Folkhälsans Förbund rf

Tutkimus päiväkotilasten elintavoista ja itsesäätelystä käynnistymässä Salossa

Jaa

DAGIS-tutkimus käynnistyy syyskuussa ja kestää ensi kevääseen. Tutkimukseen kuuluu päiväkodeissa toteutettava ohjelma, jolla pyritään edistämään 3-6-vuotiaiden lasten itsesäätelytaitoja ja terveellisiä elintapoja päiväkodissa ja kotona.

Tulevana lukuvuonna toteutetaan tutkimus päiväkotilasten elintavoista Salossa ja Riihimäellä. Perheiden rekrytointi tutkimukseen alkaa kaikissa kunnan päiväkodeissa Salossa elokuussa. Tavoitteena on rekrytoida yli 400 perhettä tutkimukseen. Tutkimus on otettu hyvin vastaan Salon ja Riihimäen päiväkodeissa ja samaa toivotaan päiväkotilasten vanhemmilta.

DAGIS-projektin tavoitteena on kehittää päiväkoteihin uusia, lasten itsesäätelytaitoja ja terveellisiä elintapoja edistäviä toimintatapoja. Itsesäätelytaitoja pyritään edistämään mm. päiväkodissa pidettävien päivittäisten rauhoittumis- ja keskittymishetkien avulla. Myös perheet saavat välineitä lasten itsesäätelytaitojen ja terveellisten elintapojen edistämiseen. Ohjelma tukee uusien, elokuussa 2017 voimaan tulevien Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden toteuttamista.

Tutkimuksessa lasten liikkumista mitataan vyötäröllä pidettävällä mittarilla. Lisäksi vanhemmat pitävät päiväkirjaa lapsen ruutujen käytöstä viikon ajan, ja lapsen ruoankäyttöä mitataan kyselyllä.

- Vastaavaa päiväkotiprojektia ei olla ennen toteutettu Suomessa, kertoo DAGIS-projektin johtaja, dosentti Eva Roos. Tutkimus on erityinen myös siinä mielessä, että elintapojen ja itsesäätelytaitojen yhteyttä on tutkittu lapsilla vain vähän.

Tutkimuksen avulla saadaan tärkeää tietoa siitä, miten voidaan edistää terveellisiä elintapoja ja lasten itsesäätelytaitoja kotona ja päiväkodissa. Tavoitteena on samalla vähentää eroja lasten elintavoissa ja tätä kautta kaventaa terveyseroja tulevaisuudessa.

Projekti toteutetaan Folkhälsanin ja Helsingin yliopiston yhteistyönä ja sitä rahoittaa mm. Sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Akatemia ja Päivikki ja Sakari Sohlbergin Säätiö.

Yhteyshenkilöt

Eva Roos
dosentti
DAGIS-projektin johtaja
eva.roos@folkhalsan.fi
050 407 6382

Anna Karlsson
varhaiskasvatuspäällikkö
Salon kaupunki
anna.karlsson@salo.fi
044 778 7850

Tiina Lehto
päiväkodin johtaja
Salon kaupunki
tiina.lehto@salo.fi
044 778 7813

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Folkhälsans Förbund rf
Folkhälsans Förbund rf
Paasikivenkatu 4
00250 Helsinki

09 315 000http://www.folkhalsan.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Folkhälsans Förbund rf

Majblomman fyller 110 år23.3.2018 12:27Tiedote

Pressmeddelande 23.3.2018. Majblomman firar i år 110-årsjubileum i Finland. Det var eldsjälen Greta Klärich som introducerade Majblomman, Folkhälsans äldsta välgörenhetsmärke. Hon var också initiativtagare till Mjölkdroppen i Finland, en föregångare till dagens rådgivningar. Det första majblomsmärket såldes i Finland år 1908, för att finansiera Mjölkdroppens verksamhet. I nästan fem decennier arbetade Greta Klärich för att förbättra förhållandena för dem som har det svårast i samhället. Efter att Mjölkdroppens verksamhet upplöstes tillföll rätten till majblomman Folkhälsan. Folkhälsan skötte i början om försäljningen av majblommor tillsammans med Mannerheims barnskyddsförbund. Samarbetet upphörde 1995 och sedan dess ansvarar Folkhälsan ensam för majblomsförsäljningen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme