Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Tutkimus: Työuran alkuvaiheen ongelmat näkyvät myöhemmin työkyvyttömyytenä

Jaa

Helsingin yliopisto on tutkinut 17 vuoden ajan Helsingin kaupungin työntekijöiden hyvinvointia ja jaksamista. Helsinki Health Study -tutkimuksen keskeinen havainto liittyy uransa alkuvaiheessa oleviin työntekijöihin. Sen mukaan työuran alkuvaiheen työkyvyttömyyden voidaan nähdä ennustavan työkyvyttömyyttä myöhemmin työuralla. Tutkimus osoittaa myös, että sairauspoissaoloja kertyy niille työntekijöille, joilla on useita epäterveelliseksi laskettavia elintapoja.

Helsinki Health Study -tutkimuksen keskeinen havainto liittyy nuoriin, alle 35-vuotiaisiin työntekijöihin. Havainnon mukaan työuran alkuvaiheen työkyvyttömyyden voidaan nähdä ennustavan työkyvyttömyyttä myöhemmin työuran aikana.

”Vaikka alle 35-vuotiaat työntekijät käyttävät työterveyshuollon palveluja yleisesti ottaen vähän, osalla nuorista työntekijöistä käynnit ovat yleisiä ja toistuvia. Tämä kymmenen prosentin joukko käyttää peräti 40 prosenttia palveluista”, tutkija Jaakko Harkko Helsingin yliopistosta kertoo.

Harkko painottaa, että työsuhteen ensimmäisinä vuosina paljon terveyspalveluita käyttävien joukon tunnistaminen tarjoaa mahdollisuuksia toimenpiteiden kohdentamiselle.

”Kaupunki on käynnistänyt hankkeen nuorten ja työuran alussa olevien tukemiseksi. Hankkeessa pyritään vaikuttamaan niihin tekijöihin, joiden avulla nuorten työntekijöiden työhyvinvointia voidaan vahvistaa”, työhyvinvointipäällikkö Titi Heikkilä Helsingin kaupungilta kertoo.

Helsingin työntekijät sairastavat aiempaa vähemmän

Tutkimus osoittaa lisäksi, että sairauspoissaoloilla ja elintavoilla on selvä yhteys. Esimerkiksi liikuntaa harrastavilla ja harrastamattomilla on selviä eroja unen laadussa ja toimintakyvyssä.

”Tällä hetkellä noin 40 prosenttia työntekijöistä liikkuu riittävästi. Mikäli työntekijät liikkuisivat enemmän, voitaisiin lyhyiden sairauspoissaolojen vähenemisen kautta saavuttaa noin 1,2 milj. euron säästöt vuodessa suorina palkkakustannuksina mitattuna”, dosentti Noora Kanerva Helsingin yliopistosta kertoo.

Tutkimuksen tulosten mukaan sairauspoissaoloja kertyy enemmän niille, joilla on lukumääräisesti enemmän epäterveelliseksi laskettavia elintapoja. Yksittäisistä elintavoista tupakointi, huono unenlaatu sekä vähäinen liikunta aiheuttavat suurimmat kustannukset.

Helsingin kaupungin henkilöstön sairauspoissaolot vähenivät merkittävästi vuoden 2017 aikana. Vähenemistä tapahtui nimenomaan lyhyiden sairauslomien määrässä, ja työpäiviä oli yli 55 000 enemmän kuin edellisvuonna. Sairauspoissaolojen vähenemisen kautta Helsingin kaupunki saavutti yli 10 miljoonan euron säästöt.

Kutsu medialle

Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto järjestävät tutkimuksen pohjalta seminaarin 11.10. klo 12.30–15.45 kaupungintalon valtuustosalissa (os. Pohjoisesplanadi 11–13). Media on lämpimästi tervetullut paikalle.

Lisätietoa tutkimuksesta Helsinki Health Study

Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osastolla tehtävä Helsinki Health Study -tutkimus on seurannut Helsingin kaupungin työntekijöitä vuodesta 2000 lähtien. Tutkimus tuottaa uutta tieteellistä tietoa työn ja muun elämän vaikutuksista terveyteen, toimintakykyyn ja hyvinvointiin. Tutkimuksen tulosten kautta on löydetty niitä tekijöitä, jotka ennustavat työntekijän työssä jaksamista ja työkyvyttömyyttä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin yliopisto:
– tutkija Jaakko Harkko, puh. 050 331 6069, jaakko.harkko@helsinki.fi
– dosentti Noora Kanerva, puh. 040 827 2356, noora.kanerva@helsinki.fi

Helsingin kaupunki:
– työhyvinvointipäällikkö Titi Heikkilä, puh. 040 336 0781, titi.heikkila@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli valtuutettujen aloitteita14.2.2019 00:06:56Tiedote

Kaupunginvaltuuston kokouksessa käytiin keskiviikkoiltana 13.2. laaja aloitekäsittely, jonka aikana käsiteltiin 15 valtuutettujen tekemää aloitetta. Erityisesti valtuutettu Atte Harjanteen aloite liha- ja maitotuotteiden kulutuksen puolittamiseksi kaupunkikonsernissa vuoteen 2025 mennessä johti pitkään keskusteluun. Tiukan äänestyksen jälkeen asia palautettiin valmisteluun ja kaupungilta edellytetään suunnitelmaa tämän tavoitteen toteuttamiseksi.

Helsingin Mukana-ohjelma hakee systeemisiä ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn12.2.2019 09:00:14Tiedote

Syrjäytyminen on usein kasauma vastoinkäymisiä ja huonoja lähtökohtia. Nuoren ihmisen kohdalla riskit voivat sekoittua viheliäiseksi vyyhdiksi, josta on vaikea erottaa, mikä tekijä oli sen alullepanija. Helsinki käynnistää laajan ja kokonaisvaltaisen Mukana-ohjelman, joka tähtää lasten ja nuorten syrjäytymisen, sen ylisukupolvisen periytymisen ja alueellisen eriytymisen vähenemiseen Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme