Työeläke-lehti: Venäjällä eläkeläiset sinnittelevät

Jaa

Työeläke-lehden reportaasi kertoo eläkeläisten toimeentulosta itänaapurissa. Venäjällä moni sinnittelee pienellä eläkkeellä. Lehden kansikuvassa eläkeläisrouva Tamara, 82, hankkii lisätienestiä myymällä tulitikkuja ja villasukkia suomalaisturisteille.

Työeläke-lehti 2/2017
Työeläke-lehti 2/2017

Keskieläke Venäjällä on hieman yli 220 euroa, ja moni joutuu paikkaamaan eläkettä satunnaisella työnteolla. Ero tunnin ajomatkan päässä Viipurista asuvien lappeenrantalaisten eläkkeisiin on yli seitsenkertainen.

Kummankaan maan eläkeläisen lompsasta raha ei riitä leveään elämiseen. Kuitenkin keskimäärin sekä itänaapurin eläkeläiset että suomalaiset rajan tällä puolen vaikuttavat olevan tyytyväisiä arkeensa.

Keskieläke Suomessa 1 632 euroa kuukaudessa

Työeläke-lehti tarkastelee maakuntakohtaisia eroja eläkkeissä. Keskimääräinen kokonaiseläke Suomessa oli viime vuonna 1 632 euroa kuukaudessa. Tilastoluku sisältää tätä suurempia että pienempiä eläkkeitä. Äveriäimmät nauttivat tuhtia eläkettä Kauniaisissa. Uusimaalaiset yltävät eläkkeillään maakuntien ykköseksi, kun pienimmät eläkeansiot ovat Etelä-Pohjanmaalla.

Tämän vuoden alussa voimaan tulleen eläkeuudistuksen tuntemista paransi se, että eläkeikää lähestyvillä lähetettiin paperinen esite kotiosoitteeseen. Eläketurvakeskuksen tutkijat, ekonomisti Sanna Tenhunen ja osastopäällikkö Susan Kuivalainen osoittavat asiantuntija-artikkelissaan, että erityisesti 50 vuotta täyttäneet tutustuivat esitteeseen hyvin.

Verovapaus päättymässä Aurinkorannikolta

Lehti tutustui etelän lämmössä eläkepäivinään asuvien suomalaisten verotuksen kiemuroihin. Espanjaan ja Portugaliin maksettavista yksityisalojen työeläkkeistä ei peritä veroa. Aurinkorannikon kevennettyä verotuskohtelua on vaikea perustella yhteisten EU-sääntöjen aikana. Jutussa kerromme myös tilastojen valossa, minne kaikkialle Suomesta eläkkeitä maksetaan.

Digilehteen, Työeläke 2:2017

Työeläke on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti. Lehteä julkaisee Eläketurvakeskus.

Lisätietoja:
päätoimittaja Kati Kalliomäki, puh. 050 330 1343, kati.kalliomaki(at)etk.fi
toimituspäällikkö Anne Iivonen, puh. 050 575 7134, anne.iivonen(at)etk.fi

Onko Työeläke-lehti vaikuttava?

Minkälaista lehteä sinä haluat lukea? Mitkä aiheet kiinnostavat? Mitä uutta kaipaat tilalle? Kerro mielipiteesi viimeistään 5.5.2017 mennessä.

Vastaajien kesken arvomme 100 euron lahjakortin ja Finnkinon sarjalipun.

Lukijakyselyyn (webropol-lomake)

Avainsanat

Kuvat

Työeläke-lehti 2/2017
Työeläke-lehti 2/2017
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työeläke-lehti
Kirjurinkatu 3, (Itä-Pasila)
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläke-lehti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme