Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kumppanuusverkostojen toimintaan 10 miljoonan euron rahoitus
Suomen Akatemia on myöntänyt 10 miljoonaa euroa korkeakouluille ja valtion tutkimuslaitoksille tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kumppanuusverkostojen erityisrahoituksen haussa.
Rahoituksella tuetaan tutkimusperustaisia kumppanuusverkostoja, joissa korkeakoulut ja valtion tutkimuslaitokset verkostoituvat elinkeinoelämän kanssa korkeatasoisen tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvistamiseksi. Nyt rahoitettavilla toimilla voidaan vahvistaa ja syventää olemassa olevien yhteistyöverkostojen toimintaa tai rakentaa ja kokeilla uutta yhteistyötä.
Hakuun jätettiin 71 hakemusta, joissa oli yhteensä 213 osahanketta. Myöntöpäätöksen sai 10 hanketta (41 osahanketta). Rahoitetuista hankkeista kahdeksan on konsortioita, joihin osallistuu yliopistoja, ammattikorkeakouluja ja tutkimuslaitoksia. Rahoitusta saa yhdeksän yliopistoa, seitsemän ammattikorkeakoulua ja viisi valtion tutkimuslaitosta.
Rahoitushaku perustui valtion vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa Suomen Akatemialle myönnettyyn lisärahoitusvaltuuteen. Rahoitushaku kuuluu osana kansallisen tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden tiekartan mukaisen uuden kumppanuusmallin toteutukseen. Kumppanuusverkostorahoituksen lisäksi tiekartan tavoitteita tukevat muun muassa Akatemian lippulaivaohjelma ja tutkimusinfrastruktuurirahoitus.
”Hakemusten taso oli kiireisestä hakuaikataulusta huolimatta korkea. Monissa hakemuksissa vahva ja korkealaatuinen tutkimusperusta yhdistyi hyvin sitoutuneeseen kumppaniverkostoon. Jaosto piti hyvin tärkeänä verkoston toimintasuunnitelman laatua. Tällä rahoituksella Akatemia vahvistaa tuoreinta tieteellistä tietoa hyödyntävien ekosysteemien toimintaa. Koko arvoketjun toimijoiden sitoutuminen on kumppanuusverkostoissa keskeistä”, toteaa rahoituspäätökset tehneen jaoston puheenjohtaja, professori Johanna Myllyharju.
Kumppanuusverkostojen erityisrahoitusta myönnettiin muun muassa kiertotalouden suunnittelulähtöisiin ratkaisuihin, tieto- ja viestintätekniikan kehittämiseen ja uusien lääkevalmisteiden kehittämiseen. Rahoituksella tuetaan myös esimerkiksi joki- ja valuma-aluemittauksiin liittyvää kumppanuusverkostojen toimintaa. Useilla kumppanuusverkostoilla on kiinteä yhteys myös Suomen Akatemian lippulaivaohjelman osaamiskeskittymiin.
Lisätietoja
- Rahoituspäätökset
- Lippulaivojen, tutkimusinfrastruktuurien ja kumppanuusverkostojen rahoitus haettavaksi (tiedote 30.6.2020)
- johtaja Jussi Vauhkonen, p. 029 533 5114, etunimi.sukunimi(at)aka.fi
- Suomen Akatemian hallituksen pj., kumppanuusverkostojen erityisrahoituksen jaoston pj., professori Johanna Myllyharju, p. 029 448 5740, etunimi.sukunimi@oulu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Suomen Akatemian viestintä
Anna Oravakangas
viestintäasiantuntija
p. 029 533 5039
etunimi.sukunimi(at)aka.fi
Tietoja julkaisijasta
Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2020 rahoitamme tutkimusta noin 500 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia
Suomen Akatemia vahvistaa ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen järjestelmätason tutkimusta19.1.2021 12:39:01 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen järjestelmätasoisen tutkimuksen erityisrahoituksen hakuun saapuneista hakemuksista. Kaiken kaikkiaan rahoitusta myönnettiin seitsemälle tutkimuskonsortiolle, joissa on yhteensä 25 osahanketta. Rahoitusta jaettiin kokonaisuudessaan 10 miljoonaa euroa.
Suomen Akatemialta uusia mahdollisuuksia Suomi-USA -tutkimusyhteistyöhön15.1.2021 08:46:34 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on avannut uudet yhteishaut Yhdysvaltojen National Science Foundationin (NSF) ja National Institutes of Healthin (NIH) kanssa. Hauilla tuetaan suomalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkimusryhmien yhteisiä tutkimushankkeita. Tutkimusyhteistyötä tuetaan Suomen Akatemian lippulaivojen tutkimusaloilla lippulaivaohjelman ja ICT2023 tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelman kautta.
Suomen Akatemia vahvistaa yliopistojen tutkimusedellytyksiä uudistetulla profiloitumisrahoituksella14.1.2021 09:05:53 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Profiloitumisrahoitusta haettiin yhteensä 178 miljoonaa euroa, ja rahoitusta myönnettiin yliopistoille 100 miljoonaa euroa. Myönnöt vaihtelevat 750 000 eurosta 28 miljoonaan euroon.
Finlands Akademi valde tio nya akademiprofessorer17.12.2020 08:23:42 EET | Tiedote
Finlands Akademi har utnämnt tio nya akademiprofessorer för perioden 1.9.2021–31.8.2026. Bidraget för anställning som akademiprofessor är avsett för forskare i internationell toppklass som genom sin vetenskapliga verksamhet kraftigt förväntas inverka på det omgivande vetenskapliga samfundet och på samhället överlag.
Academy of Finland selects 10 new Academy Professors17.12.2020 08:23:41 EET | Press release
The Academy of Finland today decided on funding for ten new research posts as Academy Professor for the period 1 September 2021–31 August 2026. Academy Professors are internationally leading-edge researchers in their field who are expected to have great scientific impact in the scientific community and in society at large.
Suomen Akatemia valitsi kymmenen uutta akatemiaprofessoria17.12.2020 08:23:41 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on valinnut kymmenen uutta akatemiaprofessoria kaudelle 1.9.2021 – 31.8.2026. Akatemiaprofessoriksi voidaan valita oman alansa kansainvälisessä kärjessä oleva tutkija, jonka tieteellisellä toiminnalla arvioidaan olevan merkittävää vaikuttavuutta tiedeyhteisöön ja yhteiskuntaan.
Akatemiaohjelma edisti väestötutkimusaineistojen yhteistyöverkostoja15.12.2020 12:38:10 EET | Tiedote
Terveyttä kohorteista ja biopankeista eli Suomen Akatemian COHORT-akatemiaohjelma on ollut kansainvälinen edelläkävijä tutkimusaineistojen hyödyntämisessä ja niiden käytön yhteistyössä. Tämä on osoitus siitä, kuinka suomalainen terveyden edistämisen tutkimus on noussut tällä vuosituhannella kansainvälisesti korkealle tasolle. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa COHORT-ohjelmassakin käytetyt erinomaiset tutkimusaineistot, kuten väestöryhmistä kootut kohortit, joita hyödyntämällä tutkimuksessa elintapojen merkityksestä terveyteen on saatu näyttöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme