Jyväskylän yliopisto

Tutkijat simuloivat kultananoklustereita syöpälääkemolekyylien kantajina

Jaa

Kultananoklusterit voivat kuljettaa lääkeaineita tarkasti syöpäsoluihin vahingoittamatta terveitä kudoksia. Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen tutkijat osoittivat atomitason simulointien avulla, että syöpäsolujen tunnistin- ja lääkeainemolekyylien suhde on kriittinen optimaalisten lääkekantajien kehityksessä. Työ laajentaa Nanotiedekeskuksen kultatutkimuksen nanolääketieteen alueelle.

Kultananoklusterin pinnalle liitetyt molekyylit tunnistavat syöpäsoluja. Klusterissa on myös lääkeainemolekyyleja jotka näin löytävät kohteensa. Kuva: Jyväskylän yliopisto/Francisca Matus
Kultananoklusterin pinnalle liitetyt molekyylit tunnistavat syöpäsoluja. Klusterissa on myös lääkeainemolekyyleja jotka näin löytävät kohteensa. Kuva: Jyväskylän yliopisto/Francisca Matus

Mahasyöpä on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä syövän tyypeistä. Se on aggressiivinen syöpä, jota useissa tapauksissa ei diagnosoida riittävän ajoissa. Syövän tavanomaisessa hoidossa käytetään kemoterapiaa, jossa syöpälääkkeet estävät syöpäsolujen kasvua.

Kemoterapia on vahingollista myös terveen kudoksen soluille. Tästä syystä nanolääketieteessä etsitään tavanomaiselle kemoterapialle vaihtoehtoa, jossa nanorakenteita hyväksi käyttäen solumyrkkyjä voitaisiin kuljettaa tarkasti ainoastaan sairastuneeseen kudokseen.

Kultananoklustereita on tutkittu syöpälääkemolekyylien mahdollisina kantaja-aineina jo useiden vuosien ajan, sillä klusterin pintaa suojaava molekyylikerros voidaan muokata bio-yhteensopivaksi ja siihen voidaan kiinnittää sekä syöpäsoluja tunnistavia molekyylejä että lääkeainemolekyylejä.

Nyt julkaistussa laskennallisessa tutkimuksessa osoitettiin, että syöpää tunnistavien ja lääkeainemolekyylien suhde on kriittinen parametri kultaklusterien ominaisuuksien optimoinnissa, jotta klusterien tarttumistodennäköisyys syöpäsolujen pintaan voidaan maksimoida.

”Laskennallisen tutkimuksemme avulla saimme arvokasta tietoa joka auttaa tehostamaan tutkimuksemme laboratoriovaihetta, jossa kultaklusterien toiminnallisuutta lääkemolekyylien kantajana tullaan lopulta testaamaan koeputkiolosuhteissa”, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja Francisca Matus", joka työskentelee tutkijatohtorina professori Hannu Häkkisen tutkimusryhmässä.

”Tämä työ on uusi ja innostava avaus nanolääketieteen alueelle sekä oman ryhmäni että Nanotiedekeskuksen kultatutkimuksessa. Onnistuimme myös ajoittamaan julkaisemisen niin että artikkeli on ensimmäinen tieteellinen julkaisu uudessa Amerikan kemistiseuran nanotieteen Open Access -verkkolehdessä, mikä varmaankin tuo työlle vielä ansaittua lisähuomiota”, kommentoi Häkkinen.

Tutkimuksen simulaatiot tehtiin sekä Jyväskylän yliopiston FCCI-verkoston laskentaklusteria että CSC-laskentakeskuksen supertietokoneita käyttäen, hyödyntämällä CSC:n myöntämää Grand Challenge -projektiresurssia.

Linkki tutkimukseen ACS Nanoscience Au -julkaisuun, 2021: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnanoscienceau.1c00008

Lisätietoja:
Professori Hannu Häkkinen, hannu.j.hakkinen@jyu.fi, p. 0400 247 973

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kultananoklusterin pinnalle liitetyt molekyylit tunnistavat syöpäsoluja. Klusterissa on myös lääkeainemolekyyleja jotka näin löytävät kohteensa. Kuva: Jyväskylän yliopisto/Francisca Matus
Kultananoklusterin pinnalle liitetyt molekyylit tunnistavat syöpäsoluja. Klusterissa on myös lääkeainemolekyyleja jotka näin löytävät kohteensa. Kuva: Jyväskylän yliopisto/Francisca Matus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Nanotiedepäivät Jyväskylässä 5.–6.10.2021: Esillä solujen selviytymismekanismit, viruksen kaltaiset partikkelit rokotteissa ja nanohäkit24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus isännöi monitieteellistä nanotieteen- ja teknologian Nanoscience Days -konferenssia 5.–6. lokakuuta 2021. Tapahtuma tarjoaa nanotutkijoille biologian, kemian ja fysiikan aloilta mahdollisuuden esitellä tuloksiaan kansainväliselle yleisölle. Kaksipäiväinen konferenssi pääosin pidetään verkkokonferenssina.

Väitös 1.10.2021: Tinder, Netflix ja WhatsApp häiritsevät kuljettajaa - Liikenteeseen tarvitaan paremmin testattuja ja suunniteltuja sovelluksia (Grahn)24.9.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa aiemmin tehty tutkimus paljasti miten kuljettajat maksavat verkkopankissa laskuja, lähettelevät viestejä WhatsAppissa, selaavat Tinderiä ja Instagramia ja jopa katsovat Netflixiä ajaessaan autoa. Kuljettajan keskittyminen liikenteessä mobiilisovelluksiin aiheuttaa visuaalista tarkkaamattomuutta, jolla on kiistaton yhteys tieliikenneonnettomuuksiin. Siltikin liikenteessä käytetään mitä erilaisimpia mobiilisovelluksia – lainsäädännöstä huolimatta. Uudet autot ovat myös pullollaan erilaisia infotainment-järjestelmiä, jotka tarjoavat hyödyn lisäksi myös puhdasta viihdettä autoilijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme