Suomen Akatemia

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kumppanuusverkostojen toimintaan 10 miljoonan euron rahoitus

Jaa

Suomen Akatemia on myöntänyt 10 miljoonaa euroa korkeakouluille ja valtion tutkimuslaitoksille tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kumppanuusverkostojen erityisrahoituksen haussa.

Rahoituksella tuetaan tutkimusperustaisia kumppanuusverkostoja, joissa korkeakoulut ja valtion tutkimuslaitokset verkostoituvat elinkeinoelämän kanssa korkeatasoisen tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vahvistamiseksi. Nyt rahoitettavilla toimilla voidaan vahvistaa ja syventää olemassa olevien yhteistyöverkostojen toimintaa tai rakentaa ja kokeilla uutta yhteistyötä.

Hakuun jätettiin 71 hakemusta, joissa oli yhteensä 213 osahanketta. Myöntöpäätöksen sai 10 hanketta (41 osahanketta). Rahoitetuista hankkeista kahdeksan on konsortioita, joihin osallistuu yliopistoja, ammattikorkeakouluja ja tutkimuslaitoksia. Rahoitusta saa yhdeksän yliopistoa, seitsemän ammattikorkeakoulua ja viisi valtion tutkimuslaitosta.

Rahoitushaku perustui valtion vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa Suomen Akatemialle myönnettyyn lisärahoitusvaltuuteen. Rahoitushaku kuuluu osana kansallisen tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden tiekartan mukaisen uuden kumppanuusmallin toteutukseen. Kumppanuusverkostorahoituksen lisäksi tiekartan tavoitteita tukevat muun muassa Akatemian lippulaivaohjelma ja tutkimusinfrastruktuurirahoitus.

”Hakemusten taso oli kiireisestä hakuaikataulusta huolimatta korkea. Monissa hakemuksissa vahva ja korkealaatuinen tutkimusperusta yhdistyi hyvin sitoutuneeseen kumppaniverkostoon. Jaosto piti hyvin tärkeänä verkoston toimintasuunnitelman laatua. Tällä rahoituksella Akatemia vahvistaa tuoreinta tieteellistä tietoa hyödyntävien ekosysteemien toimintaa. Koko arvoketjun toimijoiden sitoutuminen on kumppanuusverkostoissa keskeistä”, toteaa rahoituspäätökset tehneen jaoston puheenjohtaja, professori Johanna Myllyharju.

Kumppanuusverkostojen erityisrahoitusta myönnettiin muun muassa kiertotalouden suunnittelulähtöisiin ratkaisuihin, tieto- ja viestintätekniikan kehittämiseen ja uusien lääkevalmisteiden kehittämiseen. Rahoituksella tuetaan myös esimerkiksi joki- ja valuma-aluemittauksiin liittyvää kumppanuusverkostojen toimintaa. Useilla kumppanuusverkostoilla on kiinteä yhteys myös Suomen Akatemian lippulaivaohjelman osaamiskeskittymiin.

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Akatemian viestintä
Anna Oravakangas
viestintäasiantuntija
p. 029 533 5039
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2020 rahoitamme tutkimusta noin 500 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Suomen Akatemialta uusia mahdollisuuksia Suomi-USA -tutkimusyhteistyöhön15.1.2021 08:46:34 EETTiedote

Suomen Akatemia on avannut uudet yhteishaut Yhdysvaltojen National Science Foundationin (NSF) ja National Institutes of Healthin (NIH) kanssa. Hauilla tuetaan suomalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkimusryhmien yhteisiä tutkimushankkeita. Tutkimusyhteistyötä tuetaan Suomen Akatemian lippulaivojen tutkimusaloilla lippulaivaohjelman ja ICT2023 tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelman kautta.

Akatemiaohjelma edisti väestötutkimusaineistojen yhteistyöverkostoja15.12.2020 12:38:10 EETTiedote

Terveyttä kohorteista ja biopankeista eli Suomen Akatemian COHORT-akatemiaohjelma on ollut kansainvälinen edelläkävijä tutkimusaineistojen hyödyntämisessä ja niiden käytön yhteistyössä. Tämä on osoitus siitä, kuinka suomalainen terveyden edistämisen tutkimus on noussut tällä vuosituhannella kansainvälisesti korkealle tasolle. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa COHORT-ohjelmassakin käytetyt erinomaiset tutkimusaineistot, kuten väestöryhmistä kootut kohortit, joita hyödyntämällä tutkimuksessa elintapojen merkityksestä terveyteen on saatu näyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme