Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Tutkimus: Kotia ympäröivät viheralueet lisäävät sisätilojen mikrobiston moninaisuutta

Jaa

Kotia ympäröivät viheralueet lisäävät sisätilojen mikrobiston moninaisuutta eli diversiteettiä. Tämä selviää Environmental Research -tiedejulkaisussa julkaistusta tutkimuksesta, joka on tehty kansainvälisenä yhteistyönä.

Aiemmissa tutkimuksissa on esitetty, että erityisesti luonnosta peräisin olevien mikrobien moninaisuus lapsuuden kodin sisätiloissa voi myöhemmin suojata astmalta ja allergioilta.

Voisiko tuloksia hyödyntää kaupunkisuunnittelussa?

Tutkimuksen mukaan se, minkä tyyppinen viheralue kodin läheisyydessä on, vaikuttaa sisäympäristöissä eri mikrobien runsauteen. Kun luonnon läheisyys yleisesti lisäsi bakteerien moninaisuutta kodin sisätiloissa, sienien moninaisuus lisääntyi, kun kodin ympäristössä oli korkeampia kasveja, kuten puustoa ja pensaita.

”Tarvitsemme vielä tulevista tutkimuksista lisää vahvistusta tulokselle, että viheralueilla on vaikutusta kotien terveyttä edistävään mikrobistoon. Jos niin on, viheralueiden hyödyt voisi ottaa huomioon kaupunkien suunnittelussa ja voisimme lisätä luonnosta peräisin olevia mikrobeja myös kaupungeissa asuvien lasten arkeen”, kertoo THL:n johtava tutkija Martin Täubel.

Tutkimukseen kerättiin näytteet belgialaisista kodeista. Tutkimuksessa selvitettiin, miten koteja ympäröivät erilaiset viheralueet vaikuttivat kotien mikrobistoon. THL:n tutkijat vastasivat kotien mikrobistojen analyyseista sekä tilastoanalyyseistä.

Artikkeli Residential green space can shape the indoor microbial environment on julkaistu Environmental Research -tiedejulkaisussa.

Viite

Dockx Y, Täubel M, Bijnens EM, Witters K, Valkonen M, Jayaprakash B, Hogervorst J, Nawrot TS, Casas L. Residential green space can shape the indoor microbial environment. Environ Res. 2021 Jun 23;201:111543. doi: 10.1016/j.envres.2021.111543.

Lisätietoja

Martin Täubel (haastattelut englanniksi)
johtava tutkija
THL
p. 029 524 6466
etunimi.sukunimi@thl.fi

Maria Valkonen
tutkija
THL
p. 029 524 7717
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Kouluterveyskysely: Iso osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä – yksinäisyyden tunne on yleistynyt17.9.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

Perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyvistä lapsista valtaosa (yli 80 %) oli tyytyväinen elämäänsä keväällä 2021. Yhtä tyytyväisiä elämäänsä olivat 8. ja 9. luokalla opiskelevat pojat. Sen sijaan saman ikäisistä tytöistä vain yli puolet (57 %) oli tyytyväinen elämäänsä. Myös lukiota ja ammatillista oppilaitosta käyvät pojat (79 %) kertoivat olevansa tyttöjä (60‒62 %) tyytyväisempiä elämäänsä. Koulunkäynnistä pitivät etenkin perusopetuksen 4. ja 5. luokan oppilaat sekä ammattioppilaitosten opiskelijat.

Forskning: Grönområdena runt hemmet ökar mångfalden av mikroflora inomhus3.9.2021 06:15:00 EEST | Tiedote

Grönområdena runt hemmet ökar mångfalden, dvs. diversiteten i mikrofloran inomhus. Detta framgår av den forskning som publicerats i den vetenskapliga publikationen Environmental Research och som har gjorts i form av internationellt samarbete. Tidigare studier har visat att mångfalden av mikrober som härstammar från naturen inne i barndomshemmet senare kan skydda mot astma och allergi. Kan resultaten utnyttjas i stadsplaneringen? Undersökningen visar att den typ av grönområde som finns i närheten av hemmet påverkar mängden olika mikrober i inomhusmiljön. När närheten till naturen i allmänhet ökade bakteriernas mångfald inne i hemmet ökade svamparnas mångfald när det fanns högre växter i hemmets omgivning, såsom träd och buskar. "I de kommande undersökningarna behöver vi ännu mer bekräftelse på resultatet att grönområdena inverkar på hemmens hälsofrämjande mikroflora. Om detta är fallet skulle grönområdenas fördelar kunna beaktas i städernas planering och vi kunde lägga till mikrober frå

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme