Säteilyturvakeskus (STUK)

TVO nostaa OL3:n tehoa STUKin luvalla

Jaa

Säteilyturvakeskus hyväksyi 30.3. Teollisuuden Voima Oyj:n hakemuksen nostaa Olkiluodon ydinvoimalaitoksen uuden yksikön reaktorin tehon yli 30 prosentin sen täydestä tehosta.

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) käynnisti Olkiluodon kolmannen ydinvoimalaitosyksikön (OL3) reaktorin viime joulukuun 21. päivänä ja on sen jälkeen jatkanut laitoksen vaiheittaista käyttöönottoa.  

Säteilyturvakeskus (STUK) valvoo käyttöönottoa ja TVO tarvitsee siltä luvan ennen reaktorin tehon nostoa käyttöönoton seuraavaan vaiheeseen. Edellinen STUKin lupa koski reaktoritehon nostoa viidestä prosentista 30 prosenttiin.

OL3:n laitostoimittaja ja TVO ovat varmistaneet, että laitos toimii suunnitellusti ja testanneet laitoksen käyttäytymistä käyttöhäiriöissä. STUK on tarkastanut kokeiden suunnitelmat ja ohjeet sekä valvonut merkittävimpiä kokeita laitospaikalla. STUK on myös käynyt läpi merkittävimmät koekäyttötulokset. Käyttöönottokokeet ovat osoittaneet, että laitos toimii suunnitellulla tavalla ja  laitoksen tehoa on turvallista nostaa yli 30 prosentin.

Seuraavaksi TVO tarvitsee OL3:lle STUKin myöntämän luvan, kun käyttöönottotesteissä edetään yli 60 prosentin teholla tehtäviin kokeisiin.

OL3 tuotti sähköä Suomen kantaverkkoon ensimmäisen kerran maaliskuussa, kun reaktorin teho oli 25 prosenttia täydestä tehosta. TVO:n ilmoittaman OL3 laitostoimittajan aikatauluun perustuvan suunnitelman mukaan laitoksen säännöllinen sähköntuotanto alkaa heinäkuussa 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Essi Vanhanen, puh. 09 759 88 242

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme