Työ yhä moninaisempaa

Jaa

Uusin Työeläke-lehti kertoo työtä tekevistä ja työn tekemisen eri tavoista. Yhä enemmän on heitä, joiden ansiot ja eläketurva kertyvät pienistä puroista. Lehti tutustuu myös katoavaan perinteiseen ammattikuntaan reportaasissa ammattikalastajasta.

Työeläke-lehti 4/2018
Työeläke-lehti 4/2018

Lokakuun Työeläke-lehden kansiaiheessa rannikkokalastaja Heikki Salokangas (kuvassa) kertoo työstään Selkämerellä.

– Merelle on mentävä, jos aikoo saada jotakin, sanoo Porin edustalla kalastava Salokangas.

Aina työn tekeminen limittyy ihmisten arkeen. Useilla myös eläke osuu joustavasti työnteon lomaan, sillä osittaisen vanhuuseläkkeen ottaneista useimmat jatkavat työntekoa.

Harvoilla kuitenkaan työ alkaa ja loppuu on–off -kytkimen tapaan. Epätyypillisen työnteon tyypillisen tarinan kertoo lehdessä apurahakirjailija Elina Rouhiainen. Hänellä ansiot tulevat pienistä puroista, ja niiden vakuuttamisen hän on kokenut hankalaksi.

– Ongelma systeemissä on se, että sinun oletetaan olevan jotakin päätoimisesti. Se ei vaan enää nykypäivänä kovin usein mene niin, Rouhiainen sanoo.

Apurahansaajan turvan taso perustuu vuosittaiseen työtuloon samaan tapaan kuin yrittäjien lakisääteisessä eläkevakuutuksessa. Melan vakuuttamisasiantuntija Leena Vehkomäki kertoo lehdessä, että työn vakuuttamisella apurahansaaja varmistaa turvaansa silppuuntuvassa arjessa.

Ulkomaantyöskentely yhä yleisempää

Työn moninaisuuden näkökulma laajenee lehdessä ulkomaantyön vakuuttamisratkaisuihin. Niissäkään eteen tulevat tilanteet eivät ole yksinkertaisia.

Ulkomaille työhön lähtevä voi säilyttää kytkennän kotimaan sosiaaliturvaan ja etuisuuksiin. Tällöin hänen tulee osoittaa A1-todistuksella, että turva seuraa kotimaasta mukana.

Todistus tarvitaan jo työskentelyn alussa, ja sen myöntää Suomesta mukaan Eläketurvakeskus.

– Kätevintä on jättää hakemus sähköisessä hakemispalvelussa, jolloin käsittely nopeutuu, kertoo kehityspäällikkö Karoliina Nurmi Eläketurvakeskuksen lakiosastolta.

Työeläke 4:2018 (digilehteen).

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Näin saat digilehden aina tuoreeltaan itsellesi. Työeläke-lehti kertoo tarinoita, henkilökuvia ja asiantuntija-artikkeleita työeläketurvasta faktapohjalta.

Työeläke-lehti on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti, jota julkaisee Eläketurvakeskus.

Lisätietoja:
päätoimittaja Kati Kalliomäki, 050 330 1343, kati.kalliomaki(at)etk.fi
toimituspäällikkö Anne Iivonen, 050 575 7134, anne.iivonen(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Työeläke-lehti 4/2018
Työeläke-lehti 4/2018
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläke-lehti
Kirjurinkatu 3, (Itä-Pasila)
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläke-lehti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme