Tutkimuksesta puuttuu rahan lisäksi suunnitelma
Työ- ja elinkeinoministeriölle selvityksen tehnyt professori Erkki Ormala ehdottaa soveltavan tutkimuksen vuosittaiseen rahoitukseen 300 miljoonan euron tasokorotusta. TEKin mukaan tämä pitäisi kirjata tulevan hallituksen ohjelmaan.
Ormala kysyi suomalaisyrityksiltä, millä toimenpiteellä valtio tehokkaimmin edesauttaisi tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminnan kehitystä Suomessa. Selvä ykköstoive oli hankerahoituksen lisääminen.
Suomen panostukset innovaatiotoimintaan ovat laskeneet niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Päättyvän vuoden osalta laskutrendi on katkeamassa, mutta edelleen panostukset ovat noin miljardin alemmalla tasolla kuin vuosikymmenen alussa.
– Yleisen laskun ohella huolestuttava piirre on, että yritysten panostuksesta kasvava osa siirtyy Suomen ulkopuolelle. Suomalaisten yritysten TKI-toiminnasta 17 prosenttia tapahtui ulkomailla vuonna 2015. Ensi vuoden osalta arvio on 28 prosenttia. On entistä tärkeämpää, että pitkään jatkunut tutkimuksen ja tuotekehityksen alamäki saadaan käännettyä, sanoo TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.
Suomalaisten yritysten mukaan tutkimusrahoituksen lisäksi tärkeää on ennakoitavuus.
– Suomen TKI-politiikassa on tehty linjamuutoksia nopeasti ja ennakoimattomasti. Tarvitaan useamman hallituskauden mittainen näkemys ja suunnitelma. Sillä tavalla voimme palauttaa uskoa siihen, että Suomessa kannattaa edelleen tehdä tutkimusta ja tuotekehitystä. Tieteellisiin ja kapallisiin läpimurtoihin tähtäävää tutkimusta ei voi tehdä lyhyellä tähtäimellä ja kädestä suuhun, Jokinen huomauttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari JokinenToiminnanjohtaja
Puh:0400 914 839jari.jokinen@tek.fiTietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kipinä-voittajat tutkivat hormonisaasteen vaikutusta kasveihin, tähtien elinkaarta ja bakteerien tappamista sähkökärpäslätkällä28.4.2025 11:02:20 EEST | Tiedote
TEKin järjestämän nuorten tiedekilpailu Kipinän voittivat Sofia Koivumäki, Zofia Järvinen sekä Hermanni Sallinen ja Niilo Sipilä. He edustavat Suomea syksyllä EU:n tiedekilpailussa.
TEK: Jäsenmaksun verovähennyksen poisto on hallitukselta virheliike24.4.2025 13:02:20 EEST | Tiedote
Myös yhteisöveron lasku on hutilyönti, joka ei tuo kaivattua hyötyä. Hallituksen puoliväliriihessä tekemä ratkaisu alentaa palkkojen verotusta sen sijaan saa TEKiltä kiitosta.
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme