Jyväskylän yliopisto

Tutkimus kaivoi esille unohdetun palan bakteeritautien hoidon historiaa – faageilla hoidettiin menestyksekkäästi punatautia

Jaa

Viruspandemian riehuessa on hyvä muistaa, että suuri osa viruksista on ihmisille haitattomia tai jopa hyödyllisiä. Bakteereita infektoivien virusten eli faagien avulla voidaan torjua tauteja aiheuttavia bakteereita. Jyväskylän yliopiston tutkimus valotti uudessa nousussa olevan faagiterapian historiaa. Tutkimuksessa selvisi, että faagiterapia oli yleisesti ja menestyksellisesti käytössä Brasiliassa 1920-1940. Tutkimus julkaisiin Lancet Infectious Diseases –lehdessä maaliskuussa 2020.

Tutkimus kohdistui faagihoitojen historiaan Brasiliassa vuosina 1915-52. Kuva: Jyväskylän yliopisto/Gabriel Almeida
Tutkimus kohdistui faagihoitojen historiaan Brasiliassa vuosina 1915-52. Kuva: Jyväskylän yliopisto/Gabriel Almeida

Koska vuosikymmeniä kestänyt antibioottien käyttö on johtanut tilanteeseen, jossa osa bakteereista on muuttunut vastustuskykyisiksi antibiooteille, uusia hoitoja bakteeri-infektioita vastaan tarvitaan kipeästi.

Faagiterapia, eli faagien käyttö tautien hoidossa kehitettiin Pariisissa jo 1920-luvulla. Hoitokeinolla saatiin hyviä tuloksia, ja faagiterapian käyttö yleistyi nopeasti. Faagiterapian käyttö kuitenkin väheni ja loppui länsimaissa kokonaan antibioottien löytymisen myötä. Nykyisin, kun antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit yleistyvät, faagiterapia on uudessa nousussa. Hoitomuoto on ollut toistaiseksi lähinnä kokeellisessa käytössä.

Jyväskylän yliopiston tutkimussa selvitettiin faagihoitojen historiaa vuosina 1915-52 Brasiliassa. Tutkimuksessa kävi ilmi, että faagiterapia oli yleisesti käytössä Brasiliassa vuosina 1920-1940. Brasiliassa kehitettiin faagien massatuotantoa lääkinnällisiin tarkoituksiin, ja erityisesti punatautia ja stafylokokki-infektioita hoidettiin menestyksellä.
Tämä historiallisen aineiston löytyminen ja julkaiseminen auttaa nykypäivän faagiterapian kehittämisessä antibiooteille vastustuskykyisiä bakteeri-infektioita vastaan, kuten esimerkiksi stafylokokkeihin kuuluvaa MRSA:ta vastaan.

”Kirjallisuuden lukeminen oli mielenkiintoinen matka menneisyyteen. Vaikka tutkimus on hisroriallinen kirjallisuuskatsaus, löytyi nykytutkimuksen kannalta oleellista tietoa. Tutkimus voi herättää samankaltaisia tutkimusaloitteita muissa maissa”, sanoo tutkijatohtori Gabriel Almeida Jyväskylän yliopistosta.

Linkki tutkimusartikkeliin Lancet Infectious Diseases –lehteen: https://doi.org/10.1016/S1473-3099(20)30060-8
Linkki Gabriel Almeidan tiedeblogiin Nature Community –lehdessä: https://go.nature.com/2wRDkMo

Lisätietoja:
Tutkijatohtori Gabriel MF Almeida gabriel.m.almeida@jyu.fi (in English)
Apulaisprofessori Lotta-Riina Sundberg lotta-riina.sundberg@jyu.fi (suomeksi)

Tiedottaja Tanja Heikkinen, tanja.s.heikkinen@jyu.fi, +358 50 581 8351
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
https://www.jyu.fi/science/fi
 jyscience  jyuscience  jyscience

Avainsanat

Kuvat

Tutkimus kohdistui faagihoitojen historiaan Brasiliassa vuosina 1915-52. Kuva: Jyväskylän yliopisto/Gabriel Almeida
Tutkimus kohdistui faagihoitojen historiaan Brasiliassa vuosina 1915-52. Kuva: Jyväskylän yliopisto/Gabriel Almeida
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen yhteishaussa rikottiin ennätyksiä2.4.2020 15:29:35 EESTUutinen

Keskiviikkona päättyneessä korkeakoulujen yhteishaussa Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen maisteriohjelmat säilyttivät suosionsa. Tänä vuonna hakijaryntäys nähtiin erityisesti Vaasan yliopiston alaisessa liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelmassa, johon haki ennätykselliset 394 hakijaa, heistä 247 ensisijaisesti. Kokkolan maisteriohjelma oli Vaasan yliopiston suosituin hakukohde.

Yksin asuvat iäkkäät selviävät luunmurtuman jälkeen yhtä hyvin kuin yhdessä asuvat31.3.2020 07:00:00 EESTTiedote

Luunmurtumat lisäävät ikääntyneillä henkilöillä terveyden heikkenemisen ja kuoleman riskiä etenkin ensimmäisenä murtuman jälkeisenä vuotena. Yksilölliset erot ovat kuitenkin suuria murtuman jälkeisessä selviytymisessä ja kotona saatu tuki voi olla siinä tärkeässä roolissa. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tuoreen tutkimuksen mukaan yksin tai jonkun kanssa yhdessä asuvien ikääntyneiden henkilöiden välillä ei kuitenkaan ollut eroa murtuman jälkeisessä selviytymisessä

Jyväskylän yliopisto saa 200 000 euron lahjoituksen koronavirusnäytteiden analysoimiseen27.3.2020 17:40:57 EETTutkimus

LähiTapiola Keski-Suomi lahjoittaa Jyväskylän yliopistolle 200 000 euroa koronavirusnäytteiden analysointimenetelmien kehittämiseen. Lahjoituksen avulla yliopiston laboratoriossa bio- ja ympäristötieteiden laitoksella voidaan aloittaa koronavirustestien analysointi, mikäli yhteiskunnallinen terveydenhoidon tilanne sitä vaatii. Laboratorion valmius mahdollistaa Suomen koronavirustestaamisen kapasiteetin merkittävän lisäämisen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme