Työmarkkinabarometri: työnantajien rekrytointiaikeet pysyvät ennallaan
Tänään julkaistun ManpowerGroupin työmarkkinabarometrin mukaan suomalaiset työnantajat ennustavat palkkaavansa normaaliin tapaan uusia työntekijöitä 2019 kolmannella neljänneksellä. Työnantajista 11 % ennustaa henkilökunnan määrän kasvavan, 4 % odottaa henkilökunnan määrän laskevan ja 83 % arvioi henkilöstömäärän pysyvän ennallaan. Kausitasoitettu työllistämisaikeiden indikaattori¹ (Net Employment Outlook) tulevalle neljännekselle on +4.
”Julkisuudessa on paljon puhetta maailmantalouden ja sitä kautta Suomen talouden hidastumisesta, mutta barometrimme valossa varovaisuus ei edelleenkään näy yritysten työllistämisaikeissa. Kun kaikki toimialat huomioidaan, työllistämisaikeet pysyvät alkuvuoden tahdissa. Selkeää pudotusta on vain kaivosalalla, kuljetus- ja varastointitoiminnassa sekä informaatio- ja viestintätoimialoilla”, kommentoi Suomen tuloksia ManpowerGroupin toimitusjohtaja Matti Kariola.
Itä-Suomelta heikoin näkymä kahteen vuoteen
Jako taloudeltaan vahvaan Länsi-Suomeen ja heikompaan Itä-Suomeen korostuu tutkimuksessa. Länsi-Suomessa työnantajat näkevät vuoden kolmannen neljänneksen positiivisessa valossa: työllistämisaikeiden indikaattori on +9, jossa on neljän prosentin kasvu edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Itä-Suomen työnantajat antoivat puolestaan heikoimman ja ensimmäisen miinusmerkkisen näkymän yli kahteen vuoteen: työllistämisaikeiden indikaattori on -1, jossa on viiden prosenttiyksikön pudotus edelliseen vuosineljännekseen ja seitsemän prosenttiyksikön pudotus viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.
”Vaikka talous hidastuukin, osaajapula ei hellitä. Tulokset osoittavat, että talouden hidastumisesta huolimatta rekrytointitarpeet pitävät pintansa. Kysymys onkin enemmän siitä, että osaajista on jatkuva pula, ja yritysten on välttämätöntä pitää rekrytointinsa aktiivisena ja samalla yrittää löytää uutta osaamista ja tulevaisuuden tekijöitä”, Kariola uskoo.
Kahdeksan kymmenestä toimialasta arvioi henkilöstömääränsä kasvavan vuoden kolmannella neljänneksellä. Vahvimmat ennusteet raportoitiin teollisuudessa (indikaattori +16) ja rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöalalla (+18). Heikoin työllisyystilanne koko työmarkkinabarometrin seitsen- vuotisen historian aikana mitattiin kaivosalalla, jossa työllistämisaikeiden indikaattori seuraavalle neljännekselle on -18, jossa on 23 prosenttiyksikön pudotus edelleesen neljännekseen verrattuna ja 22 prosenttiyksikön pudotus viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.
Yhdysvaltojen näkymät positiivisimmat 13 vuoteen
Yhdysvalloissa työllistämisnäkymät ovat edelleen vahvat: työllistämisaikeiden indikaattori +21 on vahvin 13 vuoteen.
”Euroopan maiden odotukset heikentyvät jonkin verran, mutta monissa Itä-Euroopan maissa näkymät vahvistuvat. EU:n suurimmissa talouksissa Saksassa, Isossa-Britanniassa ja Ranskassa odotukset ovat varovaisia, kun taas naapurimaissamme Ruotsissa ja Norjassa on hieman Suomea parempi vire”, kuvailee Kariola.
Barometria koskevat lisätiedot ja liitteet voit ladata osoitteesta https://www.manpowergroup.fi/Ajankohtaista1/
Kaikkien 44 maan tulokset ovat nähtävissä interaktiivisella Manpower Employment Outlook Survey Explorer-työkalulla osoitteessa https://www.manpowergroup.com/DataExplorer/
ManpowerGroupin työmarkkinabarometrin vuoden 2019 neljännen kvartaalin tulokset julkistetaan 10.9. 2019.
¹Työllistämisaikeita kuvaava indikaattori (Net Employment Outlook) vuoden 2019 kolmannelle kvartaalille on Suomessa +4. Indikaattori saadaan, kun henkilöstömääränsä lisäämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuudesta vähennetään henkilöstömääränsä vähentämistä suunnittelevien työnantajien prosenttiosuus. Suomen työmarkkinabarometrin tuloksissa huomioidaan kausitasoitettu data. Kausitasoitus on laskennallinen menetelmä, jonka avulla tutkimustuloksista pyritään poistamaan säännöllisenä toistuva kausivaihtelu, joka liittyy esimerkiksi vuodenaikoihin, pyhäpäiviin, lomakausiin ja eri toimialojen sesonkivaihteluihin.
Lisätiedot:
Matti Kariola, toimitusjohtaja
ManpowerGroup Oy
matti.kariola@manpowergroup.fi
Puh. +358 (0) 40 824 0117
Mika Wilén, markkinointi- ja viestintäjohtaja
ManpowerGroup
mika.wilen@manpowergroup.fi
Puh. +358 (0)41 455 2970
ManpowerGroup Employment Outlook Survey
ManpowerGroup Employment Outlook Survey mittaa neljännesvuosittain työnantajien aikomuksia lisätä tai vähentää henkilöstönsä määrää seuraavan kvartaalin aikana. Barometri on lajissaan ainutlaatuinen: se on suurempi, laajempi, pitkäaikaisempi ja kattavampi kuin muut tutkimukset. Barometri lanseerattiin yli 55 vuotta sitten Yhdysvalloissa, ja se on yksi luotetuimmista työllistämisaikeita mittaavista tutkimuksista maailmassa. Suomessa haastateltiin 625 julkisen ja yksityisen sektorin työnantajaa. Kaikki haastatellut vastaavat samaan kysymykseen: ”Miten arvioitte henkilöstön kokonaismäärän toimipisteessänne kehittyvän seuraavien kolmen kuukauden aikana verrattuna meneillään olevaan kvartaaliin?”
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
ManpowerGroup
ManpowerGroup® on henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja. Yhtiö työllistää joka päivä 600 000 ihmistä eri osaamisalueilla ja toimialoilla 80 maassa. Manpower®, Experis®, Right Management®, ManpowerGroup® Solutions ja Proservia palvelevat 400 000 asiakasorganisaatiota tarjoamalla niiden muuttuviin työvoimatarpeisiin kattavan valikoiman HR-ratkaisuja – henkilöstövuokrauksesta rekrytointiin ja ulkoistetuista palveluratkaisuista uramuutospalveluihin. Pohjoismaissa ja Baltiassa yhtiö on markkinajohtaja. Vuonna 2019 ManpowerGroup on valittu kymmenennen kerran World’s Most Ethical Companies® -listalle sekä 17. kerran Fortune’s Most Admired Companies -yhtiöksi. Lue lisää yhtiön toiminnasta ja palveluista osoitteessa www.manpowergroup.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ManpowerGroup
Työmarkkinabarometri: Työllistämisodotukset heinä-syyskuulle ovat heikentyneet10.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 kolmannella neljänneksellä työnantajien rekrytointiaikeet pysyvät positiivisina, mutta laskusuhdanne edelleen jatkuu. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi on 18 prosenttiyksikköä. Laskua edelliseen vuosineljännekseen on kaksi prosenttiyksikköä ja viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon viisi prosenttiyksikköä. Tulevan kolmoskvartaalin työllistämisnäkymät ovat alimmillaan Suomessa neljään vuoteen – edellisen kerran näin matala taso nähtiin vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä, jolloin indeksi oli 10. Maailmanlaajuisesti Suomi sijoittuu työllistämisodotuksissa 6 prosenttiyksikköä globaalin keskiarvon alapuolelle.
Työmarkkinabarometri: Työnantajien työllistämisodotukset huhti-kesäkuulle mollivoittoiset11.3.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 toisella neljänneksellä työnantajien rekrytointiaikeet pysyvät edelleen positiivisina, mutta laskusuhdanteisena. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi on 21 prosenttiyksikköä. Laskua edelliseen vuosineljännekseen on yksi prosenttiyksikkö ja viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon 2 prosenttiyksikköä. Suomi on globaalin keskiarvon, 25 prosenttiyksikköä, alapuolella, mutta kuitenkin yhden prosenttiyksikön EMEA-alueen keskiarvon yläpuolella.
Osaajapula kiristymässä Suomessa21.1.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 osaajapulatutkimuksen mukaan suomalaisten työnantajien haasteet löytää tarvitsemaansa osaamista ovat vaikeutumassa. Tutkimuksen mukaan 68 %:lla yrityksistä on vaikeuksia löytää oikeaa osaamista. Edellisessä vuoden 2024 mittauksessa 58 % työnantajista kertoi vaikeuksistaan löytää tarvittavaa osaamista. Globaalisti 74 % työnantajista raportoi osaajien löytämisen haasteista.
Työmarkkinabarometri: Vuosi alkaa varovaisen toiveikkaana10.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä työnantajien rekrytointiaikeet pysyvät positiivisina, mutta varovaisina talouden elpyessä hitaasti. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi on 22 prosenttiyksikköä. Laskua edelliseen neljännekseen on yksi prosenttiyksikkö ja viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 6 prosenttiyksikköä. Suomi sijoittuu kuitenkin edelleen työllisyysnäkymissä EMEA-alueen keskitason yläpuolelle, ollen kolme prosenttiyksikköä alueellista keskiarvoa korkeammalla. Tutkimuksen kysely on tehty lokakuussa (1.-31.10.2024).
Työmarkkinabarometri: Työnantajien työllistämisodotukset loka-joulukuulle pysyneet vakaina10.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi vuoden viimeiselle neljännekselle on +23 prosenttiyksikköä. Tämä merkitsee, että indeksi on parantunut yhden prosenttiyksikön edellisestä vuosineljänneksestä, mutta heikentynyt 9 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta tuloksesta. Alavireisyydestä huolimatta Suomi sijoittuu EMEA-alueen kärkijoukkoon, kaksi prosenttiyksikköä alueen keskiarvon yläpuolelle. Tutkimuksen kysely on tehty heinäkuussa (1.-31.7.2024).
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme