Y-Säätiö

Tuusulaan rakennetaan vuokrakoteja uudenlaisella betonirakentamisen tekniikalla

Jaa

Hyrylän keskustaan valmistuu M2-Kotien ARA-vuokra-asuntoja poikkeuksellisen tehokkaalla betonirakentamisen tekniikalla. Talo tehdään mahdollisimman pitkälle valmiiksi tehtaalla ja kootaan tontilla. Asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihin ensi syksynä.

M2-Kotien talo osoitteessa Kauppatie 2 on L-kirjaimen muotoinen. Kuva Riisula-rakennus Oy
M2-Kotien talo osoitteessa Kauppatie 2 on L-kirjaimen muotoinen. Kuva Riisula-rakennus Oy

M2-Kotien talon rakentamisessa käytetään uudenlaista virtaavan betonirakentamisen tapaa. Virtaava betonirakentaminen tarkoittaa, että talo suunnitellaan tarkasti mallintaen ja tehdään hyvin pitkälle valmiiksi tehdasolosuhteissa. Työmaalle jäävä kokoonpano- ja muu rakentamistyö suoritetaan modernin materiaalivirtaohjauksen keinoin.

Poikkeuksellista on myös se, että rakentamiseen osallistuvat kumppanit on otettu jo suunnitteluvaiheessa mukaan pohtimaan teknisiä ratkaisuja. Tavallisesti etenkin asuntorakentamisessa kumppanit, kuten betonielementtituottajat, tulevat mukaan vasta suunnitteluvaiheen jälkeen. Tämä uusi malli mahdollistaa suunnitelmien teknisten yksityiskohtien hiomisen jo ennen rakentamista. 

Kaikki tämä nopeuttaa rakennuksen läpimenoaikaa suunnittelun aloituksesta kohteen käyttöönottoon jopa yli kolmanneksella tavanomaiseen verrattuna. ”Rakentaminen etenee useita kuukausia normaalia nopeammin. Tarkalla suunnittelulla ja ajansäästöllä saamme samalla rahalla parempaa laatua”, M2-Kodit omistavan Y-Säätiön rakennuttamisjohtaja Pekka Kampman sanoo.

Työtavan taustalla on COfLOW Oy:n kehittämä ASSI-Asuntoallianssimalli ja sen osa ASSI-Ekosysteemi, joka kokoaa yhteen pääosan hankkeessa toimivista kumppaneista.

Huoneiston välipohja kokoon vain kolmella elementillä

Talon elementit tuodaan mahdollisimman valmiina ja kattavina kokonaisuuksina tehtaalta työmaalle. Esimerkiksi yhden huoneiston välipohja saattaa tavanomaisessa betonirakentamisessa muodostua jopa kahdeksasta betonielementistä ja vaatia vielä runsaiden valutöiden tekemistä työmaalla.

Tässä M2-Kotien talossa yksi asunto saadaan välipohjansa osalta kokoon kolmella elementillä ja erittäin vähillä valutöillä. Edes parvekkeita ei tarvitse asentaa erillisinä omina rakenteinaan. Parvekkeet ovat jo nostovaiheessa niin valmiit, että kaiteetkin ovat paikoillaan.

Laatat ovat Luja-Superlaattoja, joissa tulee parvekkeen lisäksi mukana myös lattialämmitys ja kylpyhuonemoduuli.

Kylpyhuonemoduulin mukana tulee valmiina myös lähes kaikki huoneistokohtainen talotekniikka. Esivalmistus mahdollistaa kylpyhuoneiden kalusteiden ja pintojen korkean laadun. Jopa putket ja sähkötekniset komponentit kiinnitetään elementteihin tehtaalla mahdollisimman valmiiksi asennusta varten.

Lopputuloksena turvallinen talo asua 

Rakentamisen turvallisuus paranee, kun tekemisen tapa on harkittu ja tehokas. Talo saadaan rungon noustua alle viikossa sääsuojaan, kun vesikatto tuodaan esivalmisteltuna työmaalle.

Myös ikkunat kiinnitetään tehtaalla elementteihin, joten sääsuoja rakentuu jo runkovaiheessa kerroksittain. Nämä etukäteen tehtävät työt helpottavat kosteuden hallintaa työmaalla. Lisäksi seurantajärjestelmän anturit mittaavat rakentamisen aikaista kosteutta, jotta pystytään varmistamaan, että talosta tulee mahdollisimman terveellinen ja turvallinen asua.

M2-Kotien 89 ARA-vuokra-asuntoa valmistuvat Hyrylän keskustaan ensi syksynä. Rakentaminen on juuri käynnistynyt. Talo sijaitsee Hyrylän keskustassa osoitteessa Kauppatie 2, erittäin lähellä Tuusulan palveluja.

M2-Kodit on osa yhteiskunnallista Y-Säätiö-konsernia. M2-Kotien vuokra-asunnot vuokrataan aina ensisijaisesti ihmisille, joilla on suurin tarve saada oma koti. Niissä on myös varallisuusrajat.

Päätoteuttajana toimii Riisula-rakennus Oy, jonka puolesta projektia johtaa COfLOW Oy.

Lisätietoja:

Tulevan vuoden aikana työmaalla tapahtuu paljon. Median edustajien on mahdollista päästä tutustumaan kohteeseen. Yhteydenotot viestinta@ysaatio.fi.

Rakennuttamisjohtaja Pekka Kampman, Y-Säätiö
pekka.kampman@ysaatio.fi
puh. 020 7020 211

Kohteen kehittämiseen ja päätoteutukseen liittyvät tiedot:
Toimitusjohtaja Aarno Sjöblom, Riisula-rakennus Oy
aarno@riisula.fi 
puh. 040 536 4927

Kohteen tekniseen toteutukseen liittyvät tiedot:
Perustajaosakas Jari Lehtinen, COfLOW Oy. 
jari@coflow.fi
puh. 0400 430 555

Kuvat

M2-Kotien talo osoitteessa Kauppatie 2 on L-kirjaimen muotoinen. Kuva Riisula-rakennus Oy
M2-Kotien talo osoitteessa Kauppatie 2 on L-kirjaimen muotoinen. Kuva Riisula-rakennus Oy
Lataa
M2-Kotien talo osoitteessa Kauppatie 2 on L-kirjaimen muotoinen. Kuva Riisula-rakennus Oy
M2-Kotien talo osoitteessa Kauppatie 2 on L-kirjaimen muotoinen. Kuva Riisula-rakennus Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Y-Säätiö
Y-Säätiö
Pitkänsillanranta 3 A, 8. krs / PL 322
00531 HELSINKI

09 7742 5540, palveluaika arkisin klo 9–15https://ysaatio.fi

Y-Säätiö on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja ja asunnottomuustyön asiantuntija. Y-Säätiö edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ihmisille, joiden on vaikea löytää asuntoa. Y-Säätiö on yleishyödyllinen, poliittisesti sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon. Y-Säätiö-konsernilla on 18 000 asuntoa 57 paikkakunnalla. M2-Kodit on osa konsernia. ysaatio.fi / m2kodit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Y-Säätiö

Asunnottomien ihmisten määrä on kasvanut Euroopassa räjähdysmäisesti − Mitä ilmiölle voidaan tehdä? 22.2.2022 11:46:29 EET | Kutsu

Tervetuloa kuulemaan asunnottomuuden kansainvälisiä huippuasiantuntijoita torstaina 10.3. klo 14–16. Jotta jokaisella on koti -tilaisuudessa puhuu muun muassa EU:n asunnottomuusohjelmaa vetävä Belgian entinen pääministeri Yves Leterme. Medianedustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen joko etäyhteyksin tai paikan päälle Helsingin keskustakirjasto Oodiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme