Tutkimus: Terveysongelmat ja ikä ovat merkittäviä työllistymisen esteitä
– Tutkimuksen tulokset muistuttavatsiitä, että mikään yksittäinen toimenpide ei yksin tarjoa ratkaisua työllisyyden parantamiseen. Siksi on tärkeää tunnistaa työttömyyden taustalla olevat syyt ja räätälöidä toimenpiteet niiden mukaan yksilöllisesti, sanoo SAK:n työvoimapolitiikan asiantuntija Alli Tiensuu.
Työttömyyden syistä kertovan top 11 -listan kärjessä on huono terveydentila. Toiseksi tärkeimmäksi syyksi nousee ikä. Terveysongelmien merkitys korostuu, kun työttömyyttä on jatkunut yli vuoden.
Alli Tiensuun mukaan olennaista on, että työttömyys ei pääse pitkittymään ja henkilön työ- ja toimintakyky selvitetään heti työttömyyden alussa.
– Työkykyyn vaikuttavat sairaudet tulee tunnistaa ja työttömien pitää saada niihin hoitoa.
Työtä tulee tarjota aktiivisesti myös henkilöille, joiden työkyky on heikentynyt. Tämä edellyttää työn muokkaamista, muun muassa mahdollisuutta tehdä tarvittaessa osa-aikatyötä.
Työnantajien asenteissa on edelleen korjattavaa suhtautumisessa iäkkäämpiin työnhakijoihin. Työhaastatteluun kertoo päässeensä vain 23 prosenttia yli 55-vuotiaista tutkimukseen osallistuneista. Alle 35-vuotiaista työttömistä työhaastatteluun oli päässyt 41 prosenttia.
– Ikääntyneiden työllistymistä helpottaisi muun muassa mahdollisuus näyttää omaa osaamistaan työkokeilussa tai palkkatuetussa työssä. Myös TE-toimistoissa pitäisi aktivoitua ikääntyneempien työnhakijoiden palvelussa.
Kyselytutkimukseen vastanneille yli 55-vuotiaille on tarjottu TE-toimistosta harvemmin työtä ja koulutusta kuin nuoremille.
– Ikääntyneitä ja osatyökykyisiä rohkeammin palkkaamalla työnantajat voisivat helpottaa työvoimapulaa, Tiensuu huomauttaa.
Suurimmalla osalla työttömistä on toimeentulovaikeuksia
Työttömien selkeä enemmistö (63 %) kertoo, että heillä on vaikeuksia tulla toimeen. Toimeentulovaikeudet lisääntyvät jo kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen.
Eniten taloudellisia vaikeuksia on matalasti koulutetuilla työttömillä, joita rasittaa usein myös ulosottovelka. Perusasteen koulutuksen saaneista työttömistä 58 prosentilla on tutkimuksen mukaan ulosottovelkaa. SAK on ehdottanut ulosoton suojaosuuden korottamista ja tästä on parhaillaan käynnissä kokeilu.
– Työttömyysturvan leikkaaminen lisäisi työttömien taloudellista ahdinkoa ja riskiä syrjäytyä työmarkkinoilta lopullisesti, sanoo Alli Tiensuu.
Tutkimukseen vastasi 763 työtöntä. Aineiston keräsi Kantar TNS 20.10.–10.11.2022.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Alli TiensuuTyövoimapolitiikan asiantuntijaSAK
Puh:043 824 5007alli.tiensuu@sak.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta

Pitkänsillanranta 3
00530 Helsinki
020 774 000https://www.sak.fi
Tilaa SAK:n uutiskirje ja saat ajankohtaista tietoa sähköpostiisi joka toinen viikko:
https://www.sak.fi/uutiskirje
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK edustaa 18:aa ammattiliittoa ja yli 800 000:ta jäsentä. Tehtävämme on rakentaa inhimillistä, turvallista ja oikeudenmukaista työelämää. Siitä syntyy luottamusyhteiskunta, joka lisää työn tekijöiden uskoa tulevaisuuteen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry - Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC rf
Finland har goda förutsättningar för ett arbetstidsförsök22.3.2023 12:23:06 EET | Tiedote
En förkortning av arbetstiden kan i bästa fall tjäna både arbetstagarnas och arbetsgivarnas mål. Det anser forskningsdirektören Will Stronge, som ansvarade för planeringen och resultaten av ett försök med fyra dagars arbetsvecka i Storbritannien. Stronge besökte ett arbetstidsseminarium som ordnades av fackcentralen FFC på onsdagen.
Suomella on hyvät edellytykset työaikakokeilulle22.3.2023 11:57:54 EET | Tiedote
Neljän päivän työviikkokokeilun suunnittelusta ja tuloksista vastannut tutkimusjohtaja Will Stronge vieraili SAK:n järjestämässä työaikaseminaarissa. Hänen viestinsä oli, että työajan lyhentäminen palvelee parhaimmillaan sekä työntekijöiden että työnantajan tavoitteita.
MUISTUTUS: Voisiko lyhennetty työviikko toimia myös Suomessa?20.3.2023 09:00:46 EET | Kutsu
Autonomy-ajatuspajan tutkimusjohtaja Will Stronge tulee keskiviikkona Suomeen kertomaan toteuttamansa brittitutkimuksen tuloksista ja keskustelemaan suomalaisten työelämäasiantuntijoiden kanssa nelipäiväisen työviikon mahdollisuuksista. Miniseminaarin avaa työministeri Tuula Haatainen. Tilaisuus on avoin median edustajille.
SAK tyrmää kokoomuksen ehdotuksen työehtosopimuksien alittamisesta13.3.2023 10:53:11 EET | Tiedote
Kokoomuksen sunnuntaina julkaisemissa yrittäjyystavoitteissa ehdotetaan, että palkoista ja työajoista voitaisiin työpaikoilla sopia työehtosopimuksia heikommin.
Työmarkkinoiden keskusjärjestöt: THL:n esitykset ruuhkauttaisivat terveyspalvelut ja lisäisivät eriarvoisuutta palveluiden saatavuudessa6.3.2023 10:13:06 EET | Tiedote
Työterveyshuollolla on ainutlaatuinen rooli työikäisten terveyspalvelujen turvaamisessa ja työkyvyn edistämisessä. Työterveyshuollon palvelut turvaavat osaltaan, että hyvinvointialueiden terveyspalvelut eivät ruuhkaudu entisestään. Työterveyttä koskevassa THL:n selvityksessä ei oteta huomioon, että työnantajat jatkaisivat vapaaehtoisen sairaanhoidon tarjoamista työntekijöilleen ilman nykyisiä rajoitteita, jolloin eriarvoisuus lisääntyisi myös työssä olevien kesken, painottavat työmarkkinoiden keskusjärjestöt EK, KT, SAK, Akava ja STTK.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme