Folkhälsans Förbund rf

Tutkimus päiväkotilasten elintavoista ja itsesäätelystä käynnistymässä Salossa

Jaa

DAGIS-tutkimus käynnistyy syyskuussa ja kestää ensi kevääseen. Tutkimukseen kuuluu päiväkodeissa toteutettava ohjelma, jolla pyritään edistämään 3-6-vuotiaiden lasten itsesäätelytaitoja ja terveellisiä elintapoja päiväkodissa ja kotona.

Tulevana lukuvuonna toteutetaan tutkimus päiväkotilasten elintavoista Salossa ja Riihimäellä. Perheiden rekrytointi tutkimukseen alkaa kaikissa kunnan päiväkodeissa Salossa elokuussa. Tavoitteena on rekrytoida yli 400 perhettä tutkimukseen. Tutkimus on otettu hyvin vastaan Salon ja Riihimäen päiväkodeissa ja samaa toivotaan päiväkotilasten vanhemmilta.

DAGIS-projektin tavoitteena on kehittää päiväkoteihin uusia, lasten itsesäätelytaitoja ja terveellisiä elintapoja edistäviä toimintatapoja. Itsesäätelytaitoja pyritään edistämään mm. päiväkodissa pidettävien päivittäisten rauhoittumis- ja keskittymishetkien avulla. Myös perheet saavat välineitä lasten itsesäätelytaitojen ja terveellisten elintapojen edistämiseen. Ohjelma tukee uusien, elokuussa 2017 voimaan tulevien Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden toteuttamista.

Tutkimuksessa lasten liikkumista mitataan vyötäröllä pidettävällä mittarilla. Lisäksi vanhemmat pitävät päiväkirjaa lapsen ruutujen käytöstä viikon ajan, ja lapsen ruoankäyttöä mitataan kyselyllä.

- Vastaavaa päiväkotiprojektia ei olla ennen toteutettu Suomessa, kertoo DAGIS-projektin johtaja, dosentti Eva Roos. Tutkimus on erityinen myös siinä mielessä, että elintapojen ja itsesäätelytaitojen yhteyttä on tutkittu lapsilla vain vähän.

Tutkimuksen avulla saadaan tärkeää tietoa siitä, miten voidaan edistää terveellisiä elintapoja ja lasten itsesäätelytaitoja kotona ja päiväkodissa. Tavoitteena on samalla vähentää eroja lasten elintavoissa ja tätä kautta kaventaa terveyseroja tulevaisuudessa.

Projekti toteutetaan Folkhälsanin ja Helsingin yliopiston yhteistyönä ja sitä rahoittaa mm. Sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Akatemia ja Päivikki ja Sakari Sohlbergin Säätiö.

Yhteyshenkilöt

Eva Roos
dosentti
DAGIS-projektin johtaja
eva.roos@folkhalsan.fi
050 407 6382

Anna Karlsson
varhaiskasvatuspäällikkö
Salon kaupunki
anna.karlsson@salo.fi
044 778 7850

Tiina Lehto
päiväkodin johtaja
Salon kaupunki
tiina.lehto@salo.fi
044 778 7813

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Folkhälsans Förbund rf
Folkhälsans Förbund rf
Paasikivenkatu 4
00250 Helsinki

09 315 000http://www.folkhalsan.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Folkhälsans Förbund rf

Georg Henrik Wredestä Folkhälsanin uusi toimitusjohtaja7.3.2018 09:10Tiedote

Valtiotieteiden maisteri VTM Georg Henrik Wrede valittiin 6.3 2018 Samfundet Folkhälsanin uudeksi toimitusjohtajaksi. Georg Henrik Wrede tuntee Folkhälsanin toiminnan erittäin hyvin, ja hänellä on pitkä ja monipuolinen kokemus sosiaali- ja terveydenhoitoalasta sekä kansalaistoiminnasta, sanoo Samfundet Folkhälsanin hallituksen puheenjohtaja Mats Brommels. Wredellä on myös kokemusta vaativasta muutosjohtamistyöstä, ja hän on toiminut vuosina 2007-2011 ohjelmajohtajana vastaten Suomen hallituksen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiohjelmasta. Hänellä on aitoa kiinnostusta nykypäivän sosiaalisiin haasteisiin, ja se vastaa hyvin Folkhälsanin arvopohjaa. Georg Henrik Wrede on hyvä organisoija, ja hän on esittänyt perusteellisen ja fokusoidun strategian Folkhälsanin työstä nyt ja jatkossa. Georg Henrik Wrede toimii tällä hetkellä nuorisotyön ja nuorisopolitiikan johtajana opetus- ja kulttuuriministeriössä. Wrede aloittaa uudessa tehtävässään Folkhälsanin nykyisen toimitusjohtajan Stefan

Georg Henrik Wrede ny vd för Samfundet Folkhälsan7.3.2018 09:10Tiedote

Samfundet Folkhälsans styrelse har vid sitt möte 6.3.2018 valt pol.mag. Georg Henrik Wrede till ny verkställande direktör för organisationen. Georg Henrik Wrede känner Folkhälsans verksamhet väl och han har en bred erfarenhet av arbete inom social- och hälsovårdsområdet och medborgarverksamhet, säger Samfundet Folkhälsans styrelseordförande Mats Brommels. Wrede har också lett krävande förändringsarbeten och som programdirektör åren 2007-2011 ansvarat för regeringens politikprogram för barns, ungas och familjers välfärd. Hans engagemang i dagens sociala utmaningar är genuint och svarar mot Folkhälsans värdegrund. Georg Henrik Wrede är en god organisatör och han har presenterat en välgrundad och fokuserad strategi för Folkhälsans fortsatta arbete. Georg Henrik Wrede verkar i dag som direktör för ungdomsarbete och ungdomspolitik vid undervisnings- och kulturministeriet och efterträder Samfundets nuvarande vd Stefan Mutanen som går i pension 1.8.2018. Georg Henrik Wrede är 53 år och har bl

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme