Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer

Tutkintotehtailu ei tarjoa avaimia kriisistä ulospääsyyn

Jaa

Suomen Ekonomit on huolissaan kauppatieteellisen koulutuksen aloituspaikkamäärien kasvattamiskaavailusta. Pienenevien ikäluokkien myötä tulee huolehtia ekonomien osaamisen monipuolistumisesta ja koulutuksen laadun säilymisestä korkeatasoisena.

Aloituspaikkalisäysten sijaan Suomen Ekonomit painottaa kauppatieteellisen erityisosaamisen kehittämistä ja ylläpitoa. Pelkkä tutkintotaikatemppu ei tule ratkaisemaan nuorten työmarkkinoille pääsyä ja siellä menestymisen haasteita.

Kauppatieteellisen yliopistokoulutuksen merkitys on kiistaton. Kauppatieteellisen koulutuksen kehittäminen on ollut keskeistä Suomen elinkeinoelämälleLaajalle levinnyt ekonomikoulutus on luonut kasvun ja kehityksen edellytyksiä meille kaikille, Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää muistuttaa. 

Osaamistarpeiden voimakas muutos iskee kaikille työelämän sektoreilleKauppatieteet ovat avainasemassa ratkottaessa niin ilmastonmuutosta kuin väestön ikääntymiseen liittyviä haasteita. Tieteenalalta valmistuvat osaajat sekä tutkimus tarjoavat avaimia monien kriisien ratkaisuihin. Koulutuksen resurssit tulee siten kohdentaa ekonomiosaamisen monipuolistumiseen ja tieteenalan jatkuvaan kehitystyöhön.  

Koronakriisi on vaikuttanut erittäin poikkeuksellisella tavalla koko kansakuntamme arkeen ja toimeentuloon. Kriisi haastaa meitä ajattelemaan uudella tavalla ja olemme kaikki yhdessä sitoutuneita etsimään keinoja sen ratkaisemiseksi, mutta pieneneviin ikäluokkiin nähden kauppatieteellistä koulutusta tarjotaan jo varsin runsaasti, Saranpää sanoo. 

Marinin hallitusohjelman mukaan ikäluokista pitäisi vuoteen 2030 mennessä olla korkeasti koulutettuina vähintään puolet. Tutkintomäärien lisäämisen yhteydessä on huolehdittava koulutuksen laadun säilymisestä korkeatasoisena ja monipuolisena. Niin työnantajien kuin yhteiskunnan on pidettävä huolta työmarkkinoilla olevien ja työmarkkinoille valmistuvien ekonomien osaamisesta.  

Meidän on yhdessä varmistettava korkea osaamisen taso jatkossakin niillä osaamisen erityisalueilla, jotka ovat keskeisiä tulevaisuudessa Suomen menestyksen ja kriiseistä selviämisten kannalta. Tämän päivän sukupolvilla on vastuu huomisen maailmasta, Saranpää summaa.  

 **

Jättimäisessä elvytykseen tähtäävässä lisätalousarviossaan Marinin hallitus on kohdentamassa korkeakoulujen 4 800 aloituspaikan kertaluonteiseen lisäykseen yhteensä 124 miljoonaa euroa. Yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö käyvät neuvotteluja aloituspaikkojen kohdentumisesta niin sanotun hakijasuman purkamiseksi, ja osa paikoista on tarkoitus ottaa käyttöön jo vuoden 2020 syksyllä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Timo Saranpää, puheenjohtaja, Suomen Ekonomit
timo.saranpaa@ekonomit.fi , p. +358505236005

Mika Parkkari, koulutuspolitiikan erityisasiantuntija, Suomen Ekonomit
mika.parkkari@ekonomit.fi, p. +358400802145

Tietoja julkaisijasta

Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

+358 (0) 20 129 9299http://www.ekonomit.fi

Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer ry

Olemme yli 50 000 vaikuttajan yhteisö, kauppatieteellisen yliopistotutkinnon suorittaneiden sekä alan opiskelijoiden palvelu- ja etujärjestö.

Olemme Akavan neljänneksi suurin jäsenjärjestö, liittomme muodostavat 25 ekonomiyhteisöä ja 13 opiskelijayhteisöä. Teemme vaikuttamistyötä hyvän työelämän ja kestävän yhteiskunnan puolesta. Autamme jäseniämme luomaan merkityksellisen elämän ja tavoittelemaan unelmiaan – vapauttamaan todellisen potentiaalinsa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ekonomit - Finlands Ekonomer

Saako pomo etätyöläiset kukoistamaan vai kangerteleeko johtaminen? Suomen Ekonomit selvitti15.5.2020 15:46:11 EESTTiedote

Ekonomit antavat korona-ajan etäjohtamisesta arvosanan 7,3, kertoo Suomen Ekonomien tuore Jäsenpulssi-kysely. Etätyökonkarien tilanne on hyvä, mutta noin kolmannekselle etätyöhön siirtyminen on aiheuttanut harmitusta ja pulmatilanteita. Jos kaipaa sparrausta uralleen tai haluaa vaikka reflektoida omaa johtamistyyliään, apua voi saada oman ammattiliiton urapalveluista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme