Tutkimus: Nelipäiväinen työviikko ja töitä eläkkeelläkin – Näin työ muuttuu

Korona toi pysyvästi etä- ja hybridityön, mutta muutti myös työntekijöiden arvoja. Yritykset, jotka ovat rakentaneet sen varaan, että työntekijät työskentelevät iltaisin, viikonloppuisin ja jopa lomilla, saattavat joutua miettimään toimintatapansa uudelleen.
Työntekijöiden kasvavat valinnan mahdollisuudet ja elämänarvot on otettava aiempaa paremmin huomioon, jos yritykset haluavat pitää kiinni osaajistaan.
Etä- ja hybridityöllä eniten vaikutusta naisiin
Yhä useammat naiset ilmoittavat, että johtajilla on heille aiempaa vähemmän aikaa (37 %), oppiminen estyy (31 %) sekä ylennysten saaminen (29 %) ja yhteistyö etätyössä vaikeutuvat.Etä- ja hybridityön uskotaan haittaavan erityisesti naisten urakehitystä.
Naiset ovat miehiä motivoituneempia palaamaan etätyöstä toimistoon. 41 prosenttia naisista mainitsee, että sosiaaliset suhteet, mahdollisuus erottaa paremmin työ ja yksityiselämä, tehokkaampi yhteistyö sekä työnteon ja keskittymisen helpottuminen kannustavat heitä palaamaan toimistoon.
64 prosenttia työntekijöistä etsisi uutta työtä, jos heidän täytyisi palata kokopäiväiseen työhön toimistoon, ja joka kolmas ottaisi uuden työn seuraavan kuukauden sisällä, jos se auttaisi nykyistä paremmin yhdistämään työn ja vapaa-ajan.
Työelämää vielä eläkkeelläkin
85 miljoonan työntekijän työvoimapula on haasteena maailmanlaajuisesti vuoteen 2030 mennessä, mikä vastaa suunnilleen Saksan väestömäärää. Työvoimapulan kasvaessa työnantajat voisivat löytää osaajia motivoituneiden eläkeläisten joukosta. Myös elinkustannusten nousun ja yhteisöllisyyden kaipuun uskotaan ajavan eläkeläiset takaisin töihin.
Ikääntyneiden työntekijöiden osuutta työvoimasta halutaan lisätä, mutta yhä vain 19 prosenttia yrityksistä hakee aktiivisesti työntekijöitä eläkeläisten joukosta. Tämä asettaa iäkkäät epäedulliseen asemaan työhönotossa.
Taitojen ja kokemuksen kartuttaminen motivoi titteleitä enemmän
Työntekijöitä motivoi yhä enemmän taitojen ja kokemuksen kartuttaminen hierarkian ja titteleiden sijasta. Siksi työtyytyväisyys ja ketteräksi työntekijäksi kasvaminen edellyttävät usein sivusuuntaisia liikkeitä.
57 prosenttia työntekijöistä on jo hankkimassa koulutusta työnantajan tarjoaman koulutuksen ulkopuolelta. Yritysten omat koulutusohjelmat eivät opeta olennaisia taitoja, edistä urakehitystä tai yksinkertaisesti auta työntekijöitä pysymään kilpailukykyisinä työmarkkinoilla.
- Organisaatiot suunnittelevat tarjoavansa suurimmalle osalle työntekijöistään (71 %) koulutusta tai työkaluja, useimmiten teknisissä tehtävissä.
- Vain kolmasosa työntekijöistä osallistuu tällä hetkellä koulutuksiin.
Vuoteen 2025 mennessä syntyy 149 miljoonaa uutta digialan työpaikkaa yksityisyydensuojan ja tietoturvallisuuden, kyberturvallisuuden, data-analytiikan, koneoppimisen, tekoälyn, pilviteknologioiden ja datan sekä ohjelmistokehityksen aloille.
- 50 prosenttia kaikista työntekijöistä tarvitsee uudelleenkoulutusta vuoteen 2025 mennessä, kun teknologian käyttöönotto lisääntyy.
- 76 prosentilla yrityksistä on vaikeuksia täyttää IT- ja teknologiatyöntekijöiden avoimia työpaikkoja.
Nelipäiväinen työviikko
Pandemia-aikana alettiin arvioida prioriteetteja uudelleen. Yhä useampi haluaa, että työ ei ole elämän keskiössä. Nykyisin halutaan suunnitella työtä elämän ympärille eikä päinvastoin.
Kuuden kuukauden pilottikokeilu nelipäiväisestä työviikosta toteutettiin amerikkalaisissa ja irlantilaisissa yrityksissä huhti–lokakuussa 2022. Kokeilu toteutettiin 100-80-100-mallilla, jossa työntekijät saivat 100 prosenttia palkastaan, tekivät 80-prosenttista työaikaa ja ylläpitivät 100-prosenttista tuottavuutta.
Siirtyminen nelipäiväiseen työviikkoon kasvatti tuottavuutta, lisäsi hyvinvointia, houkutteli osaajia sekä vauhditti uusien työpaikkojen syntymistä.
The New Human Age -raportin aineisto koottiin eri lähteistä sekä kyselystä, joka tehtiin 1.–25.11.2022. Kyselyyn osallistui yhteensä 8016 työntekijää ja aktiivista työnhakijaa sekä 13707 rekrytoinneista päättävää henkilöä kahdeksassa maassa: Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa, Ruotsissa ja Norjassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Henna Karjalainen, Marketing & Communications Director
ManpowerGroup Oy
050 575 9197
henna.karjalainen@manpowergroup.fi
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Henkilöstöpalveluyritys ManpowerGroup
ManpowerGroup® on henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja. Yhtiö työllistää joka päivä 600 000 ihmistä eri osaamisalueilla ja toimialoilla 80 maassa. Manpower®, Experis® ja Talent Solutions palvelevat 400 000 asiakasorganisaatiota tarjoamalla niiden muuttuviin työvoimatarpeisiin kattavan valikoiman HR-ratkaisuja – henkilöstövuokrauksesta rekrytointiin ja uramuutospalveluihin sekä ulkoistettuihin palveluratkaisuihin. Pohjoismaissa ja Baltiassa yhtiö on markkinajohtaja. ManpowerGroup on sitoutunut monimuotoisen ja yhdenvertaisen työelämän edistämiseen. Vuonna 2022 yhtiö valittiin 13. kerran World’s Most Ethical Companies® -listalle. Lue lisää toiminnastamme ja palveluistamme osoitteessa www.manpowergroup.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ManpowerGroup
ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimitusjohtaja vaihtuu30.5.2023 11:45:00 EEST | Tiedote
ManpowerGroup Suomen ja Baltian hallitus ja toimitusjohtaja Matti Kariola ovat sopineet, että Kariola jättää tehtävänsä yhtiössä 30.8.2023. Hakuprosessi uuden toimitusjohtajan valitsemiseksi käynnistyy syksyllä.
Osaajapula pahenee entisestään – Suomen osaajapula on osa globaalia trendiä27.3.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Osaajapula ei helpotu. Suomalaisista työnantajista 81 % kertoo vaikeuksistaan löytää tarvittavaa osaamista. Viime vuonna vastaava luku oli 70 %.
Työmarkkinabarometri: Työnantajien työllistämisaikeet positiiviset talouden hidastumisesta huolimatta14.3.2023 08:20:00 EET | Uutinen
Suomessa työmarkkinat näyttävät kestävän talouden hidastumista kohtalaisesti. Työmarkkina on heikentymässä lievästi ja samaan aikaan osaajapula jatkuu sitkeänä useilla toimialoilla. Toimialoista parhaat rekrytointinäkymät ovat viestintäpalveluissa sekä terveydenhuollossa ja biotieteissä. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava indeksi huhti-kesäkuulle on +26 prosenttiyksikköä, joka on vain yhden prosenttiyksikön verran heikompi kuin edellisessä kvartaalissa ja 2 prosenttiyksikköä parempi verrattuna samaan aikaan viime vuonna. Globaalissa 41 maata käsittävässä työnantajien työllistämisaikeita kuvaavassa tutkimuksessa Suomen sijoitus on 14:s.
Työmarkkinabarometri: Itä-Suomessa merkittävä pudotus työllistämisnäkymissä5.1.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Työnantajien rekrytointiaikeet ovat hieman heikentyneet aikaisemmasta. Toimialoista parhaat näkymät ovat päivittäistavarakaupassa ja palveluissa. Heikoimmat näkymät ovat viestintä- ja telekommunikaatioalalla. Parhaiten pyyhkii Pohjois-Suomessa ja vaisuinta on Itä-Suomessa, jossa työllistämisnäkymissä on tapahtunut iso pudotus.
Telia Inmics-Nebula ja Experis Academy käynnistävät ainutlaatuisen pilviasiantuntijoiden koulutuskokeilun28.9.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Telia Inmics-Nebula, Telian julkisten pilvipalveluiden ja modernien työympäristöjen asiantuntija ja ManpowerGroupiin kuuluva IT-osaamisen uudistaja Experis Academy ovat sopineet koulutuskokeilusta, jossa Telian henkilöstöä uudelleen koulutetaan Microsoft Azure Cloud Specialistiksi eli pilvipalveluasiantuntijoiksi. Pohjoismaissa ainutlaatuinen pilottihanke mahdollistaa kouluttautumisen työsuhteessa. Panostus kasvattaa Telian pilviosaamista ja luo mielekkäällä tavalla sisäisiä urapolkuja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme