Helsingin yliopisto

Tutkittuun tietoon pääsee käsiksi entistä helpommin

Jaa

Luotettavan tiedon löytäminen verkosta ei ole kaikille yhtä helppoa. Tietoa kyllä löytyy, mutta se on hajallaan useassa paikassa, jolloin myös tiedon luotettavuuden arviointi on hankalaa. Nyt kotimaisen tutkimustiedon äärelle pääsyyn on tarjolla osoite, josta löytyy tiedonlähteitä, tärppejä ja valmiita kokonaisuuksia päivänpolttavista aiheista.

Kuva: Paavo Pykäläinen
Kuva: Paavo Pykäläinen

Kaikille avoimeen Finna.fi:hin on avattu Oikopolku tutkittuun tietoon -sivu, jonka haut ja käyttölogiikka palvelevat sekä uutta tiedonetsijää että niitä, kenellä on selvät sävelet tiedonhakuun.

”Sivun taustalla on havainto siitä, että avointa tutkittua tietoa on, mutta julkaisujen sijainti eri paikoissa saattaa hankaloittaa niiden äärelle pääsyä. Tavoitteenamme on saada yhä useampi hyödyntämään tutkittua tietoa ja helpottamaan sen äärelle pääsyä”, kertoo Finnan tietoasiantuntija Ida Vanhainen.

Sivun tutkittu tieto on peräisin korkeakouluilta, tutkimuslaitoksilta sekä viranomaisilta. Saatavilla on myös yli sata kotimaista tiedelehteä ja vuosikirjaa esimerkiksi yhteiskunta- ja humanististen tieteiden ja politiikan aloilta. Näitä voi tutkia suoraan verkossa.

Yksittäisten julkaisujen lisäksi sivulle on koottu tutkimustietoa ajankohtaisista teemoista, kuten Ukrainasta, sisäilmasta ja ilmastonmuutoksesta. Sivulle on koottuna myös Suomen Pankin ja Valtioneuvoston taloudellisia katsauksia.

Tutkitun tiedon määrä kasvaa Finnassa sitä mukaa, kun uusia tieteenalan toimijoita tuo aineistojaan Finnaan ja tieteen avoimuus etenee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ida Vanhainen
Tietoasiantuntija
Puh. 050 4602 219
ida.vanhainen@helsinki.fi

Laura Helle
Viestinnän asiantuntija
Puh. 050 4399 303
laura.helle@helsinki.fi

Kuvat

Kuva: Paavo Pykäläinen
Kuva: Paavo Pykäläinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Finna.fi on hakupalvelu, josta löydät kulttuurin ja tieteen aarteet yhdellä haulla. Kaikille avoimet sisällöt tarjoavat arjen löytöretkiä, oppimisen mahdollisuuksia ja lähteitä tutkimukseen. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.

Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme