Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Työministeri Haatainen siirsi pääkaupunkiseudun lakkoa kahdella viikolla – JHL on edelleen valmis puolustamaan tavoitteitaan painostustoimin

Jaa
Työministeri Tuula Haatainen on siirtänyt valtakunnansovittelijan pyynnöstä siirtänyt JUKOn ja JAU:n (JHL ja Jyty) pääkaupunkiseudulle julistamaa lakkoa kahdella viikolla. Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kaupunkeja koskevan lakon uusi ajankohta on 3.–9.5., ellei kunta-alan työehtosopimuskiistaan löydy ratkaisua ennen sitä.

Kunta-alan lakko pääkaupunkiseudulla siirtyy kahdella viikolla. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala pyysi työ- ja elinkeinoministeriötä (TEM) siirtämään lakon alkamista sen yhteiskunnallisesti mittavien vaikutusten vuoksi. Mikäli ratkaisua kunta-alan tilanteeseen ei löydetä sitä ennen, JUKOn ja JAUn (ammattiliitot JHL ja Jyty) julistama lakko toteutuu jo ilmoitetussa laajuudessaan 3.–9.5. Mahdollisen lakon piirissä on noin 31 000 palkansaajaa.

Pääkaupunkiseudun lakkovaroitus koskee kaikkia kunta-alan sopimuksia: kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta (KVTES), SOTE-sopimusta, opetushenkilöstön (OVTES), tuntipalkkaisten (TTES), lääkärien (LS) ja teknisen henkilöstön (TS) sopimuksia. Lisäksi lakkovaroitus koskee JHL:n ja Jytyn osalta kuntien omistamissa yhtiöissä noudatettavaa AVAINTES-sopimusta sekä SEURETES-sopimusta.

Kunta-alan tes-kiistaan on yritetty hakea ratkaisua vuoden alusta alkaen ensin yhteisessä neuvottelupöydässä, sen jälkeen valtakunnansovittelijan johdolla. Työntekijäjärjestöt hylkäsivät valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tekemän sovintoehdotuksen maaliskuun lopussa. Viime viikon lopussa työ- ja elinkeinoministeriö asetti erityisen sovittelulautakunnan ratkomaan kunta-alan umpisolmua.

– Lakon siirtäminen osoittaa, että valtakunnansovittelija katsoo JHL:n jäsenten työn yhteiskunnallisesti erittäin merkittäväksi. Jäsenemme pitävät Suomen pyörimässä ja ilman heidän työtään koko yhteiskunta pysähtyisi, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine analysoi tilannetta.

– Tilanne on äärimmäisen haastava eikä sopimukseen pääsemiseen näytä olevan helppoa reittiä. JHL haluaa koko kunta-alalle palkkaohjelman ja euromääräisiä palkankorotuksia. Olemme valmiit etsimään sopua, mutta emme tyydy tähän mennessä tarjottuihin ratkaisuihin. Puolustamme tavoitteitamme myös työtaistelutoimin, koska ratkaisua ei muutoin tunnu löytyvän, Niemi-Laine toteaa.

JHL on vauhdittanut kunta-alan tes-neuvotteluja jo aiemmin kaksipäiväisillä lakoilla Rovaniemellä ja Jyväskylässä 23.–24. maaliskuuta, Tampereella ja Kuopiossa 29.–30. maaliskuuta sekä Oulussa ja Turussa 6.–7. huhtikuuta.

Lisäksi neuvotteluja on tuettu ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla. Ensi viikon alussa 18.4. astuu voimaan koko kunta-alaa koskeva kielto, joka on voimassa toistaiseksi. JHL, Jyty ja JUKO ovat järjestäneet kunta-alalle jo aiemmin kolme viikon mittaista ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa 7.–13.3, 21.3.–27.3. ja 4.4.–10.4.

Katso kaikki tiedot JHL:n painostustoimista täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Fackförbundet JHL: Vårdarbristen hotar Finland – byråkratin kring den arbetskraftsorienterade invandringen måste lättas27.3.2023 16:00:00 EEST | Tiedote

Fackförbundet JHL anser att arbetskraftsorienterad invandring behövs för att underlätta den vårdarbrist som hotar Finland. Därför kräver JHL att byråkratin kring arbetskraftsorienterad invandring förenklas och samtidigt ska ett särskilt arbetslivspass tas i användning för att underlätta integreringen och minska riskerna för missbruk av arbetskraft.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme