aalto-yliopisto erottui edukseen kansallisissa ja kansainvälisissä arvioinneissa vuonna 202321.3.2024 13:41:01 EET | Tiedote

Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 19.3.2024 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2023. Vuonna 2023 Aalto-yliopisto erottui edukseen sekä kansallisissa että kansainvälisissä arvioinneissa ja yliopistovertailuissa. Keväällä yliopisto läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) toteuttaman laatujärjestelmän auditoinnin ja sai arvion erinomainen kaikilta arviointialueilta. Aalto nousi Suomen ykköseksi kansainvälisen QS-rankingin kokonaisvertailussa ja oli koko maailmassa sijalla 109. Alakohtaisissa vertailuissa taide ja muotoilu oli sijalla 6 maailmassa. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 53. kansainvälisimmäksi yliopistoksi ja maailman 40. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Suomen Akatemian vuosittaisessa Tieteen tila -arvioinnissa Aalto-yliopiston kaikki keskeiset tutkimusalat ylittävät julkaisutoimintansa vaikuttavuudessa top 10 -indikaattorilla arvioituna suomalaisten yliopistojen keskiarvon, ja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye