Tekniikan akateemiset - TEK

Tutkimuksesta puuttuu rahan lisäksi suunnitelma

Jaa

Tekniikan akateemisten mielestä selvitysmies Ormalan ehdottama tutkimuksen lisärahoitus on kirjattava seuraavan hallituksen ohjelmaan. Rahan lisäksi tarvitaan useamman hallituskauden yli kestävä suunnitelma.

Työ- ja elinkeinoministeriölle selvityksen tehnyt professori Erkki Ormala ehdottaa soveltavan tutkimuksen vuosittaiseen rahoitukseen 300 miljoonan euron tasokorotusta. TEKin mukaan tämä pitäisi kirjata tulevan hallituksen ohjelmaan.

Ormala kysyi suomalaisyrityksiltä, millä toimenpiteellä valtio tehokkaimmin edesauttaisi tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminnan kehitystä Suomessa. Selvä ykköstoive oli hankerahoituksen lisääminen.

Suomen panostukset innovaatiotoimintaan ovat laskeneet niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Päättyvän vuoden osalta laskutrendi on katkeamassa, mutta edelleen panostukset ovat noin miljardin alemmalla tasolla kuin vuosikymmenen alussa.

– Yleisen laskun ohella huolestuttava piirre on, että yritysten panostuksesta kasvava osa siirtyy Suomen ulkopuolelle. Suomalaisten yritysten TKI-toiminnasta 17 prosenttia tapahtui ulkomailla vuonna 2015. Ensi vuoden osalta arvio on 28 prosenttia. On entistä tärkeämpää, että pitkään jatkunut tutkimuksen ja tuotekehityksen alamäki saadaan käännettyä, sanoo TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Suomalaisten yritysten mukaan tutkimusrahoituksen lisäksi tärkeää on ennakoitavuus.
– Suomen TKI-politiikassa on tehty linjamuutoksia nopeasti ja ennakoimattomasti. Tarvitaan useamman hallituskauden mittainen näkemys ja suunnitelma. Sillä tavalla voimme palauttaa uskoa siihen, että Suomessa kannattaa edelleen tehdä tutkimusta ja tuotekehitystä. Tieteellisiin ja kapallisiin läpimurtoihin tähtäävää tutkimusta ei voi tehdä lyhyellä tähtäimellä ja kädestä suuhun, Jokinen huomauttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Tekniikan akateemiset - TEK
Tekniikan akateemiset - TEK
Ratavartijankatu 2
00520 HELSINKI

09 229 121http://www.tek.fi

Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. 70 000 jäsenellään TEK on yksi Akavan suurimmista jäsenliitoista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme