Tutkijat kehittävät liikuteltavaa magneettikuvauslaitetta, joka mahtuu rekan sijasta pakettiautoon

Magneettikuvantaminen on yksi parhaita tapoja tutkia kehon kudoksia ja saada tietoa vammoista ja sairauksista. Magneettikuvauslaitteet ovat kuitenkin tyypillisesti suuria, raskaita ja hyvin kalliita, ja niiden käyttö vaatii erityiskoulutettua terveydenhuoltohenkilökuntaa.
Aalto-yliopistossa juuri käynnistynyt hanke tutkii ja rakentaa uutta magneettikuvausteknologiaa, joka mahdollistaa nykyisiin laitteisiin verrattuna kevyempiä ja edullisempia liikuteltavia ratkaisuja. Tällä hetkellä käytössä olevat liikuteltavat laitteet ovat rekan kokoisia, mutta uutta teknologiaa hyödyntävät laitteet mahtuisivat pakettiautoon.
”Uudenlaisessa magneettikuvausteknologiassa käytetään perinteistä magneettikuvausta heikompaa magneettikenttää, minkä ansiosta laitteisto on huomattavasti pienikokoisempi”, kertoo apulaisprofessori Ilkka Laakso Aalto-yliopistosta.
Teknologia perustuu kestomagneettien käyttöön suprajohtavien sähkömagneettien sijaan. Kestomagneettisessa materiaalissa magneettinen voima on pysyvä, kun sähkömagneetissa se saadaan aikaan sähkövirran avulla.
Matalatehoisen magneettikuvantamislaitteen kuvanlaatu ei ole yhtä tarkka kuin suuritehoisissa laitteissa, mutta se riittää moniin tarkoituksiin. Sen avulla voitaisiin esimerkiksi diagnosoida tulehduksellisia sairauksia, kuten keuhkokuumetta ja poskiontelotulehdusta, sisäisiä verenvuotoja, paiseita ja nestekertymiä. Pienikokoista ja liikuteltavaa kuvauslaitteistoa voitaisiin hyödyntää esimerkiksi pakolaisleireillä ja kriisialueilla.
Täsmälaitteita eri käyttötarkoituksiin
Teknologiaa on kehitetty Aalto-yliopistossa parin vuoden ajan, ja sen prototyyppiä päästään kokeilemaan jo lähiaikoina. Nyt alkavassa projektissa on tarkoitus kehittää teknologiaa pidemmälle ja etsiä sille käyttökohteita.
Tutkijoiden tavoitteena on, että laitetta voidaan käyttää matalalla kynnyksellä, koska se ei vaadi samanlaisia erityisvalmisteluja, erityistiloja ja koulutusta kuin korkeatehoisten laitteiden käyttö. Myös käyttökustannukset ovat matalammat.
Terveydenhuollon lisäksi teknologiaa voitaisiin käyttää esimerkiksi hyvinvointialalla, joka on magneettikuvauksessa täysin uusi alue. Esimerkiksi kuntosalit voisivat hyödyntää sitä kehon rasvapitoisuuden mittaamisessa.
”Teknologia voidaan tuoda käyttökohteisiin, joissa sitä ei olla aiemmin käytetty. Se voi johtaa uusiin sovelluksiin tai korvata olemassa olevia teknologioita ja parhaassa tapauksessa lisätä myös resurssitehokkuutta”, sanoo professori, muotoilija Severi Uusitalo.
Liikuteltavaa magneettikuvantamisteknologiaa kehittää monialainen yhteistyöhanke. Sähkötekniikan korkeakoulun sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori Ilkka Laakson työryhmä kehittää laitteiston laskennallista mallintamista, professori Anouar Belahcenin ryhmä vastaa magneettirakenteen suunnittelusta ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muotoilun laitoksen professori Severi Uusitalon vetämä ryhmä suunnittelee laitteen käyttötarkoituksia ja muotokieltä. Aalto Design Factory on mukana laitteen toteutuksessa ja mekaanisessa suunnittelussa.
Kolmevuotista hanketta rahoittavat Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö. Säätiöt myönsivät hankkeelle yhteensä 750 000 euroa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilkka Laakso
Apulaisprofessori, Aalto-yliopisto
puh. 050 465 8133
ilkka.laakso@aalto.fi
Severi Uusitalo
Professori, Aalto-yliopisto
puh. 050 486 7476
severi.uusitalo@aalto.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tutkimus: Uusien rakennusten päästöistä 70 prosenttia tulee rakentamisesta – eikä sitä huomioida tarpeeksi30.6.2025 07:53:14 EEST | Tiedote
Energiatehokkuus ja uusiutuvan energian käyttö ovat vähentäneet uudisrakennusten elinkaaripäästöjä, mutta rakentamisen päästöt eivät ole laskeneet. Viheralueiden vaaliminen ja puurakentamisen suosiminen tekisi rakentamisesta kestävämpää, korostavat tutkijat.
Tutkimus: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille myönteiset yritykset ovat selvästi innovatiivisempia18.6.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Yhdysvaltalaisia suuryrityksiä koskenut tutkimus kertoo, että patenttien määrä ja laatu kasvavat merkittävästi, jos yritys saa korkeat pisteet LGBTQ+-yhteisöä eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevissa arvioinneissa.
Koneoppiminen tuo vallankumouksen tutkimukseen ja tuotekehitykseen – uuden tekoälyinstituutin johtajalle merkittävä EU-rahoitus17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi projekti ratkoo koneoppimisen keskeistä pullonkaulaa ja muodostaa myös yhden uuden ELLIS-instituutin tutkimuksen kulmakivistä.
A revolution for R&D with the missing link of machine learning — project envisions human-AI expert teams to solve grand challenges17.6.2025 13:00:00 EEST | Press release
Robust, deployable and collaborative machine learning (ML) methods are needed for artificial intelligence (AI) to become truly useful. This ERC-funded research aims to solve a major ML bottleneck and will form a cornerstone of the newly established ELLIS Institute Finland.
Väitöstutkimus: Suomen väestönsuojajärjestelmä on kansainvälisesti poikkeuksellisen kattava – kuumenevat kesät voivat kuitenkin haastaa sen toimivuutta12.6.2025 11:30:00 EEST | Tiedote
Vuosikymmenten aikana rakennetun suomalaisen väestönsuojajärjestelmän hinta vastaa vain noin kolmen vuoden puolustusbudjettia – ja se suojaa lähes koko väestön.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme