Suomen Punainen Risti SPRSuomen Punainen Risti SPR

Tutkimus: Itsenäistyvät nuoret haluavat olla osa yhteiskuntaa

Jaa

Itsenäistymiseen tukea tarvitsevat nuoret aikuiset ovat aktiivisia toimijoita yhteiskunnassa. Itsenäistyminen merkitsee nuorille yhdessä tekemistä ja toisiin tukeutumisen oppimista, ei yksin pärjäämistä. Tämä käy ilmi ALL-YOUTH-tutkimushankkeen ja Punaisen Ristin Nuorten turvatalojen tutkimuksesta.

Piirros: Riku Ounaslehto
Piirros: Riku Ounaslehto

Torstaina 12.11. julkaistaan ALL-YOUTH-tutkimushankkeen ja Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalojen tutkimus Omana itsenä osa yhteiskuntaa - Itsenäistyvät nuoret aikuiset kansalaisina. Tutkimuksessa tarkastellaan 18–24-vuotiaiden kokemuksia itsenäistymisestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Tutkimukseen osallistuneet nuoret ovat saaneet tukea itsenäistymiseensä Nuorten turvataloilta.

Nuoret haluavat osallistua monin tavoin

Moni tutkimukseen osallistunut ajattelee tekevänsä osansa yhteiskunnassa opiskelemalla ja kiinnittymällä työelämään. Nuoret arvostavat toimeentuloon, verojen maksamiseen ja omien asioiden hoitamiseen liittyvää kansalaispätevyyttä, mihin he kaipaavat tietoa ja tukea. Tutkimukseen osallistuneet nuoret ovat kiinnostuneita myös yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, mutta kokevat, etteivät pääse helposti mukaan politiikkaan. Moni kaipaa lisää tietoa vaikuttamisen keinoista sekä nuorten arvostamista yhteiskunnallisina toimijoina.

– Osa kanavoi mielipiteensä esimerkiksi vapaaehtoistoimintaan tai harrastukseen tai vaikuttaa omien elämäntapavalintojensa kautta. Samaan aikaan monet eivät tunnista arjen aktiivisuutensa yhteiskuntapoliittista merkitystä, sanoo ALL-YOUTH-tutkimushankkeen johtaja, professori Päivi Honkatukia Tampereen yliopistosta.

Itsenäistyminen ei ole yksin pärjäämistä

Itsenäistyvät nuoret tarvitsevat tukea paitsi koulutukseen ja uravalintoihin liittyvissä asioissa, myös asumisen ja toimeentulon kaltaisissa kysymyksissä tai sosiaalisten suhteiden ongelmissa. Luottamukselliset ja turvalliset ihmissuhteet ovat nuorille hyvän itsenäistymisen edellytys.

– Kokemus yhteiskuntaan kuulumisesta voi olla eri syistä vaikeaa. Taustalla voi olla syrjintää, vaikeita elämäntilanteita, turvattomuutta tai epävarmuutta, kertoo Honkatukia.

Osa nuorista kokee yhteiskunnan aikuistumista koskevat odotukset raskaina. Valinnan pakko, tiedonpuute sekä kilpailu koulutus- ja työpaikoista aiheuttavat osalle lamaannuttavia paineita. Kaikille “oman jutun” löytäminen ei ole helppoa eikä tapahdu hetkessä.

Tutkijoiden mukaan itsenäistymistä leimaava yksin pärjäämisen vaatimus voi luoda monille nuorille aikuisille paineita. Tutkimuksessa nuoret kertovat oivaltaneensa avun saamisen kautta, kuinka itsenäistyminen merkitsee myös kykyä tukeutua toisiin ihmisiin.

– Itsenäistyminen ei merkitse irtautumista sosiaalisista suhteista. Päinvastoin, itsenäistyessään nuorella tulee olla mahdollisuus kiinnittyä uusilla tavoin yhteiskuntaan ja erilaisiin yhteisöihin. Jokainen itsenäistyvä nuori tarvitsee turvallisia ihmisiä, kannattelevia yhteisöjä ja helposti saatavilla olevaa tukea. Nuorilla täytyy olla oikeus etsiä oma itsenäistymisen polkunsa rauhassa, yhdessä toisten kanssa ja ilman kohtuutonta yksin pärjäämisen painetta, painottaa Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää.

Tutkimus julkaistaan osana Nuorten turvatalojen torstaina 12.11. klo 9–11.30  järjestettävää Itsenäistymispäivän webinaaria.

Webinaari-ilmoittautumiset: https://www.lyyti.in/Itsenaistymispaiva_9003

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

ALL-YOUTH-hankkeen johtaja, professori Päivi Honkatukia, Tampereen yliopisto, p. 050 326 8458, paivi.honkatukia@tuni.fi

Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää, Punaisen Ristin Nuorten turvatalot, p. 050 543 8251, leena.suurpaa@redcross.fi

Viestinnän asiantuntija Anni Heinonen, Punaisen Ristin Nuorten turvatalot, p. 040 621 4601, anni.heinonen@redcross.fi

ALL-YOUTH on monitieteinen hanke, joka tutkii 16–25-vuotiaiden nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen kykyjä ja esteitä sekä nuorten käsityksiä kestävästä kehityksestä, kasvusta ja hyvinvoinnista. Hanke tuottaa uusia ratkaisuja nuorten aktiivisempaan kansalaisuuteen hyvän hallinnon ja oikeusvaltioperiaatteen, digitaalisten innovaatioiden sekä kestävän kehityksen ja biotalouden näkökulmista.

www.allyouthstn.fi 

Punaisen Ristin Nuorten turvatalot tarjoavat matalan kynnyksen kriisi- ja keskusteluapua nuorille ja heidän perheilleen.Nuorten turvatalot auttavat nuoria ja heidän perheitään niin pienissä kuin suurissakin pulmissa. Apu on maksutonta ja sitä saa nopeasti ilman lähetettä. Keskusteluavun lisäksi turvatalot tarjoavat nuorille tilapäistä majoitusta sekä tukea itsenäistymiseen ja säännöllisen päivärytmin löytämiseen. Turvatalot tarjoavat keskusteluapua myös verkossa nuorilleSekasin-chatissä sekä perheille Suhteellista-verkkopalvelussa.

www.nuortenturvatalo.fi 

Kuvat

Piirros: Riku Ounaslehto
Piirros: Riku Ounaslehto
Lataa
Kuva: Joonas Brandt
Kuva: Joonas Brandt
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme