Varma

Työeläkekuntoutuksen IPS-pilotin tulokset yli odotusten – 59 prosenttia kuntoutujista on työllistynyt

Jaa
Varman ja Spring Housen pilotin tähänastisten tulosten mukaan IPS-toimintamalli on vaikuttava keino mielenterveyskuntoutujien työllistämisessä. Pilotissa mukana olevista on työllistynyt palkkatyösuhteeseen 59 prosenttia, mikä on vertailuryhmää selkeästi paremmin.

Varma ja valmennusyhtiö Spring House käynnistivät syksyllä 2020 työeläkekuntoutuksen pilotin, jossa mielenterveyskuntoutujien työhönpaluuta tuetaan uudenlaisella IPS-toimintamallilla.

IPS-malli toimii perinteistä ammatillista kuntoutusta vaikuttavammin

IPS-pilotin tähänastiset tulokset ovat perinteiseen ammatilliseen kuntoutukseen verrattuna huomattavasti parempia: 12 kuukauden kuluttua alkamisesta IPS-pilotissa mukana olevista kuntoutujista jo 40 prosenttia on palkallisessa työsuhteessa. Verrokkiryhmässä osuus on 25 prosenttia. Ilman ajallista rajausta IPS-pilotissa mukana olevista kuntoutujista on työllistynyt palkkatyösuhteeseen 59 prosenttia, kun vertailuryhmän osuus on 28 prosenttia.

– On tärkeää löytää nykyistä vaikuttavampia toimintatapoja ammatillisen kuntoutuksen toteuttamiseksi. IPS-pilotin kokemukset ovat osoittaneet mallin todella toimivan myös työeläkekuntoutuksessa, arvioi Varman kuntoutuspäällikkö Anne Korhonen.

Kuntoutujan oma halu päästä työelämään ratkaisee

Perinteisessä ammatillisessa kuntoutuksessa asiakasta ensin valmennetaan ja vasta sitten haetaan töitä. IPS-mallissa järjestys on päinvastainen. Kuntoutujan oma halu päästä työelämään ratkaisee, ja töiden aloittamista tavoitellaan jo heti valmennuksen alussa.

Kuntoutujan motivaation ja kiinnostuksen mukaista työtä haetaan työssävalmentajan avulla avoimilta työmarkkinoilta, ja valmennus jatkuu työsuhteen aikana. Myös kuntoutujan verkosto otetaan mukaan tukemaan työelämätavoitteiden saavuttamista. Työssävalmentajan työssä korostuu työnantajien kanssa tehtävä yhteistyö muun muassa sopivia työllistymismahdollisuuksia kartoittamalla ja niistä työnantajien kanssa keskustelemalla. Työnantajayhteistyölle on sisällölliset ja määrälliset tavoitteet.

– Mahdollisuus työhön ja ansioihin kuuluu meille kaikille, eikä mielenterveyden haaste ole este työnteolle. Työllistyminen omien toiveiden ja tavoitteen mukaiseen työhön tukee kuntoutumista, painottaa Spring Housen liiketoimintajohtaja Sanna Salminen.

IPS-pilotti on käynnissä Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa, ja mukana on tavoitemäärä asiakkaita eli 40. Pilotti jatkuu vuoden 2023 loppuun saakka. Toteutamme pilotista vertailevan tutkimuksen, jossa selvitämme IPS-mallin vaikutuksia kuntoutujien työhön kiinnittymiseen sekä heidän työ- ja toimintakykyynsä. Lähtötilanteessa tutkimukseen osallistuvien tilanne oli varsin samankaltainen. Kaikilla oli työkyvyttömyyden uhkaa aiheuttava sairaus, joka liittyy mielenterveyteen. 

Tietolaatikko

- IPS (Individual Placement and Support) on tieteelliseen näyttöön perustuva valmennusmalli, joka on käytössä muun muassa Yhdysvalloissa, Norjassa ja Ruotsissa.

- IPS on työssävalmennusta, jossa lähtökohtana ovat henkilön osaaminen, kiinnostus ja vahvuudet.

- IPS-malli on osoittautunut tuloksekkaaksi tavaksi tukea mielenterveyskuntoutujien, mutta myös muiden vaikeasti työllistyvien ihmisten, työhönpaluuta.

- Eurooppalaisten tutkimusten mukaan IPS-valmennukseen osallistuneista 37 % on työllistynyt Selvitys sijoita ja valmennamallin (IPS-mallin) tuloksista ja toimeenpanosta (kuntoutussaatio.fi) (s.11)

- Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö rahoittaa alueellisia IPS-kokeiluja (Individual Placement and Support) vuosina 2020–2022 osana Kansallisen mielenterveysstrategian toimeenpanoa. IPS-hankkeet – THL

- Varman ja Spring Housen IPS-pilotti on itsenäinen kokonaisuus, ja se toteutetaan osana Varman ammatillisen kuntoutuksen toimintaa. Yksilöllinen työssävalmennus (IPS) – Varma

Yhteystiedot medialle

Palvelupäällikkö Anne Korhonen, puh. 0400 341 399, sähköposti anne.korhonen@varma.fi

Liiketoimintajohtaja Sanna Salminen, puh. 050 599 3671, sähköposti sanna.salminen@springhouse.fi

Tutkimuspäällikkö Minna Savinainen, puh. 045 651 4765, sähköposti minna.savinainen@varma.fi

Viestintäpäällikkö Hanna Leskelä, puh. 040 703 5164, sähköposti hanna.leskela@varma.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Varma
Varma
Salmisaarenranta 11
00180 Helsinki

010 2440http://www.varma.fi

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen eläkevarojen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla 945 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2021 Varman maksutulo oli 5,6 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 6,2 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun 2022 lopussa 56,4 miljardia euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varma

Uudet tekoälyn eettiset ohjeet ohjaavat tekoälyn hyödyntämistä Varmassa27.3.2024 08:57:39 EET | Tiedote

Haluamme Varmassa tarttua rohkeasti tekoälyteknologian hyödyntämismahdollisuuksiin. Nopeaan kehitykseen liittyy kuitenkin myös eettisiä haasteita, jotka täytyy osata tunnistaa ja arvioida. Varman tekoälyn eettiset ohjeet tehtiin varmalaisten asiantuntijoiden työryhmässä, ja niissä kiteytyvät ne tavoitteet, toimintamallit ja rajat, joita tekoälyn eettisesti kestävä hyödyntäminen edellyttää.

Varma increasingly incorporates biodiversity in its sustainability considerations – enhanced due diligence of food and textile industry companies by portfolio managers22.3.2024 09:12:02 EET | Press release

Varma has updated its environmental policy. The new environmental policy is more comprehensive than the previous one, as the revised policy guidelines for Varma’s activities recognise the importance of environmental impacts throughout the value chain. Biodiversity preservation and climate mitigation are given equal weight.

Varma huomioi vastuullisuudessa entistä paremmin luonnon monimuotoisuuden – ruoka- ja vaateteollisuuden yritykset salkunhoitajien erityisseurantaan14.3.2024 09:44:58 EET | Tiedote

Varma on päivittänyt ympäristöpolitiikkaansa. Uusi ympäristöpolitiikka on edellistä kattavampi, sillä uudistetuissa Varman toimintaa ohjaavissa linjauksissa on tunnistettu ympäristövaikutusten merkitys koko arvoketjussa. Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen saa yhtä suuren painoarvon kuin ilmastonmuutoksen hillintä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye