Varma

Työn murros edellyttää uudenlaisia keinoja työkyvyttömyysriskin hallintaan

Jaa

Työelämässä on tapahtunut paljon myönteistä kehitystä, mutta samalla tutkimukset antavat huolestuttavia signaaleja työkyvyn haasteista. Sairauspoissaolot ovat lisääntyneet, mielenterveyden ongelmat kasvaneet ja työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on kääntynyt kasvuun. Varman Tietoa työkyvystä -raporttisarjan ensimmäinen osa Työn murros ja työkyky – näkökulmia ja välineitä työkykyjohtamisen tueksi kokoaa yhteen työkykyyn ja työkyvyttömyy­teen liittyvää tutkimustietoa sekä tarjoaa myös uusia käytännön työvälineitä työkyvyn edistämisen asiantuntijoille.

Haluamme Varmassa välittää ajantasaista ja luotettavaa tutkimukseen pohjautuvaa tietoa työkyvystä sekä osallistua aiheesta käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun. Työkyvyllä on selkeä linkki koko yhteiskunnan tasolle työurien pidentämisen, työllisyysasteen tukemisen ja työkyvyttömyyden aiheuttamien kustannusten kautta, työkykypalveluista vastaava johtaja Pauli Forma kertoo.

Myös Varman työkyvyttömyysriskin hallintaan liittyvä toiminta ja työkykyjohtamisen palvelut pohjaavat vahvasti tutkimustietoon. Luotettava tieto on avain vaikuttavuuteen.

Työn murros heijastuu monin tavoin työkykyyn. Työn sisällöt, työn tekemisen tavat, töiden orga­nisointi ja johtaminen muuttuvat. Mitä monimuotoisemmiksi työt, työurat ja ihmisten elä­mänpolut muodostuvat, sitä enemmän erilaisia työkykyyn vaikuttavia tekijöitä ilmenee. Työkyvyn tukeminen vaatiikin entistä vahvempaa otetta ja eri toimijoiden välistä yhteistyötä, palvelukehitys ja tutkimus -tiimin tiimipäällikkö Auli Airila kertoo.

Raportissa esitellään myös Varman työkykysykli-ajattelua. Työkyky ei ole joko-tai-asia, eli jotain, jota ihmisellä yksiselitteisesti joko on tai ei ole. Työky­vyn vaihteluun ovat yhteydessä monet yksilöön, työ­hön ja työoloihin sekä työn ulkopuoliseen elämään liit­tyvät tekijät.

–Työkyky on siis syklistä: yksilön työkyky ja voimavarat vaihtelevat suhteessa työn yhteisölliseen kehitykseen. Työkyky säilyy hyvänä, kun yksilön omat ammatilliset tavoitteet, osaaminen ja voimavarat kehittyvät työn muutosten suunnassa. Tilanteet, joissa yksilö kokee, että työn vaatimukset ja voimavarat joutuvat epätasapainoon tai ammatillinen mielekkyys on vaarassa kadota, on aina syytä ottaa työkyvyn kannalta vakavasti, taustoittaa julkaisun toinen kirjoittaja, tutkimuspäällikkö Marika Schaupp.

Tietoa työkyvystä -julkaisu on suunnattu erityisesti yritysten työkyvyn edis­tämisen asiantuntijoille sekä kaikil­le niille, jotka ovat kiinnostuneet työkyvystä ja sen kehittämisestä.

Varman tutkimustoiminnan tavoitteena on tunnistaa ja kuvata vallitsevia että nousevia työkyvyttömyyden riskitekijöitä, ymmärtää erilaisten riskitekijöiden yleistä kehitystä ja suhdetta työn muutokseen sekä tuottaa tietoa vaikuttavista työkyvyttömyysriskin hallintakeinoista. Toteutamme tutkimuksia ja selvityksiä omana toimintana sekä yhteistyössä tutkimuslaitosten kanssa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Varma
Varma
Salmisaarenranta 11
00180 Helsinki

010 2440http://www.varma.fi

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 900 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2019 Varman maksutulo oli 5,3 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,9 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli maaliskuun 2020 lopussa 43,6 miljardia euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varma

Varman uudistettu kestävän kehityksen osakesalkku edistää YK:n tavoitteita ja omia ilmastotavoitteitaan14.9.2020 10:45:58 EESTTiedote

Työeläkeyhtiö Varma uudistaa vastuullisiin sijoituskohteisiin sijoittavan osakesalkkunsa, jotta salkku vastaisi paremmin Varman sijoitustoiminnan ilmastotavoitteisiin sekä edistäisi valittuja YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Valittuina teemoina ovat mm. ilmastonmuutoksen torjunta ja vastuullinen kuluttaminen. Salkun tavoitekoko on pitkällä aikavälillä 500-1 000 miljoonaa euroa.

Varma mukana järjestämässä Sara Hildénin taidemuseon kansainvälistä arkkitehtuurikilpailua31.8.2020 10:00:08 EESTTiedote

Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelusta Tampereelle on käynnistynyt kansainvälinen, yleinen arkkitehtuurikilpailu. Sen järjestävät työeläkevakuutusyhtiö Varma, Sara Hildénin Säätiö ja Tampereen kaupunki. Suunnittelukilpailu käydään 31.8.–2.12.2020, ja kilpailutulokset julkistetaan alkuvuodesta 2021. Investointi uuteen taidemuseorakennukseen on Varmalle ainutlaatuinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme