Academic Work

Työkompensaatiokyselyn tulokset julki - opiskelijat polvillaan työmarkkinoiden edessä

Jaa
Suomen työmarkkinoiden joustamattomuus on iso riesa ja ongelma korkeakouluopiskelijoille, selviää Academic Workin ja Aalto-yliopiston maisteriopiskelijoiden tuottamassa Työkompensaatiokyselyssä. Kyselyyn vastasi 709 korkeakouluopiskelijaa. Palkatonta asiantuntijatyötä* käsittelevä kysely paljasti opiskelijoiden turhautumisen. Opiskelijat kokevat olevansa umpikujassa palkattoman työharjoittelun yleistyessä ja vain 6 % vastanneista suhtautui palkattomaan asiantuntijatyöhön positiivisena uraväylänä.

Vuosi 2016 oli opiskelijoiden talouden kannalta haastava vuosi, sillä opintotukea leikattiin jälleen sekä tukikuukausia vähennettiin. Samanaikaisesti trendi palkattoman asiantuntijatyön hyödyntämiseen on yleistynyt työmarkkinoilla. Opiskelijoilla oli Työkompensaatiokyselyyn paljon sanottavaa ja pelkästään vastaajamäärä osoitti aiheen arkuuden, sillä kyselyyn vastasi lyhyessä ajassa yli 700 suomalaista korkeakouluopiskelijaa. Lähes 400 kyselyyn vastanneista halusi vapaaehtoisesti kommentoida ja kertoa mielipiteensä palkattomasta asiantuntijatyöstä.

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry:n puheenjohtaja (2017) Riina Lumme kertoi, ettei ollut yllättynyt kyselyn tuloksista. Hän korosti yritysten vastuuta palkattoman työn käytössä ja sitä, ettei yritysten tulisi käyttää palkatonta työvoimaa esimerkiksi tasoittamaan kysyntäpiikkejä.

- SYL:n virallinen kanta on, että akateemisesta työstä pitää maksaa rahallinen korvaus, teroittaa Lumme.

- Koska yritykset eivät muuta politiikkaansa ilman kannustimia, ja nämä kannustimet pitää tulla valtiolta, niin palkattoman työn harjoittamiseen tulee puuttua lainsäädännössä, Lumme sanoo.

Myös esimerkiksi kaikille Suomen yliopistoille työpaikkoja välittävä Aarresaari on kieltäytynyt julkaisemasta palkattomien töiden työpaikkailmoituksia.

Raha koetaan työn arvostuksen symbolina

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) hallituksessa yrityssuhdevastaavana (2016) toiminut Ilkka Särkiö on sitä mieltä, että ehdoton palkattoman harjoittelun kieltäminen on haasteellista.  

- Ehdottoman kiellon edessä voisi olla hankalaa järjestää ammatillisesti mielenkiintoisia projekteja ja yrityksille tehtäviä käytännönläheisiä koulutöitä. Tärkeämpää olisi mielestäni valistaa opiskelijoita ja nuoria työelämän pelisäännöistä sekä kehottaa vaatimaan palkkaa työstä, josta sitä selkeästi ansaitsee, Särkiö lausuu.

- Yllätyin siitä, että palkka, jolla vastaajat olivat valmiita tekemään asiantuntijatyötä oli kuitenkin suhteellisen matala (yleisin vastaus 10-12€/tunnissa). Toivon etujärjestöjen ja Academic Workin kaltaisten toimijoiden voivan osaltaan vaikuttaa työmarkkinoihin, Särkiö summaa.

Moni kyselyyn kommenttinsa jättäneistä toi esiin rahan työn arvostuksen symbolina yritykseltä. Vastanneista opiskelijoista 28 % ei suostuisi palkattomaan asiantuntijatyöhön millään verukkeella. Loput vastanneista voisi tehdä palkatonta asiantuntijatyötä, mutta tarkoin ehdoin. 46 % opiskelijoista suostuisi työskentelemään palkatta, jos saisivat tästä työkokemusta, jota ei muualta pystyisi saamaan. 43 % työskentelisi palkatta, mikäli saisi vastineeksi siitä opintopisteitä tutkintoonsa. 29 % vastanneista olisi valmis työskentelemään palkatta pelkästään yrityksen kiinnostavuuden takia. Myöskään palkallisen työn puuttuminen ei näytä olevan syy palkattoman työn hyväksymiseen, sillä vain 26 % vastanneista työskentelisi palkatta, jollei löytäisi palkallista työtä.

Academic Workin rekrytointijohtaja Laura Korpilaurin mukaan Academic Work haluaa olla asiassa korkeakoulutettujen nuorten ammattilaisten asialla.

- Olemme nuorten ammattilaisten rekrytointikumppani, ja haluamme edistää heidän oikeuksiaan uransa alussa. Asiantuntijatyön hyväksikäyttäminen ei saisi olla hiljaisesti hyväksytty käytäntö, kuten se nyt on. Asiantuntijatyöstä on kyse silloin, kun työ vaatii itsenäistä työskentelyä ja sellaisten tehtävien suorittamista, josta maksetaan työntekijöille palkkaa. Tehdystä työstä pitää maksaa kohtuullinen korvaus, myös opiskelijalle, sanoo Korpilauri.

Palkattomaan harjoitteluun suostutaan enintään kolmeksi kuukaudeksi

Kyselyyn vastanneet opiskelijat olivat hyvin tarkkoja siitä, että palkattoman harjoittelun on oltava kestollisesti erittäin rajallinen, enimmillään 1-3 kuukautta. 92 % ei työskentelisi palkatta yli neljää kuukautta, ja yli puoli vuotta työskentelisi vain 1,4 % vastanneista. Lyhyttä palkatonta työjaksoa perustellaan kommenteissa sillä, että heti kun työntekijä alkaa tuottaa yrityksille hyötyä, tulee hänelle maksaa rahallista palkkaa.

Kyselyn kommenteissa nousi useaan otteeseen esille se, että palkattomat työt ovat yhteiskunnallisen ongelman seuraus. Eräs kyselyyn vastanneista kuvaili asiaa näin:

“Palkaton työ on lievitys oireisiin, mutta ei lääke sairauteen. Suomen oikea ongelma on joustamattomat työmarkkinat. Todellisuudessa nämä eivät ratkaise mitään, vaan ainoa lääke, joka parantaa sairauden, on työmarkkinoiden joustojen lisääminen.”

Toivomme tämän kyselyn merkittävien tulosten pohjalta laajaa keskustelua opiskelijoiden asemasta joustamattomilla työmarkkinoilla.


Kyselyn taustatekijöitä:

- Kyselyyn vastasi 709 vastaajaa, joista kaikki olivat yliopisto tai ammattikorkeakouluopiskelijoita

- Opiskelijat olivat enimmäkseen kaupallisten 41 %, teknisten 17 % ja luonnontieteiden opiskelijoita 6 %

- Eniten opiskelijoita vastasi Aalto-yliopistosta, Helsingin Yliopistosta ja Haaga-Heliasta

- Tiedonkeruu suoritettiin sähköisellä kyselylomakkeella marraskuussa 2016 yhteistyössä Aalto-yliopiston maisteriopiskelijoiden kanssa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja kyselyn tuloksista antaa Laura Korpilauri, jonka tavoittaa puhelimitse numerosta +358 504 479 604 tai sähköpostitse osoitteesta laura.korpilauri@academicwork.fi


Grafiikkaa tuloksista voi tiedustella osoitteesta erika.allekotte@academicwork.fi.  

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Academic Work
Academic Work
Ruoholahdenkatu 23
00180 Helsinki

https://www.academicwork.fi/

Academic Work on Pohjoismaiden johtava, nuoriin ammattilaisiin erikoistunut, tieto- ja asiantuntijatyötä välittävä henkilöstöpalveluyritys. Academic Work työllistää vuodessa 1500 henkilöä Suomessa. Academic Work ei välitä eikä tarjoa palkattomia töitä ja pitää tärkeänä, että asiantuntijatyöstä maksetaan kohtuullinen ja kompensoiva korvaus.

*Asiantuntijatyöllä tarkoitetaan työtä, joka edellyttää korkeakouluopintoja tai –tutkintoa sekä sisältää itsenäisesti suoritettavia työtehtäviä. Palkattomalla asiantuntijatyöllä tarkoitetaan työtä, josta ei makseta palkkaa tai muuta palkkaan verrattavaa korvausta. Palkattomalla asiantuntijatyöllä ei tarkoiteta työhön tutustumista, opintoihin kuuluvaa harjoittelua tai hyväntekeväisyystyötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Academic Work

Tuore tutkimus paljastaa: Tässä työelämän ominaisuudessa Suomessa hävitään räikeästi muille Pohjoismaille7.2.2018 10:38:46 EET | Tutkimus

Academic Workin julkaisema Young Professional Attraction Index (YPAI) -tutkimus paljastaa eroja pohjoismaisten nuorten, korkeakoulutettujen ammattilaisten toiveissa heidän työnantajiaan ja työpaikkojaan kohtaan. Tutkimukseen vastasi kaiken kaikkiaan 14 445 henkilöä, joista lähes tuhat oli suomalaisia. Vastaajat olivat kaikki uransa alkuvaiheessa olevia korkeakoulutettuja ammattilaisia. Esimerkiksi tanskalaisista vastaajista 74% on valmiita pysymään saman työnantajan palveluksessa yli viisi vuotta, siinä missä vain kolmasosa suomalaisista vastaajista olisi valmis samaan.

Tulevaisuuden koulu Academyn vahva alku vakuutti – Suomessa koulutettavien konsulttien määrä yli viisinkertaistetaan ensi vuonna30.10.2017 14:00:00 EET | Tiedote

Digiosaajille on Suomessa huutava tarve ja sitä korostaa myös työ- ja elinkeinoministeriön käynnistämä Reboot Finland -ilmiö. Suomessa keväällä lanseerattu tulevaisuuden koulu, Academy, vastaa osaltaan osaajien kysyntään ja on nyt kovassa nosteessa. Academy on kiihdytetyn oppimisen menetelmää käyttävä koulutus, josta valmistuu IT-konsultiksi vain kolmessa kuukaudessa. Jatkossa konsepti laajenee myös muille toimialoille. Jo 80 % tällä hetkellä koulutuksessa olevista konsulteista on kiinnitetty tulevaan työpaikkaansa asiakasyrityksille ennen ohjelman puoliväliä. Vaikuttavien tulosten ansiosta Academystä tulee ensi vuonna itsenäinen organisaatio. Uusissa tiloissaan Academy aikoo viisinkertaistaa koulutettavien konsulttien määrän nostamalla luvun sataan. Vuonna 2020 Academy aikoo kouluttaa 400 uutta konsulttia. Rekrytointi Suomen toiseen Java-ohjelmaan on parhaillaan auki ja jatkuu joulukuuhun.

IT-alan kasvavaan osaajapulaan keksitty ratkaisu Ruotsissa: Tulevaisuuden koulu, Academy, lanseerataan myös Suomeen20.4.2017 14:00:00 EEST | Tiedote

Academic Work tuo Suomeen kiihdytetyn oppimisen (Accelerated Learning) menetelmään pohjautuvan Academy-koulutusohjelman. Ruotsissa vuonna 2015 konseptoitu ja yli 300 konsulttia kouluttanut Academy laajenee Suomeen ensimmäisenä kaikista konsernin maista. Haku koulutusohjelmaan aukeaa välittömästi. Syksyllä alkava ohjelma kouluttaa mukaan valituista henkilöistä IT-konsultteja vain 12 viikossa, minkä aikana osallistujat tulevat tekemään käytännön koodausta 500 tuntia - yhtä paljon kuin Ruotsissa viisi vuotta kestävän IT-alan yliopistokoulutuksen aikana. Koulutuksen läpäisseille taataan vakituinen työpaikka IT-konsulttina - taustasta riippumatta.

Tampereella järjestetään talven suurin opiskelijatapahtuma - 52. kerta on suurempi kuin koskaan9.2.2017 10:23:36 EET | Tiedote

Ympäri Suomen saapuvat tuhannet opiskelijat valtaavat Tampereen Teknillisen Yliopiston (TTY) kampusalueen, kun perinteiset Akateemisen kyykän MM-kilpailut järjestetään Tampereella lauantaina 11. helmikuuta. Tänä vuonna kilpailussa on mukana ennätysmäärä erilaisia sarjoja ja kilpailutasoja. Valtava osallistujamäärä on saanut yritykset kiinnostumaan tapahtumasta, jonka pääyhteistyökumppani Academic Work osallistuu tapahtumaan vieläpä omalla joukkueellaan.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye