Suomen Yrittäjät

Työelämägallup: Pienillä työpaikoilla selvästi parhaat työolot

Jaa
Omalla työpaikalla on mahdollisuus sovittaa yhteen työ- ja perhe-elämää, ja työpaikalla on myös luottamuksellinen ilmapiiri. Näin vastaa lähes 80 prosenttia työllisistä Suomen Yrittäjien Työelämägallupissa. Vastaajista 74 % arvioi, että omalla työpaikalla kohdellaan ihmisiä tasapuolisesti. Pienillä työpaikoilla tilanne on selvästi paras.
Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula
Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula

”Mitä pienempi yritys, sitä parempi on tiedonkulku, luottamus ja avoimuus. Olemme tehneet tämänkaltaisia selvityksiä myös työ- ja elinkeinoministeriön Työolobarometrin tietojen perusteella jo yli kymmenen vuoden ajan, ja sama tulos toistuu jatkuvasti ”, Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula sanoo.

Pienillä työpaikoilla on myös paras mahdollisuus sovittaa yhteen työ- ja perhe-elämää, korkein luottamus, tasapuolisin kohtelu, avoimuus ja hyvä johtaminen.

”Työntekijöiden ja johdon väliset suhteet ovat avoimet ja luottamukselliset valtaosassa yrityksiä. Pienissä yrityksissä luottamusta on silti eniten”, Makkula sanoo.

“On ristiriitaista, että lainsäätäjä rajoittaa sopimisen kielloilla juuri niiden työpaikkojen sopimismahdollisuutta, joissa edellytykset sopimiselle ovat otollisimmat”, hän harmittelee.

“Alkavalla vaalikaudella on nostettava rimaa, annettava lainsäädännöllä lisää mahdollisuuksia paikalliselle sopimiselle ja poistettava lainsäädännöstä liittoon kuulumattomia yrityksiä koskevat sopimisen kiellot”, Makkula jatkaa.

Johtamiseen ja avoimuuteen panostettava yhä enemmän

Siitä, että omalla työpaikalla välitetään avoimesti tietoa, on samaa mieltä kaksi kolmesta (63 %), erimielisten osuus on 32 %. Työntekijöiden näkemys tasapuolisuudesta, avoimuudesta ja hyvästä johtamisesta on heikoin eri työelämäryhmistä.

”Laadukkaaseen johtamiseen, avoimuuteen ja tiedonkulkuun pitää kiinnittää jatkuvasti huomiota työpaikoilla”, Makkula sanoo.

”Juuri aloittaneilla hyvinvointialueilla porukka on kaikkein kriittisintä. Tämä voi johtua uudesta tilanteesta, mutta myös kiireestä, työvoimapulasta ja julkisen sektorin ja hoitoalan johtamisen ongelmista”, sanoo Makkula.

Lisätietoja: johtaja Janne Makkula, Suomen Yrittäjät, 040 581 2472, janne.makkula@yrittajat.fi. 

Lue tutkimuksen tulokset tästä.

Näin kysyttiin:

  • Työelämägallupin toteutti Kantar Public Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
  • Tutkimuksessa oli 1511 vastaajaa, joista työllisiä 1028 (palkansaajat, yrittäjät, lomautetut ja työttömät).
  • Aineisto edustaa kohderyhmän työelämässä mukana olevia suomalaisia.
  • Tutkimusaineisto on väestöedustava vastaajien sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.
  • Tutkimuksen kohderyhmä poimittu valtakunnallisesta Forum-nettipaneelista.
  • Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen (n=1028) osalta on +- 3,1 %-yksikköä 50 % tulostasolla.
  • Kysely tehtiin 19. – 26.1.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula
Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Työpaikkasopimista edistettävä, laittomat lakot kuriin30.5.2023 12:39:32 EEST | Tiedote

Suomen talouden kasvun vahvistaminen on ratkaisevaa julkisen talouden tervehdyttämiselle. Siksi Yrittäjät esittää kasvuohjelmassaan lukuisia toimia, jotka vapauttaisivat yrityksiä nykyistä enemmän riskinottoon ja kasvuun. Hallitusohjelmassa on vapautettava työpaikat sopimaan paikallisesti, rajoitettava poliittisia ja laittomia lakkoja sekä uudistettava työttömyys- ja sosiaaliturvaa, jotta työntekeminen olisi kannattavampaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme