Helsingin yliopisto

Tutkijat löysivät kemikaaliturvallisuuden arviointiin käytettävistä malleista puutteita

Jaa

Helsingin yliopiston Ilmakehätieteen tutkimuslaitos INARin yhteydessä toimiva tutkimushanke on löytänyt kemikaaliturvallisuuden arviointiin käytettävissä Stoffenmanager® ja Advanced REACH Tool -malleista vakavia puutteita ja vaatii, että niitä ei tulisi käyttää lakisääteisissä kemikaaliturvallisuusarvioinnissa.

Kuva: Joonas Koivisto
Kuva: Joonas Koivisto

Stoffenmanager® ja Advanced REACH Tool (ART) ovat Euroopan Kemikaaliviraston suosittelemia malleja lakisääteisen kemikaaliturvallisuuden määrittämiseen työpaikoilla. Malleja käytetään arvioimaan lainsäädännössä, mitkä ovat puitteet kemikaalien turvalliselle käytölle. Mallien avulla tehdään myös työpaikkakohtaisia riskiarviointeja ja määritetään suojautumistarpeet materiaalien käyttöturvallisuustiedotteissa.

Euroopan Kemikaaliviraston suosittelemien mallien puutteet vaikuttavat merkittävästi kemikaaliturvallisuuteen. Pelkästään Stoffenmanagerilla on yli 37,000 käyttäjää maailmanlaajuisesti ja sillä on tehty yli 310 000 kemikaaliturvallisuuteen liittyvää riskinarviointia vuoteen 2020 mennessä.

Helsingin yliopiston tutkija Joonas Koiviston johtaman ylikansallisen tutkimuksen mukaan mallien ongelmat ilmenevät kaikissa käyttötilanteissa. Käytettyjen mallien on ilmoitettu noudattavan fysikaalisia periaatteita, kuten massan säilymislakia (jossa massaa ei voi syntyä tai hävitä ilman syytä). Teoreettisen analyysin perusteella näin ei kuitenkaan ole.

Tutkimus osoittaa mallien epävarmuuden kolmelta kannalta. Ensinnäkin käytetyt mallit ovat epäfysikaalisia, koska malleille asetettavat parametrit eivät huomioi syy-seuraus-suhdetta. Esimerkiksi tilanteessa jossa paikallista poistoilmaa lisätään, tulisi tällöin joko pienentää yleisilmanvaihdon poistovirtausta tai lisätä tuloilmavirtausta.

Lisäksi parametrien arvot osittain valitaan subjektiivisilla määritelmillä, eli valikoijan summittaisen valinnan tuloksena. Kolmanneksi mallit ovat kalibroitu subjektiivisesti asetetuilla kertoimilla, jotka on määritetty sekoittamalla keskenään erilaisia altistusryhmiä, kuten lääketeollisuus, leipomot ja rakennustyömaat.

Näiden perusteella voidaan todeta, että mallinnustavat eivät täytä Euroopan Kemikaaliviraston asettamia vaatimuksia altistuksen arvioinnille, jossa vaaditaan objektiivisia, eli toisin sanoen määrällisiä altistusarvoja. Nykyisillä luokittaisilla mallinnustavoilla voidaan yhdistämällä mallien epävarmuudet ja tulkinnallisen parametrisoinnin tulokseksi manipuloida melkein mikä tahansa altistumisluku käyttäjän toiveiden mukaan.

– Myös fysikaalisissa malleissa on paljon epävarmuustekijöitä, mutta näissä tapauksissa epävarmuudet voidaan määrittää ja mallinnustuloksen tarkkuutta voidaan arvioida luotettavammin, toteaa Koivisto.

Tutkijat suosittelevat korvaamaan epäfysikaaliset mallit fysikaalisella ”kaksilaatikkomallilla”. Tämän mallinnustavan avulla kuvataan suurempaa pitoisuutta lähellä pistemäistä päästölähdettä, ja huomioidaan että massa (eli kemikaalia) ei voi syntyä tai hävitä ilman syytä.

Koivisto kollegoineen on laatinut myös tutkimuksen, joka esittää kuinka kaksilaatikkomallia voidaan käyttää perusteltuun kemikaaliturvallisuuspäätöksentekoon ja kuinka tämän avulla voidaan määrittää turvallisen käytön reunaehdot.

Helsingin yliopiston Ilmakehätieteen tutkimuslaitos INARin yhteydessä toimiva tutkimus on monivuotinen hanke, joka on tehty yhteistyössä eri tutkimuslaitosten kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Joonas Koivisto
Kuva: Joonas Koivisto
Lataa
Kuva: Jon Skræntskov
Skræntskov illustration jon@skraentskov.dk
Kuva: Jon Skræntskov Skræntskov illustration jon@skraentskov.dk
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Forskning: Marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel till barn och unga bör begränsas16.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Projektet Marknadsföring av ohälsosamma livsmedel till barn och ungdomar (EPELI) kartlade marknadsföringen av ohälsosamma livsmedel till barn och unga och lösningar på deras negativa effekter. Dagens avslutande seminarium presenterade resultaten av studien och slutsatser. Enligt studien behövs strängare och mer restriktiva marknadsföringsregler för att skydda unga människor, särskilt de i åldern 13-17 år.

Tutkimus: Lapsille ja nuorille suunnattua epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia pitäisi rajoittaa16.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointi lapsille ja nuorille (EPELI) -hankkeessa kartoitettiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia sekä ratkaisuja sen aiheuttamiin haittavaikutuksiin. Tänään pidetyssä päätösseminaarissa esiteltiin tutkimuksen tuloksia ja johtopäätökset. Tutkimuksen mukaan nykyistä tiukempaa ja rajoittavampaa markkinoinnin sääntelyä tarvitaan suojelemaan etenkin 13–17 -vuotiaita nuoria

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme