Energiavirasto

Tuulivoimanrakentamisen investointeja maksettiin syöttötariffituilla

Jaa
Vuonna 2014 tuulivoiman syöttötariffeja maksettiin 51,7 miljoonaa euroa 36 voimalaitokselle, joilla oli yhteensä 116 tuuliturbiinia. Tuki perustui 758 gigawattitunnin sähköntuotantoon.

Tukea voimaloille maksetaan 12 vuoden ajan, jonka jälkeen ne tuottavat sähköä ilman tukea käyttöikänsä loppuun saakka noin kymmenen vuoden ajan. Tuki perustuu tuotetun sähkön määrään, vaikka niillä katetaan tuulivoimarakentamisen investointeja. Menettelyllä sähkön tuottaja kantaa riskit, ja valtio maksaa osan investoinneista jälkikäteen. Syöttötariffijärjestelmä on käytössä Romaniaa ja Ruotsia lukuun ottamatta kaikissa EU-maissa.  

Suomi otti käyttöön syöttötariffijärjestelmän 2011. Tähän mennessä tuulivoiman syöttötariffitukia on maksettu kaikkiaan 79,4 miljoonaa euroa.

Arvio on, että tänä vuonna tukia maksetaan noin 110 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 tukisumma pysynee tämän vuoden tasolla, vaikka tuulivoimaloiden määrä syöttötariffijärjestelmässä lisääntyy. Tämä johtuu siitä, että ensi vuoden alusta lukien tukitaso pienenee noin 22 euroa megawattitunnilta.

Tuen suuruus on tavoitehinnan ja sähkön markkinahinnan kolmen kuukauden keskiarvon erotus. Jos sähkön markkinahinta laskee alle 30 euroon megawattitunnilta, tukitaso ei tästä kasva. Tällöin se muuttuu kiinteäksi sähkön markkinahinnan päälle maksettavaksi tueksi.

Tavoitehinta on tänä vuonna 105,3 euroa megawattituntia kohden ja ensi vuoden alusta lukien 83,5 euroa megawattituntia kohden. Viime vuonna sähkön markkinahinta oli keskimäärin 36 euroa megawattitunnilta, joten tuki oli noin 69 euroa megawattituntia kohden.

Syöttötariffijärjestelmään voidaan hyväksyä tuulivoimaloita, kunnes niiden yhteenlaskettu nimellisteho ylittää 2 500 megavolttiampeeria. Arvion mukaan tällä kapasiteetillä saavutetaan Suomen kuuden terawattitunnin sähköntuotannon tuulitavoite.

Tämän vuoden alussa järjestelmään hyväksyttyjen tuulivoimaloiden yhteenlaskettu nimellisteho oli 711 megavolttiampeeria. Lisäksi kapasiteetistä oli varattu 137 megavolttiampeeria kiintiöpäätöksillä.

Lisätietoja: Johtaja Pekka Ripatti, puhelin 029 5050 075 ja sähköposti: pekka.ripatti(at)energiavirasto.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Energiavirasto
Energiavirasto
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

029 5050 000http://www.energiavirasto.fi

Energiavirasto toimeenpanee suomalaista ja eurooppalaista energia- ja ilmastopolitiikkaa. Tehtävämme toteutamme valvomalla ja edistämällä energiamarkkinoiden toimintaa ja ilmastotavoitteiden toteutumista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Energiavirasto

Päästöoikeuden hinnannousu ohjaa uusiutuvan energian edistämistä22.1.2019 08:00:00 EET | Tiedote

Sähkön ja päästöoikeuksien hinnannousun taustalla vaikuttaa monien muiden tekijöiden ohella EU:n ja Suomen ilmastopolitiikka. Hinnannousun seurauksena uusiutuvan energian syöttötariffien tukitasot ovat romahtaneet. Syöttötariffijärjestelmään ei enää hyväksytä uusia voimaloita ja jatkossa tukien tulee perustua kilpailuun. Energiavirasto käsittelee parhaillaan uusiutuvan energian tarjouskilpailun tarjouksia.

Energiavirasto hakee energianeuvojia maakuntiin11.1.2019 14:47:19 EET | Tiedote

Mediatiedote 11.1.2019. Energiavirasto hakee alueellisen energianeuvonnan toteuttajia maakuntiin. Alueellisen energianeuvonnan tavoitteena on antaa puolueetonta tietoa energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämiseen. Energianeuvonnalla pyritään sekä laajentamaan tietoutta energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisen keinoista että tuomaan energianeuvontaa helposti kohderyhmien - kuluttajien, kuntien ja pk-yrityksien - saataville kussakin maakunnassa.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye