Valokuitunen Oy

Tutkimus: Lähes puolet suomalaisista haluaa työnantajansa osallistuvan kodin internet-liittymän kustannuksiin

Jaa
Suomalaisista 42 prosenttia haluaa työnantajansa osallistuvan kodin internet-liittymästä syntyviin kustannuksiin. Asenteissa heijastuu etätyön normalisoituminen. Lisäksi puolet väestöstä toivoo verohelpotusta tietoliikenneyhteyksien hankintaan, selviää Valokuitunen Oy:n YouGov Finlandilla teettämästä kyselytutkimuksesta.

Suomalaisista 42 prosenttia haluaa työnantajansa osallistuvan kodin internet-liittymän kustannuksiin etätöiden mahdollistamiseksi, selviää Valokuitusen YouGov Finland Oy:llä teettämästä tutkimuksesta. Asenteissa heijastuu etätyön normalisoituminen.

- Yritysten tuloksista iso osa tehdään kodeissa. Etätyöstä on tullut normaalia, minkä vuoksi kotien toimintavarmat yhteydet ovat äärimmäisen tärkeitä. Kun netti pätkii tärkeän palaverin kohdalla eikä tiedostoja voi lähettää heikon yhteyden vuoksi, se on ongelma, Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto kommentoi.

Suomalaiset toivovat myös verotuksesta helpotusta tietoliikenneyhteyksien kustannuksiin. Tutkimukseen osallistuneista 52 prosenttia on sitä mieltä, että verotuksella tulee tukea sitä, että jokainen voi hankkia kotiinsa luotettavasti toimivan tietoliikenneyhteyden. Tämä koetaan esimerkiksi yhdenvertaisuuden kannalta tärkeänä asiana.

Ajatusta verohelpotuksesta vastustaa tutkimuksen mukaan 23 prosenttia suomalaisista. Joka neljäs (25 %) taas ei osaa sanoa, olisiko verohelpotus hyvä vai huono asia. 

Verkon tasalaatuisuus, sopimusehdot ja joustavuus tärkeimmät kriteerit nettiyhteyttä valitessa

Verkkoliittymän valinnassa suomalaiset arvostavat eniten liittymän tasalaatuisuutta sekä selkeitä sopimusehtoja. Kyselytutkimuksessa 68 prosenttia vastaajista nimesi tasalaatuisuuden tärkeimmäksi asiaksi liittymää valitessa.

Sopimusehtojen selkeyden nosti kolmen keskeisimmän ostopäätökseen vaikuttavan tekijän joukkoon puolet (50 %) vastaajista. 

Vähiten verkkoyhteyden valintaan vaikutti kyselytutkimuksen määrittelemistä vaihtoehdoista muun muassa liittymän tarjoajan paikallisuus (3 %) tai mobiilisiirtoteknologia kuten 5G (6 %).

- Vastaukset osoittavat, että kuluttajat haluavat nettiyhteydeltään ennen kaikkea toimintavarmuutta. Suomalaisia ärsyttää se, että yhteyden laatu heilahtelee kesken netin käytön. Samoin suomalaiset haluavat, että liittymä toimii kuten sen mainostetaan toimivan. 

- Jos liittymän nopeudeksi luvataan 100 megaa, niin silloin liittymän kuuluu myös tuottaa tasaisesti sadan megan nopeutta. Kuluttajilla on oikeus saada selkeä ja oikea ymmärrys eri tietoliikenneratkaisujen ja tuotteiden ominaisuuksista. On tärkeää, että kuluttajat tietävät mitä hankkivat ja millaisin ehdoin, Kaunisto jatkaa.

Joka kymmenennen suomalaisen nettiyhteys hidastelee päivittäin

Tutkimus osoitti, että suomalaisten verkkoyhteydet hidastelevat mahdollisesti oletettua enemmän. Noin joka kymmenes (9 %) suomalainen kokee verkkonsa hidastelevan tai pätkivän jopa päivittäin. Yhden tai useamman kerran viikossa internet-yhteys pätki noin joka neljännellä (28 %) tutkimukseen osallistuneista. Samalla joka kymmenes (10 %) tutkimukseen osallistuneista kertoi, ettei verkko ole hänen kohdallaan takkuillut kertaakaan. 

- Kahdeksankymmentä prosenttia verkkoliikenteestä tiedetään olevan videota, ja melkein puolet siitä liikkuu edelleen mobiililiittymien kautta. Digitalisaation, palveluiden sähköistymisen, virtuaalipelaamisen ja IoT-kehityksen johdosta tietoliikenneverkkojen kapasiteettia on kasvatettava merkittävästi, jotta yhteydet pysyvät kehityksen mukana. Kun jo nyt joka kymmenennen verkko pätkii päivittäin, on selvää, että kuituverkkojen rakentaminen Suomeen on kriittinen asia, Kaunisto sanoo.

Tutkimus kartoitti myös sitä, mihin suomalaiset käyttävät verkkoyhteyttä kotonaan. Kolme suosituinta tapaa ovat elokuvien, sarjojen ja uutisten katselu (49 %), netissä surffailu (47 %) sekä uutisten ja lehtien lukeminen (35 %) ja sosiaalisen median selailu (35 %). 

- Yhteiskunnan palveluiden siirtyessä nettiin, näiden osuus verkkoyhteyksien käytössä tulee kasvamaan merkittävästi. Olemmeko yhteiskuntana valmistautuneet tähän myös tietoliikenneratkaisujen osalta, Kaunisto kysyy.

Tutkimuksen teettänyt Valokuitunen investoi kotimaan valokuituverkkoihin viime vuonna 50 miljoonaa euroa. Valokuitusen kuituverkon piirissä on jo yli satatuhatta kotitaloutta ympäri Suomen ja vuonna 2023 tavoitteena on tuplata luku. 

* Valokuitusen teettämä kyselytutkimus selvitti suomalaisten suhtautumista internet-liittymiin. Tutkimuksen toteutti YouGov Finland 21.10–24.10.2022. Tutkimukseen osallistui 1 003 vastaajaa. Tutkimuksen otos vastaa täysi-ikäisiä suomalaisia ja vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi iän (18v.+), sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Kokonaistuloksissa keskimääräinen virhemarginaali on noin ±3 %-yksikköä suuntaansa (95 %:n luottamustasolla).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Runkoputken kaivaminen kadulla.
Runkoputken kaivaminen kadulla.
Lataa
Valokuituverkon suunnittelua talon pihalla.
Valokuituverkon suunnittelua talon pihalla.
Lataa
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Valokuitunen Oy
Valokuitunen Oy
Hämeentie 15
00500 Helsinki

https://valokuitunen.fi/

Valokuitunen Oy rakentaa valokuituyhteyksiä taajamien koteihin ja yrityksiin valtakunnallisesti sinne, missä kysyntää on eniten. Valokuitu on paras saatavilla oleva kiinteä yhteys, joka ei pätki verkon kuormittumisen tai sääolosuhteiden takia. Valokuidulla kotitaloudet saavat tiedonsiirtoyhteydet kerralla kuntoon seuraavaksi vuosikymmeniksi. Kytkemme pientalojen valokuituyhteydet Telian ylläpitämään Avoin Kuitu -runkoverkkoon, jossa asiakas voi nyt ja jatkossa valita nettiliittymänsä usealta eri palveluntarjoajalta. Lähivuosina Valokuitunen investoi satoja miljoonia valokuituverkkoihin Suomessa, jo pelkästään vuoden 2022 aikana olemme investoineet 50 miljoonaa verkkojen rakentamiseen. Valokuitusen verkkojen rakentamisen pääyhteistyökumppani on Eltel. Meidät omistaa suomalaisen sijoitusyhtiö CapManin Infra-rahasto ja Telia, jotka tukevat voimakasta kasvuamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valokuitunen Oy

Selvitys: Valokuituverkon hiilijalanjälki on pieni – suomalaiset eivät tunne netinkäytön ympäristövaikutuksia22.3.2023 06:30:00 EET | Tiedote

Green Carbonin tuoreen selvityksen mukaan valokuidun hiilidioksidipäästöt ovat varsin pienet, ja sitä voi pitää kotien ylivoimaisesti ympäristöystävällisimpänä tiedonsiirtotapana. Rakentamisvaiheessa verkon elinkaareksi lasketaan vähintään viisikymmentä vuotta. Sinä aikana verkosta syntyvät päästöt vastaavat bensa- tai dieselautolla menopaluuajoa Helsingistä Kemijärvelle. Silti 75 prosenttia suomalaisista sanoo, että ei ole pohtinut nettiliittymänsä vaihtamista ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon.

Muonion kunnan vuokrataloihin valokuituyhteydet27.2.2023 07:55:00 EET | Tiedote

Valokuitunen rakentaa Muonion kunnan ja kunnan yhtiöiden vuokrahuoneistoihin valokuituyhteydet. Rakentaminen aloitetaan tänä vuonna. Hyväksytty tarjous käsittää 101 huoneistoa. Jokaiseen asuntoon tulee oma yhteys, ja asukas voi itse tilata valokuituun haluamansa nettipalvelut Valokuitusen verkon laajakaista- ja palveluvalikoimista. Kunnan elinvoimaisuudelle toimintavarmat ja nopeat nettiyhteydet ovat äärimmäisen tärkeitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme