Intrum Oy

TUTKIMUS: Yli puolet suomalaisyrityksistä odottaa maksuviiveiden lisääntyvän vuoden loppupuoliskolla - Erityisesti pankki- ja rahoitusala, rakennusala ja pk-sektori huolissaan maksuongelmien kasvusta

Jaa
Kuusi kymmenestä suomalaisyrityksestä on huolissaan velallisten kyvystä suoriutua maksuista ajallaan kertoo Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti. Yritysten määrä, jotka ennakoivat maksuviiveiden kasvua, on pienentynyt viime vuodesta, mutta se on edelleen huomattavasti korkeammalla tasolla kuin vuonna 2020. Asiakkaiden maksuongelmia aiheuttavat kiihtyvä inflaatio, lisääntyvä sääntely ja nousevat korot. Erityisesti pankki- ja rahoitusala, rakennusala sekä pk-sektori ovat huolissaan kasvavista maksuviiveistä seuraavan vuoden aikana.

Viimeisen kahden vuoden aikana koronapandemian estämiseksi asetetut rajoitustoimet hidastivat taloudellisia aktiviteettejä merkittävästi, jonka seurauksena maksuviiveet kääntyivät laskuun. Rajoitusten poistuessa nähtiin jo patoutuneen kysynnän aktivoivan kuluttajien ostokäyttäytymistä. Nyt kuluttajien ostovoiman pelätään heikkenevän historiallisen paljon kiihtyvän inflaation ja nousevien korkojen vuoksi. 60 prosenttia suomalaisyrityksistä kertoo olevansa huolestuneempi kuin koskaan velallisten kyvystä maksaa ajallaan.

”Vaikka Suomessa inflaatio on pysynyt muita Euroopan maita maltillisempana, on se kivunnut jo 6,8 prosenttiin*. Korkean inflaation vuoksi yritysten on muun muassa vaikeampi maksaa tavarantoimittajilleen ajoissa. Elintarvikkeet, bensiini ja energiakustannukset haukkaavat tällä hetkellä ison osan palkansaajien lompakosta ja tämä näkyy heikentyneenä ostovoimana. Maksuongelmilla on taipumus kasaantua jo valmiiksi heikommassa asemassa oleviin eli työttömiin, nuoriin ja eläkeläisiin,” kertoo Intrumin myyntijohtaja Juha Iskala.

Toimintaympäristön muutoksiin on kuitenkin osattu valmistua. Yritykset nimesivät liiketoiminnan strategisiksi tavoitteiksi seuraavien 12 kuukauden aikana muun muassa maksuvalmiuden ja kassavirran vahvistamisen (73 %), velanhoidon parannuksen (72 %) ja luottoriskien hallinnan parantamisen (70 %). Näin yritykset pyrkivät suojaamaan itseään makroekonomisilta vaikutuksilta.

Toimialakohtainen tarkastelu nostaa pankki- ja rahoitusalan, rakennusalan ja pk-sektorin maksuongelmat esiin

Pitkät maksuehdot ja maksuviiveet aiheuttavat ongelmia yritysten toiminnalle, koska silloin raha ei kierrä tehokkaasti kassassa. Lähes neljä viidestä yrityksestä kertoo joutuneensa hyväksymään pidempiä maksuehtoja, kuin mitä olisivat halunneet. Globaali komponenttipula ja toimitusketjujen häiriöt ovat pakottaneet yrityksiä siirtämään omaa maksamistaan ja pyytämään pidempiä maksuaikoja toimittajiltaan. Tämä korostuu tietyillä toimialoilla enemmän. Pankki- ja rahoitusalalla 69 prosenttia yrityksistä näkee riskin velallisten maksujen viivästymisestä kasvavan merkittävästi tai jossain määrin tulevien 12 kuukauden aikana. Rakennusalalla vastaava luku on 68 prosenttia ja pk-sektorilla 62 prosenttia.

Maksuehdoissa joustaminen on kääntynyt kasvuun. 45 prosenttia yrityksistä kertoo tarjoavansa asiakkaille tällä hetkellä liian joustavia maksuehtoja, joista on haittaa liiketoiminnalle. Vielä viime vuonna vastaava luku oli 40 prosenttia. Maksuviiveisiin varautumisessa ennakkomaksujen osuus on kasvanut merkittävästi viimeisten kahden vuoden aikana ja on nyt 44 prosenttia. Toiseksi tärkeimmäksi varautumiskeinoksi nousee luottotarkistukset 32 prosentin osuudella.

”Luottokelpoisuuden arviointi on taloudellisen turbulenssin keskellä olevassa liiketoimintaympäristössä merkittävä ja tehokas keino suojautua maksuviiveiltä. Tutkimuksemme osoitti, että jopa 73 prosenttia yrityksistä pyrkii vahvistamaan maksuvalmiuttaan vähintään jonkin verran tulevan vuoden aikana. Tämä osoittaa yritysten omaa tahtoa maksaa sidosryhmilleen ajallaan,” summaa Iskala.

*) Suomen Pankki 9.6.2022, lehdistötiedote

  

Lisätietoja:

Intrum Oy, Viestintä

puh: +358 46 5002 8693, sähköposti: viestinta@intrum.com

Juha Iskala, Intrum Oy, myyntijohtaja

puh: +358 50 370 6333, sähköposti: juha.iskala@intrum.com

 

European Payment Report lyhyesti:

  • Intrumin European Payment Report eli yritysten maksutaparaportti arvioi vuosittain yritysten maksukäyttäytymistä ja siinä tapahtuvia muutoksia sekä riskejä.
  • Intrum on julkaissut yritysten maksutaparaporttia jo vuodesta 1998 alkaen. Nyt ilmestynyt Suomea koskeva raportti on järjestyksessä kahdeksas.
  • Vuosittaisen raportin tuottaa ulkoinen tutkimuslaitos - Longitude - joka kerää tietoja samanaikaisesti 29 Euroopan maasta. Tänä vuonna tutkimukseen osallistui 11 007 yritystä 15 teollisuudenalalta Euroopasta. Suomessa kyselyyn vastasi 500 talouspäättäjää.
  • Tutkimuksen kenttätyö on tehty 14.1.-12.4.2022 välisenä aikana.
  • European Payment Report 2022 julkaistiin 21.6.2022 osoitteessa www.intrum.com/epr2022  ja Suomen osio julkaistiin osoitteessa www.intrum.fi/epr2022
  • Lataa Suomea koskeva EPR 2022 -raportti ja Euroopan laajuinen EPR 2022 -raportti

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Intrum Oy
Intrum Oy
Hitsaajankatu 20
00811 Helsinki

09 229 111http://www.intrum.fi

Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2023 liikevaihto oli 20,0 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy

Tutkimus: Talouskriisi lisää mielenterveysongelmia ja heikentää fyysistä hyvinvointia25.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Intrumin tuoreen tutkimuksen mukaan pitkään jatkunut talouskriisi ja sen aiheuttama ahdistus lisäävät riskiä altistua mielenterveysongelmille sekä vaikuttavat haitallisesti ihmissuhteisiin. Tutkimus kertoo myös, että osa kuluttajista joutuu asettamaan fyysisestä terveydestään huolehtimisen toissijaiseksi. Ongelmat voivat johtaa haitalliseen kierteeseen, joka heikentää oman talouden hallintaa sekä lisää yhteiskunnallisia ongelmia.

Tutkimus: Elinkustannusten nousu pitää yhä suomalaisten kuluttajien talouden kireällä24.4.2024 07:47:00 EEST | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan osa kuluttajista kokee, että heidän taloutensa on kohenemassa. Monet ovat kuitenkin edelleen erittäin huolissaan toimeentulostaan ja etsivät lisätuloja selviytyäkseen menoistaan. Erityisesti naiset ja keski-ikäiset ovat yhä ahtaalla. Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen pulssikyselyn raportti kertoo, että kuluttajat muuttavat ostokäyttäytymistään ja karsivat menojaan hallitakseen elinkustannuksiaan.

Maksuviiveellisten yritysten kokonaismäärä laskenut, mutta osassa maakunnista ja toimialoista kasvua4.4.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä kertoo, että yritysten maksuviiveiden suhteellinen määrä on laskenut 0,31 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Maakuntatarkastelussa maksuviiveellisten yritysten määrä on kasvanut eniten Satakunnassa, Kymenlaaksossa ja Kainuussa. Toimialoista kasvua havaittiin eniten vesi-, viemäri- ja jätehuollossa, rakentamisessa, muissa palveluissa sekä maa-, metsä- ja kalataloudessa. Suomen talous on yskinyt pitkään korkeiden korkojen ja inflaation vuoksi, eikä kevät vielä tuo helpotusta tilanteeseen. Talouden kasvun odotetaan kuitenkin käynnistyvän tämän vuoden aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye