Tampereen yliopisto

Tutkijat selvittivät FC Barcelonan pelaajien avulla takareiden lihasvammojen paranemisennusteen

Jaa

Tutkijat ovat saaneet ensimmäistä kertaa tarkkaa tietoa siitä, kuinka kauan erilaisten takareiden lihasvammojen paraneminen kestää. Tutkimusaineistona olivat FC Barcelonan pelaajien vammat ja seurattu toipuminen.

Kuva: Unsplash / Jannik Skorna
Kuva: Unsplash / Jannik Skorna

— Esitämme paranemisennusteen erityyppisille takareiden lihasvammoille, kertoo Tampereen yliopiston professori Tero Järvinen, joka kuului kansainväliseen, urheiluvammoja tutkineeseen asiantuntijaryhmään.

— Tutkimuksessa saimme ensimmäistä kertaa tarkkaa tietoa siitä, kuinka kauan nämä erilaiset takareiden lihasvammat eli hamstring-vammat paranevat. Löysimme vammoja, jotka paranevat suhteellisen nopeasti, mutta myös vammoja, joiden paranemisennuste on poikkeuksellisen hidas, Järvinen toteaa.

Takareiden lihasten eli hamstring-lihasten vammat ovat yleisiä urheilu- ja liikuntavammoja, joita syntyy erityisesti nopeaa juoksua vaativissa urheilulajeissa kuten pallopeleissä ja pikajuoksussa. Vammojen hoitaminen on poikkeuksellisen hankalaa, koska hamstring-lihasten anatomia on poikkeava.

Normaali lihas kiinnittyy molemmista päistään luuhun jänteen avulla. Näin kiinnittyvät myös hamstring-lihakset. Niiden jännekudos kuitenkin jatkuu lihaksen sisään molemmissa päissä niin kutsuttuna keskusjänteenä. Niinpä hamstring-lihaksiin voi syntyä poikkeavia lihasvammoja, joissa lihas irtoaa sisällään olevasta keskusjänteestä.

Keskusjänteen vammoja saavat pääsääntöisesti huippu-urheilijat. Korkeaenergisissä vammoissa keskusjänne voi jopa katketa.

— Tätä tutkimusta varten olemme tutkineet kaikki FC Barcelonan huippu-urheilijoille tapahtuneet hamstring-vammat. Potilaiden magneettitutkimuslöydökset (MRI) on käyty tarkasti läpi ja olemme seuranneet heidän toipumistaan, Järvinen kertoo.

Tutkimus on osa FC Barcelonan ja professori Järvisen vuosia jatkunutta tieteellistä tutkimusyhteistyötä.

— FC Barcelonan potilasaineisto on ainutlaatuinen maailmassa. Kaikki heidän urheilijoilleen syntyneet vammat, niiden kuntoutus ja urheilijoiden paluu kilpakentälle on  verifioitu ja tiedot tallennettu huolella.

— Lisäksi seuran tavoite on tuottaa luotettavaa tutkimusnäyttöä urheiluvammojen hoidosta. He ovat sitoutuneet hankkimaan parhaat asiantuntijat selvittämään urheiluvammojen optimaalisen hoidon. Tieteellinen yhteistyömme jatkuu erittäin tiiviinä myös tulevaisuudessa.

Tuore tutkimus on julkaistu urheilulääketieteen johtavassa Sports Medicine -julkaisusarjassa. Tutkimukseen osallistui Suomesta kaksi ortopedia, dosentti Lasse Lempainen ja professori Tero Järvinen.

Valle, X., Mechó, S., Alentorn-Geli, E. et al. Return to Play Prediction Accuracy of the MLG-R Classification System for Hamstring Injuries in Football Players: A Machine Learning Approach. Sports Med (2022).
https://doi.org/10.1007/s40279-022-01672-5


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Tero Järvinen,
tero.jarvinen@tuni.fi

Kuvat

Kuva: Unsplash / Jannik Skorna
Kuva: Unsplash / Jannik Skorna
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Typen paikallinen kierrätys jätevesistä sähkön avulla parantaisi maatalouden huoltovarmuutta7.7.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Typpi on maataloudessa määrällisesti eniten käytetty lannoite. Typpikaasun muuntaminen viljelyskasveille sopivaan muotoon ammoniakkitypeksi kuluttaa huomattavan paljon fossiilista energiaa ja aiheuttaa merkittäviä hiilidioksidipäästöjä. Ammoniakkitypen kierrätys jätevesistä takaisin lannoitekäyttöön uusiutuvaa sähköenergiaa käyttäen vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista ja auttaa huoltovarmuuden kasvattamisessa, paljastaa DI Veera Koskue väitöskirjassaan.

Älykkäät pehmorobotit tarttuvat esineisiin paineilman avulla4.7.2022 10:36:48 EEST | Tiedote

Uusilla paineilmalla toimivilla antureilla pehmorobotit pystyvät aistimaan ilman ainuttakaan sähköistä komponenttia. Antureilla varustetut poimimisrobotit havaitsevat kohteensa muodon ja pystyvät tarttumaan poimittavaan kappaleeseen automaattisesti. Tulevaisuudessa tällaisia robotteja voidaan käyttää elektroniikalle haastavissa olosuhteissa, esimerkiksi voimakkaassa säteilyssä tai magneettikentässä.

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme