ValtiokonttoriValtiokonttori

Tutkikuntia.fi tarjoaa visualisoitua tietoa kuntien ja kuntayhtymien taloudesta ja toiminnasta

Jaa

Valtiokonttorin ylläpitämä Tutkikuntia.fi-palvelu tarjoaa visualisoitua tietoa kunnista ja kuntayhtymistä. Palvelu helpottaa kuntia koskevan tiedon tarkastelua ja kuntien vertailua.

Tutkikuntia.fi tarjoaa monipuolisen näkymän kuntien talouteen ja toimintaan.
Tutkikuntia.fi tarjoaa monipuolisen näkymän kuntien talouteen ja toimintaan.

Tutkikuntia.fi-palvelussa kuntia on mahdollista vertailla esimerkiksi kunnan koon tai maantieteellisen sijainnin mukaan. Sivustolle on koottu tietoa muun muassa kuntien taloudesta, väestörakenteesta, elinvoimasta, valtionosuuksista ja palveluista. 

”Tutkikuntia.fi:n sisältö on tarkoitettu erittäin laajalle joukolle: julkishallinnon päättäjille, kansalaisille, medialle, yrityksille ja tutkijoille. Tässä toteutetaan jo kauan sitten tehtyä päätöstä julkisen hallinnon tietojen avaamisesta kaikkien käyttöön. Palvelu on tehty yhteistyössä useiden viranomaisten kesken ja sen sisältö laajenee voimakkaasti. Kehitystyö on oikeastaan vasta alussa, vaikka sivusto pullistelee jo tietoa”, kertoo Valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen.

Nyt aiempaa monipuolisempi näkymä kuntatalouteen

Kuntien ja kuntayhtymien taloustietojen keruuvastuu siirtyi vuodesta 2021 alkaen Tilastokeskukselta Valtiokonttorille. Kuntatalouden tietopalveluun raportoidut taloustiedot julkaistaan avoimessa rajapinnassa sekä Tutkikuntia.fi-palvelussa heti, kun tietoja raportoiva kunta tai kuntayhtymä on ne tietopalvelussa hyväksynyt.

Tutkikuntia.fi-palvelun tarkoituksena on helpottaa ja laajentaa kuntien tilannekuvan seurantaa tarjoamalla viimeisimmät tiedot kuntien talouden ja toiminnan kannalta keskeisistä indikaattoreista. Palvelun keskeisenä tavoitteena on parantaa valtion ja kuntien päätöksenteossa käytetyn tiedon saatavuutta ja käytettävyyttä hyödyntämällä moderneja tapoja kuvata kuntatason ilmiöitä.

Kyse on samalla siirtymästä kohti automatisoitua talousraportointia. Automatisoitu talousraportointi avaa mahdollisuuden hyödyntää jo kertaalleen tuotettua taloustietoa järjestelmäriippumattomasti uusiin käyttötarkoituksiin. Kyseessä on iso muutos, jota on valmisteltu vuosia Valtiokonttorissa, Tilastokeskuksessa, valtiovarainministeriössä, Kuntaliitossa ja kuntakentällä.

”Kovin työ on tehty kunnissa ja kuntayhtymissä, sillä heidän on pitänyt uudistaa omat taloushallinnon järjestelmänsä ja prosessinsa, jotta automatisoitu talousraportointi on mahdollista. Kiitän lämpimästi kuntasektoria tästä isosta ponnistuksesta. Uskon, että työ kantaa hedelmää tulevina vuosina. Kyse on laajemmasta, koko yhteiskuntaa koskevasta siirtymästä automatisoituun taloushallintoon ja reaaliaikatalouteen”, Laitinen toteaa.

Ikkuna julkishallinnon toimintaan

Tutkikuntia.fi-palvelu sijaitsee Tutkihallintoa.fi-sivustolla, jonka raporttinäkymät on koostettu useista avoimista tietolähteistä. Tietolähteinä on käytetty muun muassa Tilastokeskuksen, Valtiokonttorin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, työ- ja elinkeinoministeriön ja Verohallinnon tietovarantoja.

Samasta palvelussa on kuntatiedon lisäksi saatavilla myös valtiota ja alueita koskevaa tietoa.

 

Tutustu:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkikuntia.fi tarjoaa monipuolisen näkymän kuntien talouteen ja toimintaan.
Tutkikuntia.fi tarjoaa monipuolisen näkymän kuntien talouteen ja toimintaan.
Lataa
Tutkikuntia.fi-palvelun logo
Tutkikuntia.fi-palvelun logo
Lataa
Timo Laitinen, Valtiokonttorin pääjohtaja
Timo Laitinen, Valtiokonttorin pääjohtaja
Lataa
Tutkikuntia.fi: visualisoitua tietoa kunnista ja kuntayhtymistä.
Tutkikuntia.fi: visualisoitua tietoa kunnista ja kuntayhtymistä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Valtiokonttori
Valtiokonttori
PL 14
00054 VALTIOKONTTORI

https://www.valtiokonttori.fi

Valtiokonttori on valtiovarainministeriön hallinnonalalla toimiva virasto, joka on perustettu vuonna 1876. Palvelemme valtionhallintoa, kansalaisia, kuntasektoria, yhteisöjä ja yrityksiä.

Valtiokonttori vastaa valtion lainanotosta ja valtionvelan riskienhallinnasta. Hallinnoimme valtion myöntämiä lainoja, korkotukia ja valtiontakauksia. Valtiokonttori vastaa kustannustukien ja sulkemiskorvausten käsittelystä ja maksatuksista koronapandemian vuoksi kärsineille yrityksille. 

Valtiokonttorin tehtäviä ovat lisäksi valtion konsernilaskenta ja taloushallinnon sekä maksuliikkeen ohjaaminen. Tuemme valtion organisaatioita työelämän murroksessa ja edistämme tiedolla johtamista. Kansalaisille myönnämme muun muassa sotilasvamma- ja rikosvahinkokorvauksia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtiokonttori

Ansökan om evenemangsgaranti pågår 19.6.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Intresset för evenemangsgarantin hos evenemangsarrangörerna syns i ökat antal ansökningar när ansökan via e-tjänsten öppnades. Hittills har garanti beviljats för sammanlagt cirka 13 miljoner euro. Flest garantiansökningar har lämnats in för musikfestivaler, konserter och utställningar. ”Vi vill uppmuntra evenemangsarrangörerna att lämna in sina garantiansökningar nu i god tid. Det är inte kö i kundtjänsten och för närvarande får företagen snabbt sina garantibeslut”, konstaterar Statskontorets servicechef Mari Selviranta. Evenemangsgarantins elektroniska ansökan öppnades den 15.6. Lagen gällande evenemangsgarantin trädde i kraft samtidigt som ansökan öppnades den 1.6. De två första veckorna togs ansökningar emot med pdf-blanketter. Evenemangsgaranti kan sökas av professionell evenemangsarrangör Evenemangsgarantin är avsedd för evenemang med minst 200 deltagare öppna för allmän publik och som ordnas 1.6.-7.12.2021. Evenemangsgaranti kan sökas av etablerad och professionell evenemangsarra

Tapahtumatakuun haku käynnissä 19.6.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Tapahtumajärjestäjien kiinnostus tapahtumatakuuta kohtaan on näkynyt hakemusmäärän kasvussa sähköisen haun avautumisen jälkeen. Takuuta on tähän mennessä myönnetty yhteensä noin 13 miljoonaa euroa. Eniten takuuhakemuksia on haettu musiikkifestivaaleille, konserteille ja näyttelyille. ”Haluamme kannustaa tapahtumajärjestäjiä laittamaan takuuhakemuksensa nyt hyvissä ajoin. Asiakaspalvelussamme ei ole ruuhkaa, ja takuupäätöksen saa tällä hetkellä nopeasti”, toteaa Valtiokonttorin palvelujohtaja Mari Selviranta. Tapahtumatakuun sähköinen haku avautui 15.6. Tapahtumatakuuta koskeva laki tuli voimaan ja haku avautui 1.6. Ensimmäisen kahden viikon aikana hakemuksia otettiin vastaan pdf-lomakkeella. Tapahtumatakuuta voi hakea ammattimainen tapahtumajärjestäjä Tapahtumatakuu on tarkoitettu vähintään 200 hengen tapahtumille, jotka ovat avoimia yleisölle ja järjestetään 1.6.-7.12.2021. Tapahtumatakuuta voi hakea vakiintunut ja ammattimainen tapahtumajärjestäjä, jolla on suomalainen y-tunnus. Tapa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme