Suomen ympäristökeskus

Tutkijoiden yö Helsingin kaupungintalolla on merensininen

Jaa

Tutkijoiden yötä vietetään koko Euroopassa vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina. Suomen ympäristökeskus kumppaneineen järjestää tänä vuonna Helsingin kaupungintalolla merentutkimukseen keskittyvän tapahtuman syyskuun 30. päivänä klo 15–19.

Millaista on merentutkijan työ? Se selviää 30.9.2022 Helsingin kaupungintalolla, kun Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat kertovat työstään ja urapoluistaan sekä tutkimuskohteestaan Itämerestä.
Kuva: Ilkka Lastumäki / Suomen ympäristökeskus
Millaista on merentutkijan työ? Se selviää 30.9.2022 Helsingin kaupungintalolla, kun Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat kertovat työstään ja urapoluistaan sekä tutkimuskohteestaan Itämerestä. Kuva: Ilkka Lastumäki / Suomen ympäristökeskus

Tutkijoiden yötä vietetään koko Euroopassa vuosittain syyskuun viimeisenä perjantaina. Suomen ympäristökeskus kumppaneineen järjestää tänä vuonna Helsingin kaupungintalolla merentutkimukseen keskittyvän tapahtuman. Syyskuun 30. päivänä klo 15–19 pidettävän tapahtuman tavoitteena on jakaa tietoa Itämerestä kaikille ja innostaa nuoria merentutkimuksen urapoluille.

Jututa tohtoria, kaivele rantahiekkaa tai kurkista vesireppuun

Helsingin kaupungintalon tapahtumassa on tilaisuus tutustua merentutkimuksen kansainväliseen maailmaan ja kuulla nykyisten Itämeren tutkijoiden urapoluista.

Paikan päällä on muun muassa mahdollisuus osallistua mikromuovityöpajaan, esittää kysymyksiä Suomen ympäristökeskuksen Itämeri-tohtoreille, ja arvailla muoviroskan pysyvyyttä merivedessä. Meren ravintoverkon pikkueliöitä – vesikirppua kavereineen – tutkaillaan Harakan luontokeskuksen asiantuntijoiden opastuksella. Rotarit esittelevät Vesireppu-nimellä kulkevaa työkalupakkia, jonka avulla innostetaan kouluja ja koululaisia seuraamaan veden tilaa. Itämeren suojeluteot tulevat tutuiksi BSAG:n opissa. Tapahtumassa pääsee myös kuulemaan, miten erieliöiden elinympäristössä luonnonäänet sekoittuvat ihmisen tuottamiin desibeleihin.

Tapahtuma näkyy Helsinki-kanavalla

Tutkimuksen merituulia voi myös haistella Helsinki-kanavalla klo 15:00–18:20.

Merentutkimusta esittelevä tapahtuma on osa Euroopan komission rahoittamaa BlueNIGHTs-hanketta. Tapahtumia on samana päivänä kahdeksassa kaupungissa, kuudessa maassa ja kuuden meren äärellä. Itämeren lisäksi tapahtuma järjestetään Pohjanmeren, Atlantin, Adrianmeren, Välimeren ja Mustanmeren rannikoilla. Suomessa BlueNIGHTs-hanketta vetää Suomen ympäristökeskus SYKE. Sen kumppaneina tapahtumaa ovat järjestämässä Baltic Sea Action Group BSAG, Rotary Piiri 1410, Helsingin kaupunki ja Harakan luontotalo.

Tapahtumapaikka: Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11-13, 00170 Helsinki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erikoissuunnittelija Ljudmila Vesikko, s-posti: etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. +358 400 148 565
Suunnittelija Eija Rantajärvi, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. +358 400 148 563

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Millaista on merentutkijan työ? Se selviää 30.9.2022 Helsingin kaupungintalolla, kun Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat kertovat työstään ja urapoluistaan sekä tutkimuskohteestaan Itämerestä.
Kuva: Ilkka Lastumäki / Suomen ympäristökeskus
Millaista on merentutkijan työ? Se selviää 30.9.2022 Helsingin kaupungintalolla, kun Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat kertovat työstään ja urapoluistaan sekä tutkimuskohteestaan Itämerestä. Kuva: Ilkka Lastumäki / Suomen ympäristökeskus
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (SYKE) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. SYKE on tutkimuslaitos, jossa työskentelee 650 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Övervakningsresorna i augusti 2022: Syreproblemen består i Finska viken1.12.2022 08:30:00 EET | Tiedote

I augusti utredde Finlands miljöcentral situationen för Finlands havsområden. De djupa bottnarna i Finska viken var syrefria och syreläget på kustens djupa bottnar hade försämrats, vilket också återspeglades i förhöjda halter fosfatfosfor och ett minskat antal bottendjur. Skärgårdshavets syre- och bottendjurssituation var klart bättre än i Finska viken. Algmängderna i Finska viken verkar ha minskat trots den årliga förekomsten av blågrönalger.

Elokuun 2022 seurantamatkat: Suomenlahden happiongelmat eivät ole väistyneet1.12.2022 08:30:00 EET | Tiedote

Suomen ympäristökeskus selvitti elokuussa Suomen merialueiden tilaa. Suomenlahden syvät pohjat olivat hapettomia ja rannikon syvien pohjien happitilanne oli heikentynyt, mikä heijastui myös kohonneina fosfaattifosforin pitoisuuksina ja vähentyneenä pohjaeläinten määränä. Saaristomeren happi- ja pohjaeläintilanne oli selvästi parempi kuin Suomenlahdella. Suomenlahden levämäärät näyttävät vähentyneen jokavuotisesta sinilevien esiintymisestä huolimatta.

SYKE Policy Brief: Enhanced utilization of wastewater nutrients1.12.2022 07:50:00 EET | Press release

Changes are needed in water management solutions. New technologies in the treatment of wastewater and sewage sludge would enable more efficient and more contaminant-free nutrient recovery, which would enable their utilisation in food production and industry. This would also reduce environmental impact, according to the SYKE Policy Brief released today. The publication is directed at decision-makers at the municipal and national levels.

SYKE Policy Brief: Jätevesien ravinteet hyötykäyttöön1.12.2022 07:50:00 EET | Tiedote

Vesihuoltoratkaisuja on muutettava. Uusilla jätevesien ja jätevesilietteen käsittelyn tekniikoilla ravinteet saataisiin talteen nykyistä tehokkaammin ja puhtaampina, ja ne pystyttäisiin hyödyntämään ruuan tuotannossa ja teollisuudessa. Myös ympäristöhaitat vähenisivät, todetaan tänään ilmestyneessä SYKE Policy Brief -julkaisussa. Julkaisu on suunnattu kaupunkien, kuntien ja valtakunnan tason päätöksentekijöille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme