Intrum Oy

Tutkimus: Talouslukutaidon vaikutus hyvinvointiin korostuu vaikeina aikoina

Jaa
Intrumin uusimman tutkimuksen mukaan kuluttajat, joilla on hyvä talouslukutaito, kestävät paremmin talouden taantuman ja suhtautuvat toiveikkaammin tulevaisuuteen. Talouslukutaito vaikuttaa merkittävästi sekä taloudelliseen että yleiseen hyvinvointiin – tieto talousasioista vahvistaa taloudellista asemaa sekä vähentää huolta ja stressiä.
Huoli nousevista laskuista vaikuttaa haitallisesti yleiseen hyvinvointiin ja korostuu erityisesti vastaajilla, jotka arvioivat taloustietämyksensä riittämättömäksi.
Huoli nousevista laskuista vaikuttaa haitallisesti yleiseen hyvinvointiin ja korostuu erityisesti vastaajilla, jotka arvioivat taloustietämyksensä riittämättömäksi.

Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti tutkii 24 000 kuluttajan maksukäyttäytymistä ja talouden näkymiä eri puolilla Eurooppaa. Tämän vuoden tutkimus osoittaa, että laajempaa talouskasvatusta saaneiden kuluttajien taloudellinen tilanne on parempi myös haastavina aikoina.   

Yli kuusi kymmenestä (63 prosenttia) suomalaisesta, jotka arvioivat, ettei heillä ole riittävästi tietoa päivittäisten talousasioiden hoitamiseen, kertoo taloudellisen tilanteensa olevan nyt heikompi kuin 12 kuukautta sitten. Vastaavasti laajan taloustietämyksen omaavista vain neljä kymmenestä (39 prosenttia) kertoo taloudellisen tilanteensa heikentyneen.  

Taloustietämys voi vaikuttaa hyvinvointiin yleisellä tasolla   

Kuluttajilla, joilla on vahva taloustietämys, on enemmän tietoa oman taloutensa hallitsemiseksi ja tulevaisuuden näkymien arvioimiseksi, mikä vähentää kiristyvän taloustilanteen aiheuttamaa stressiä ja auttaa suhtautumaan tulevaisuuteen toiveikkaammin. Yli puolet suomalaisista kertoi huolensa nousevista laskuista vaikuttavan haitallisesti yleiseen hyvinvointiinsa. Vaikutus hyvinvointiin korostui naisilla, joista 64 prosenttia kertoi haitallisesta vaikutuksesta, kun miehistä vain 46 prosenttia arvioi vaikutuksen haitalliseksi.  Vastaajista, jotka arvioivat taloustietämyksensä riittämättömäksi peräti 75 prosenttia vastasi näin.   

”Tutkimuksen perusteella talouskasvatuksen tason ja taloudellisen sekä yleisen hyvinvoinnin välillä on selvä yhteys. Vaikka suomalaisten taloustietämys on hyvällä tasolla, on tärkeää, että asiaan kiinnitetään huomiota. Eriarvoisuuden kuilua voidaan kuroa pienemmäksi ja ehkäistä tulevia taloudellisia vaikeuksia vahvistamalla talouslukutaitoa”, Suomen Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala sanoo.   

Kuluttajat kiinnostuneita vahvistamaan taloustietämystään 

Tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista pyrkii nyt aktiivisesti laajentamaan tietojaan henkilökohtaisesta taloudesta ja vastaajien ymmärrys tärkeimmistä talouden termeistä on kasvanut viime vuodesta. Suomalaiset pyrkivät hallitsemaan omaa talouttaan paremmin ja asettavat viime vuoteen verrattuna todennäköisemmin tavoitteita säästääkseen enemmän, lukevat sopimusehtoja tarkemmin sekä laittavat rahaa säästöön odottamattomia menoja varten.    

Yli seitsemän kymmenestä lapsiperheellisestä halusi käyttää aikaa lastensa taloustietämyksen vahvistamiseen. Halukkuutta tähän oli vielä enemmän (78 prosenttia) niiden vastaajien joukossa, jotka arvioivat oman taloustietämyksensä olevan riittämätön. 

”On erittäin hyvä uutinen, että suomalaiset ovat kiinnostuneita talousasioista ja vanhemmat haluavat varmistaa lapsilleen paremmat lähtökohdat oman taloutensa hallintaan. Monipuolinen talouskasvatus lisää tulevaisuuden hyvinvointia ja vähentää riskiä ajautua maksuvaikeuksiin”, Iskala painottaa. 

Tietoja eurooppalaisesta kuluttajien maksutaparaportista 2022

Intrumin eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti 2022 (European Consumer Payment Report 2022) on tutkimus, jolla kerätään tietoa eurooppalaisten kuluttajien ja kotitalouksien arjesta, kuluttamisesta sekä kyvystä hallita talouttaan kuukausitasolla. Raportti perustuu kolmannen osapuolen, Longituden, toteuttamaan kyselyyn 24 Euroopan maassa. Vuoden 2022 kyselyyn osallistui yhteensä 24 011 kuluttajaa. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin vuoden 2022 heinä- ja syyskuun välisenä aikana.

Lataa Suomea koskeva raportti

Lataa European Consumer Payment Report 2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Huoli nousevista laskuista vaikuttaa haitallisesti yleiseen hyvinvointiin ja korostuu erityisesti vastaajilla, jotka arvioivat taloustietämyksensä riittämättömäksi.
Huoli nousevista laskuista vaikuttaa haitallisesti yleiseen hyvinvointiin ja korostuu erityisesti vastaajilla, jotka arvioivat taloustietämyksensä riittämättömäksi.
Lataa
Laskujen lisääntyminen huolestuttaa erityisesti naisia ja vaikuttaa haitallisesti heidän yleiseen hyvinvointiin.
Laskujen lisääntyminen huolestuttaa erityisesti naisia ja vaikuttaa haitallisesti heidän yleiseen hyvinvointiin.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Intrum Oy
Intrum Oy
Hitsaajankatu 20
00811 Helsinki

09 229 111http://www.intrum.fi

Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 24 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2022 liikevaihto oli 19,5 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy

Talouslukutaito antaa nuorelle eväitä elämään20.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan nuorilla aikuisilla on aiempaa heikompi käsitys omasta velkatilanteestaan ja he ovat muita ikäryhmiä huolestuneempia hintojen ja korkojen noususta. Kansainvälinen rahaviikko 20.-26.3. on hanke, jonka tavoitteena on edistää nuorten talousosaamista. Elinkustannusten ja korkojen noustessa nuorten taloustietämyksen vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Tutkimus: Suomalaiset naiset hoitavat talouttaan tunnollisesti – haasteista huolimatta8.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Eurooppalaisessa kuluttajien maksutapatutkimuksessa naiset kertovat taloudellisen tilanteen vaikuttavan haitallisesti hyvinvointiinsa, ovat epävarmempia taloustaidoistaan ja heikommin varautuneita talouden häiriöihin kuin miehet. Intrumin perintädatan mukaan naiset ovat kuitenkin miehiä harvemmin perinnän kohteena ja hoitavat maksunsa tunnollisemmin huolimatta siitä, että kokevat taloustilanteen vaikutukset miehiä raskaammin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme