Hämeen ELY-keskus

Tuulivoimaa Hämeeseen? Kanta- ja Päijät-Hämeen tuulivoimaselvitys on valmistunut

Jaa

Hämeen ELY-keskuksessa tehty selvitys luo tilannekuvaa, mitkä asiat Hämeessä vaikuttavat tuulivoiman rakentamiseen ja miten tuulivoimaan suhtaudutaan. Selvityksen raportti on nyt julkaistu ja luettavissa.

Selvityksessä kerättiin Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kuntien viranhaltioiden, luottamushenkilöiden ja kansalaisjärjestöjen näkemyksiä tuulivoimasta. Raportissa on myös katsaus tuulivoimaselvitysten tilanteeseen Hämeessä sekä tutkimuskirjallisuuden näkökulmia selvityksessä esiin tulleisiin haasteisiin.

Tuulivoimalat ovat investointeja alueelle ja niillä on merkitystä myös kuntatalouteen. Soveltuvat alueet tuulivoimaloiden rakentamiseen valikoituvat tarkkojen ympäristöselvitysten perusteella. Maatuulivoima on aiempaa edullisempaa rakentaa, ja kehittyvän tekniikan myötä tuulisuus riittää entistä useammilla alueilla.

Suurin syy tuulivoimaloiden vähäiseen rakentamiseen Hämeessä on asukkaiden vastustus

Myönteinen suhtautuminen tuulivoimaan perustuu sen arvioituihin ilmastovaikutuksiin. Kyselyn perusteella suurin yksittäinen syy tuulivoimaloiden vähäiseen rakentamiseen Hämeessä on asukkaiden vastustus. Jotta tuulivoimaa Hämeeseen voitaisiin rakentaa, pidettiin tärkeimpinä asioina yleisen asenneilmapiirin muuttumista myönteisemmäksi, riittävää tietoa ja keskustelua asukkaiden kanssa sekä useiden toimijoiden yhtäaikaista tahtotilaa hankkeiden eteenpäin viemiselle. Tuulivoimahankkeiden toteutumisen edellytyksenä pidettiin laadukasta suunnittelua.

Tuulivoima on näkyvää ja herättää tunteita puolesta ja vastaan. Tällä hetkellä suunnitteluun liittyvät kielteiset tunteet kiinnittyvät vahvimmin maiseman ja paikan kokemukseen. Hankkeita suunniteltaessa pitäisi tuulivoiman näkyvyyden lisäksi pyrkiä ymmärtämään, miten tuulivoimalat paikallisesti nähdään. Taustalla olevat paikalliset syyt ja asukkaiden tarpeet tulisi kyetä tunnistamaan paremmin.

Kuntalaisten luottamus kunnan viranomaisiin ja kuntapäättäjiin vaikuttaisi olevan olennainen tekijä hankkeiden toteutumisessa. Luottamuksen saavuttaminen vaatii ammattitaitoa viran hoidossa, vuorovaikutustaitoja ja asukkaiden mielipiteiden aitoa huomioon ottamista. Tämän lisäksi informaation kulku ja jaettu näkemys hankkeista kuntaorganisaation sisällä ovat seikkoja, joiden parempi toteutuminen hyödyttäisi kaikkia tuulivoimahankkeiden kanssa tekemisissä olevia tahoja.

Selvitystä tehtäessä Kanta-Hämeessä oli neljä teollisen kokoluokan tuulivoimalaa, Päijät-Hämeessä ei yhtään. Yhteensä voimaloita on Suomessa noin 800.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Marja Hiitiö, yksikön päällikkö, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 181

Tiedotus:
Miira Pakkala, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Hämeen ammattibarometri: Osaajapula pahentunut edelleen27.9.2021 09:31:55 EEST | Tiedote

Hämeen tuoreen ammattibarometrin mukaan työvoimapulasta kärsii 81 ammattia. Kevään arviossa työvoimapulaa potevia ammatteja oli 47 ja vuotta aiemmin 41. Vuosi sitten arvio tehtiin tilanteessa, jossa näkymät olivat koronatilanteen vuoksi edelleen hyvin epävarmat. Nyt talous on kasvussa ja uusia avoimia työpaikkoja on ollut tarjolla ennätysmäärä. Samanaikaisesti jo ennen koronakriisiä näkynyt pula osaavasta työvoimasta monilla aloilla on entisestään kärjistynyt. Pula osaavasta työvoimasta vaivaa lisäksi yhä useampaa ammattia koko Hämeen alueella. Tiedot perustuvat Hämeen TE-toimistossa elo-syyskuussa tehtyyn arvioon lähes 200 ammatin kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta puoleksi vuodeksi eteenpäin. Arvio tehtiin samanaikaisesti myös muissa Suomen TE-toimistoissa.

Lahden Jokimaalla puhdistetaan pilaantunutta maaperää23.9.2021 08:22:57 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskus on antanut päätöksen Lahden Jokimaalla Lintulantiellä sijaitsevan pilaantuneen alueen maaperän puhdistamisesta. Alueella on ollut ennen romuliike, jonka toiminnasta on päässyt maaperään metalleja. Alue on muuttumassa toimitila- ja teollisuusalueeksi. Maaperä puhdistetaan tänä syksynä ja puhdistamisesta vastaa kiinteistön omistava Lahden kaupunki. Pilaantunutta maata on yhteensä noin 2700 tonnia noin 1500 neliömetrin alueella.

Työttömyys väheni vuodentakaisesta vähän nopeammin Päijät-Hämeessä kuin Kanta-Hämeessä21.9.2021 08:09:06 EEST | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli elokuun lopussa 20 185 työtöntä työnhakijaa, joista 1646 kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 2119 vähemmän (-10 %) kuin vuotta aiemmin, mutta edelleen 3702 enemmän kuin elokuussa kaksi vuotta sitten. Lasku vuodentakaisesta johtui edelleen varsinkin lomautettujen määrän vähentymisestä (-1817), mutta myös muiden työttömien (-302) määrä laski. Heinäkuusta elokuuhun työttömien kokonaismäärä TE-toimistossa ja alueen kuntakokeiluissa väheni 2504:llä. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

ELY-keskukselta Hämeen maakuntien kehittämiseen alkuvuoden aikana lähes 55 miljoonaa euroa31.8.2021 09:59:54 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskuksen toimialueen maakuntien työllisyyden, yritystoiminnan, maaseudun ja ympäristön kehittämistä rahoitettiin tammi-kesäkuussa kaikkiaan 54,9 miljoonalla eurolla. Eniten kokonaisuudesta kohdistui työllisyyden edistämiseen ja maatilojen kehittämiseen. Kanta- ja Päijät-Hämeen yrityksiä tuettiin eri rahoitustoimenpitein noin 21,3 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen tammi-kesäkuun 2021 rahoituskatsauksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme