Tutkittuun tietoon pääsee käsiksi entistä helpommin
Luotettavan tiedon löytäminen verkosta ei ole kaikille yhtä helppoa. Tietoa kyllä löytyy, mutta se on hajallaan useassa paikassa, jolloin myös tiedon luotettavuuden arviointi on hankalaa. Nyt kotimaisen tutkimustiedon äärelle pääsyyn on tarjolla osoite, josta löytyy tiedonlähteitä, tärppejä ja valmiita kokonaisuuksia päivänpolttavista aiheista.

Kaikille avoimeen Finna.fi:hin on avattu Oikopolku tutkittuun tietoon -sivu, jonka haut ja käyttölogiikka palvelevat sekä uutta tiedonetsijää että niitä, kenellä on selvät sävelet tiedonhakuun.
”Sivun taustalla on havainto siitä, että avointa tutkittua tietoa on, mutta julkaisujen sijainti eri paikoissa saattaa hankaloittaa niiden äärelle pääsyä. Tavoitteenamme on saada yhä useampi hyödyntämään tutkittua tietoa ja helpottamaan sen äärelle pääsyä”, kertoo Finnan tietoasiantuntija Ida Vanhainen.
Sivun tutkittu tieto on peräisin korkeakouluilta, tutkimuslaitoksilta sekä viranomaisilta. Saatavilla on myös yli sata kotimaista tiedelehteä ja vuosikirjaa esimerkiksi yhteiskunta- ja humanististen tieteiden ja politiikan aloilta. Näitä voi tutkia suoraan verkossa.
Yksittäisten julkaisujen lisäksi sivulle on koottu tutkimustietoa ajankohtaisista teemoista, kuten Ukrainasta, sisäilmasta ja ilmastonmuutoksesta. Sivulle on koottuna myös Suomen Pankin ja Valtioneuvoston taloudellisia katsauksia.
Tutkitun tiedon määrä kasvaa Finnassa sitä mukaa, kun uusia tieteenalan toimijoita tuo aineistojaan Finnaan ja tieteen avoimuus etenee.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ida Vanhainen
Tietoasiantuntija
Puh. 050 4602 219
ida.vanhainen@helsinki.fi
Laura Helle
Viestinnän asiantuntija
Puh. 050 4399 303
laura.helle@helsinki.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Finna.fi on hakupalvelu, josta löydät kulttuurin ja tieteen aarteet yhdellä haulla. Kaikille avoimet sisällöt tarjoavat arjen löytöretkiä, oppimisen mahdollisuuksia ja lähteitä tutkimukseen. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Kirjasto toimii tutkimuskirjastona erityisesti humanistis-yhteiskuntatieteellisillä aloilla ja on merkittävä kulttuuriperintödatan käyttöön asettaja. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.
Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Yli 11 miljoonaa euroa Helsingin yliopistolle vastinrahakampanjassa – lahjoitusten vaikutus kestää vuosikymmeniä30.6.2022 08:23:26 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto on saanut tänään päättyvällä vastinrahakaudella 2020–2022 yli 11 miljoonaa euroa lahjoituksia. Valtion vastinraha lisää yliopistolle tehtyjen lahjoitusten vaikuttavuutta antamalla lisäkertoimen jokaiselle lahjoitetulle eurolle.
Hedelmöityshoidoilla syntyneillä on kohonnut riski mielenterveysongelmille teini-iässä28.6.2022 10:16:40 EEST | Tiedote
Hedelmöityshoitojen avulla syntyneet lapset voivat aikuisuuden kynnyksellä keskimäärin hyvin, mutta mielenterveysongelmat ovat heillä muita nuoria yleisempiä.
Helsingissä järjestettävä kansainvälinen matematiikan suurtapahtuma lähestyy23.6.2022 10:55:08 EEST | Tiedote
Koko matemaattisen maailman mielenkiinto kääntyy pian Suomeen, kun Pietarista Helsinkiin siirretyn International Congress of Mathematicians 2022 (ICM 2022) -kongressin avajaiset järjestetään Helsingissä 5.7.2022. Juhlallisessa tilaisuudessa jaetaan Nobel-palkintoihin rinnastettavat Fields-mitalit.
Gaia-avaruusteleskooppi järisyttää asteroiditiedettä17.6.2022 18:28:24 EEST | Tiedote
Eurooppalainen Gaia-avaruusluotain on tuottanut massiivisen määrän uutta, parannettua ja yksityiskohtaista tietoa lähes kahdesta miljardista Linnunradan ja sitä ympäröivän kosmoksen kohteesta. Gaian kolmas tiedonjulkistus viime maanantaina mullistaa käsityksemme Aurinkokunnasta ja kotigalaksistamme.
Älypotkupuku kertoo lapsen motorisesta kehityksestä17.6.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Uusi puettava teknologia avaa mahdollisuuksia lapsen liikunnallisen ja neurologisen kehityksen arviointiin ja ennustamiseen. Se on tärkeää, jotta lapsen kehitystä voidaan tukea oikea-aikaisesti ja mahdollisimman vaikuttavasti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme