Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskusLapin ELY-keskusLapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Työ- ja koulutusperusteinen maahanmuutto kasvava tekijä työvoiman saatavuuden lisäämiseksi Lapissa

Jaa

Työ- ja koulutusperusteinen maahanmuutto on yksi tärkeimmistä keinoista taata osaavan työvoiman saatavuus Lapissa väestörakenteen muuttuessa. Tämä tulee esille Lapin ELY-keskuksen, Lapin liiton ja Lapin TE-toimiston yhteistyössä julkaisemasta selvityksestä työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton kokonaiskuvasta ja kehittämistarpeista Lapissa.

Työ- ja koulutusperusteisella maahanmuutolla on tulevaisuudessa tärkeä rooli työmarkkinavaikutusten sekä Lapin elinvoiman kannalta.  

Lapin väestö pienenee negatiivisen nettomuuton sekä negatiivisen luonnollisen väestönlisäyksen kautta. Lapin väestö ikääntyy ja väestöllinen huoltosuhde heikkenee. Positiivinen nettomaahanmuutto hidastaisi Lapin alueen väestön pienenemistä.  Nykyisellään työ- ja koulutusperusteinen maahanmuutto Lapissa on suuruudeltaan maan keskiarvoa pienempää.  

“Väestörakenteen muuttuessa työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton merkitys työvoiman puutteeseen vastaamiseksi kasvaa tulevaisuudessa.  Työ- ja koulutusperusteinen maahanmuutto voi osaltaan tukea työvoiman riittävyyden takaamisessa sekä erityisosaamisen saatavuudessa”, toteaa yksilön päällikkö Satu Huikuri ELY-keskuksesta.  

Lapin vahvuutena on kansainvälinen tunnettuus

Lapin maakunnalla on työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton kannalta tiettyjä vahvuuksia. Työvoiman kysynnän odotetaan elpyvän koronan koettelemilla aloilla, ja Lappiin on suunnitteilla merkittäviä teollisia investointeja. Lisäksi Lappi on jo nyt kansainvälisesti tunnettu.  

Kehittämistarpeet työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton näkökulmasta nivoutuvat yhteen muiden maahanmuuttajien työllistymiseen liittyvien kysymysten kanssa. Selvityksessä todetaan, että Lappi on muiden maakuntien tavoin riippuvainen kansallisista ratkaisusta ja kansallisen kehittämistyön onnistumisista. Esimerkiksi työperusteisten oleskelulupien sujuva käsittely on edellytys työvoiman tehokkaalle houkuttelulle ja käytölle.  

Selvityksen laati Owal Group Oy. Selvitys on osa Lapin liiton koordinoimaa Veto- ja pitovoimainen Lappi -esiselvityshanketta.

Selvityksen julkistamistilaisuuden tallenne tulee katsottavaksi Lapin liiton YouTube-kanavalle toukokuun alussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Huikuri
satu.huikuri@ely-keskus.fi / +358 295 037 049
Yksikön päällikkö
Lapin ELY-keskus

Henna Kymäläinen
henna.kymalainen@lapinliitto.fi / +358 40 614 6818
Projektipäällikkö
Lapin liitto

Tiina Kiuru
tiina.kiuru@te-toimisto.fi / +358 295 039 580
Palvelupäällikkö
Lapin TE-toimisto

Risto Karinen
risto@owalgroup.com / +358 50 535 1820
Director
Owal Group

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lämpöaalto kasvattaa nopeasti Lapin jokien virtaamia12.5.2021 10:53:31 EEST | Tiedote

Sään lämpeneminen saa Lapin jokien virtaamat tällä viikolla nopeaan nousuun. Lämpöaalto jää kuitenkin ennusteiden mukaan lyhytaikaiseksi ja viikonloppuna on huomattavasti kylmempää. Tästä syystä lumen sulaminen näyttää jakautuvan pitkälle aikavälille ja tulvasta tulee monissa joissa kaksihuippuinen: ensimmäinen virtaamahuippu tämän viikon lämpenemisen seurauksena ja toinen toukokuun lopulla tai vasta kesäkuun alulla.

Lapin äkillisiin rakennemuutoksiin lisämäärärahoja Lapin ELY-keskukselle ja TE-toimistolle5.5.2021 13:48:51 EEST | Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt lisämäärärahaa Lapin ELY-keskukselle ja TE-toimistolle yhteensä 2,3 miljoonaa euroa julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin eli koulutusten ja valmennusten hankintaan, palkkatukeen, starttirahaan ja muihin asiantuntijapalveluihin. Lisäksi määrärahaa on myönnetty 530 000 euroa asiantuntijoiden palkkaamiseksi ELY-keskukseen ja TE-toimistoon vuosille 2021 - 2022.

Työttömiä vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa, mutta edelleen selkeästi enemmän kuin kaksi vuotta aiemmin4.5.2021 08:30:44 EEST | Tiedote

Työttömien määrä oli alempi kuin viime vuoden maaliskuussa, mutta edelleen huomattavasti korkeampi kuin ennen koronaepidemian rajoitustoimenpiteitä. Vaihtoehtona työttömyydelle yhä useampi työnhakija kehittää omaa osaamistaan. Lapin teollisuuden investointihankkeet näkyvät rakennusalan työvoiman kysynnässä. Samanaikaisesti Kemi-Tornion alueella joudutaan valmistautumaan äkilliseen rakennemuutokseen Stora Enson käynnistettyä Kemin tehtaan koko henkilöstöä koskevan YT-menettelyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme