Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö

TYJ:n kampanja pyrkii lisäämään nuorten tietoa työttömyyskassan jäsenyyden merkityksestä

Jaa
Kampanjassa kerrotaan, mitä hyötyä työttömyyskassan jäsenyydestä on ja milloin kassan jäseneksi voi liittyä. Kampanja on suunnattu erityisesti 18–25-vuotiaille.
Kuva: Jarkko Mikkonen
Kuva: Jarkko Mikkonen

Kampanjan tarkoituksena on lisätä nuorten tietoa siitä, milloin työttömyysetuutta voi saada sekä siitä, milloin jäseneksi voi ja kannattaa liittyä. Tarkoituksena on myös herätellä nuoria pohtimaan työttömyyskassan jäsenyyttä jo opintojen aikana. ”Työttömyyskassan jäsenyys ei usein tunnu nuoresta ajankohtaiselta silloin, kun opinnot ovat vielä kesken. Opintojen aikanahan työttömyysturvaa ei voi saada. Opiskeluaikana voi kuitenkin kerryttää oikeuden ansiopäivärahaan esimerkiksi kesätöillä. Näin nuorella on oikeus ansiopäivärahaan, jos työtä ei löydy heti valmistumisen jälkeen”, toteaa Työttömyyskassojen Yhteisjärjestön toiminnanjohtaja Aki Villman.

Kampanjan teema on ”Ainahan sitä on vähän kaikenlaista”. Teema liittyy siihen, miten kaukaiselta työttömyyskassan jäsenyys voi nuoresta tuntua. Myös kiinnittyminen työelämään voi olla vielä satunnaista. Työttömyyskassan jäsenyys ja työttömyysvakuutuksen kerryttäminen eivät kuitenkaan edellytä vakituista tai kokoaikaista työsuhdetta. Työttömyyskassan jäsenyyden hankkiminen on usein kannattavaa jo ensimmäisten työsuhteiden kohdalla.

Some-kampanjaa täydentää oppilaitosmateriaali

Kampanja näkyy marraskuussa Instagramissa ja TikTokissa. Lisäksi kampanjan osana on valmisteltu oppilaitosmateriaali. Oppilaitosmateriaalin tarkoituksena on edistää aiheen käsittelyä kouluissa ja oppilaitoksissa. Opettajia ja opinto-ohjaajia pyritään tavoittamaan oppilaitosmateriaalin pariin Facebookin ja opetusmateriaalia välittävän SubjectAidin kautta.

Oppilaitosmateriaali koostuu opetuskalvoista sekä Kahoot-visasta. Materiaali sisältää nuoren kannalta olennaiset tiedot työttömyyskassan jäsenyyden hyödyistä sekä tilanteista, joissa ansiopäivärahaa voi saada. ”Toiveenamme on, että materiaalia tullaan käyttämään laajasti hyödyksi kouluissa ja oppilaitoksissa. Sosiaalisen median kautta voimme tavoittaa nuoret suoraan. Tärkeintä olisi kuitenkin saada perustiedot järjestelmästä osaksi toisen asteen opetusta”, Aki Villman toteaa.

Kampanja jatkuu keväällä

Kampanja saa jatkoa loppukeväästä, kun kesätyöt ovat ajankohtaisia nuorille. Tällöin moni nuori voi liittyä työttömyyskassaan ja alkaa kerryttää oikeutta ansiopäivärahaan. Ansiopäivärahan maksaminen edellyttää kuuden kuukauden työskentelyä. Ansiopäivärahaoikeuden voi siis kerryttää esimerkiksi kahden kesän kesätöillä.

Faktalaatikko: Miksi kassaan kannattaa liittyä jo nuorena?

  • Voit kerryttää oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan jo ennen valmistumista. Opiskelijana työssäolo- ja jäsenyysaikaa voi kerryttää jopa yhdeksän vuoden ajan.
  • Jos jäät työttömäksi valmistumisen jälkeen tai jäät vaille opiskelupaikkaa, voit saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa, jonka määrä lasketaan palkkasi perusteella.
  • Kassan jäsenmaksun voi vähentää verotuksessa, voit siis ansaita jäsenmaksun verran verottomasti.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Kampanjavideo: Ainahan sitä on vähän kaikenlaista, mutta työttömyyskassaan liittyminen kannattaa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jarkko Mikkonen
Kuva: Jarkko Mikkonen
Lataa
Kuva: Jarkko Mikkonen
Kuva: Jarkko Mikkonen
Lataa
Kuva: Jarkko Mikkonen
Kuva: Jarkko Mikkonen
Lataa
Kuva: Jarkko Mikkonen
Kuva: Jarkko Mikkonen
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö
Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö
Kumpulantie 3
00520 Helsinki

http://www.tyj.fi

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö ry (TYJ) on työttömyyskassojen edunvalvonta- ja koulutusjärjestö sekä yhteistoimintaelin. TYJ kehittää työttömyysturvaa ja kassojen toimintaa sekä ylläpitää niiden tietotaitoa. Kaikki Suomessa toimivat 16 työttömyyskassaa ovat jäseninä TYJ:ssä. Kassoissa on jäseninä noin kaksi miljoonaa palkansaajaa ja yrittäjää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö

Työttömyyskassat haluavat kehittää työttömyysturvajärjestelmää1.3.2023 11:00:12 EET | Tiedote

Työttömyyskassoilla on pitkät perinteet Suomessa turvata kansalaisten toimeentuloa työttömyyden yllättäessä. Julkisen talouden kiristyvässä tilanteessa työttömyyskassat haluavat ottaa yhä vahvempaa roolia kokonaisvaltaisen työttömyysturvan kehittämisessä sekä työllisyyden edistämisessä. Kassat ovat yhdessä laatineet ehdotukset kattavan, kannustavan ja sujuvan työttömyysturvan järjestämiseksi. Tavoitteemme on, että työn tekeminen on nykyistä kannattavampaa työnteon muodosta riippumatta. Ehdotamme työllisyyden edistämistä ja tukemista työttömyyskassajärjestelmän kautta ilman valtion rahoitusta sekä työttömyysturvajärjestelmän selkeyttämistä.

55 vuotta täyttäneille irtisanotuille tulee uusi muutosturva – työttömyysturvan lisäpäivät poistuvat23.12.2022 13:00:00 EET | Tiedote

55 vuotta täyttäneiden työmarkkina-asemaa pyritään parantamaan uudella muutosturvakokonaisuudella, johon kuuluu irtisanotuille työntekijöille tarkoitettu muutosturvaraha ja vapaaehtoinen muutosturvakoulutus. Työnantajille tämä tarkoittaa uutta muutosturvamaksua. Samalla työttömyysturvan lisäpäivien ikäraja nousee vuosina 1963 ja 1964 syntyneillä, ja lisäpäivät poistuvat kokonaan näiden vuosien jälkeen syntyneiltä. Lisäpäivien poistuessa poistuu myös työnantajilta perittävä työttömyysturvan omavastuumaksu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme