Finanssiala ry

Työntekijöiltä ja työnantajilta uusi yhteinen työkalu vuoropuhelun lisäämiseen työpaikoilla

Jaa
Finanssialan työntekijäliitot ja työnantajat ovat julkaisseet työkalun, jonka tarkoitus on antaa kättä pidempää työpaikoilla esimiesten ja alaisten välisen vuoropuhelun käymiseksi. Työkalu on nimeltään Rohkeasti yhteistyöhön. Verkkopohjainen työkalu löytyy Hyfi.fi-verkkosivulta, jolle kerätään myös muuta työelämän kehittämiseksi finanssialalla tehtyä materiaalia.

Työkalu sisältää tukun väittämiä, joiden avulla työpaikoilla on tarkoitus yhdessä keskustellen katsoa, missä mennään ja missä yhteistyötä voitaisiin parantaa.

Vaikka työkalu on webropol-muotoinen, ei ole tarkoitus, että lomake täytetään yksin nurkassa ja sitten siirrytään työtehtävissä eteenpäin.

”Väittämiä on tarkoitus käsitellä työpaikalla ryhmissä. Ryhmät voivat olla esimerkiksi tiimejä tai isompia kokonaisuuksia. Ennen väittämien käsittelyä on syytä käydä väittämät porukalla lyhyesti läpi, että ne ymmärretään samalla tavalla, esimerkiksi mitä tarkoitetaan, kun sanotaan ”meillä” – puhutaanko silloin koko työyhteisöstä, omasta tiimistä vai jostain muusta”, sanoo Antti Hakala Ammattiliitto Prosta.

Webropol-työkalun avulla vastaukset saadaan talteen ja niihin voidaan palata myöhemmin. ”Jos verkkokyselymuoto ahdistaa, ei sitä tarvitse tehdä. Muoto ei ole itsetarkoitus, vaan yhteinen keskustelu ja keskustelua seuraavat toimet. Kysymykset voi vaikka tulostaa ja käydä ne oman porukan kanssa sohvilla keskustellen läpi – tai sitten hakea niiden avulla inspiraatiota omaa työyhteisöä koskettaviin asioihin”, muistuttaa Ammattiliitto Union Minna Ahtiainen.

Kyselyssä neljä teemaa – mitä te hyödynnätte?

Rohkeasti yhteistyöhön -työkalun kysymyspatteristo on jaettu eri teemoihin: Toimintaympäristöön, luottamukseen, osaamiseen ja hyvinvointiin.

Toimintaympäristössä haetaan yhteistä ymmärrystä siitä, millaisessa maailmassa oma yhtiö toimii ja millaisia muutoksia toimiala ja työelämä kohtaavat. Luottamusosiossa arvioidaan yhteishenkeä, henkilösuhteita ja työpaikan pelisääntöjä.

Osaamisosiossa pohditaan omalla työpaikalla tarjottuja mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistaan ja suhtautumista uuden oppimiseen. Hyvinvointiosiossa pohditaan palautekulttuuria, työkulttuuria laajemmin ja työyhteisön vointia.

”Kaikissa osioissa katsetta suunnataan sekä työntekijöihin että työnantajiin – missä meillä menee hyvin, mikä kohta vaatii parantamista? Tällä halutaan tarjota kättä pidempää kehittymiselle!” tiivistää Riikka Sipilä Ylemmät toimihenkilöt YTN:stä.

Kaikki löytyy Hyfi.fi-sivulta

Hyfi.fi-sivustolle kootaan jatkossa muutakin työelämän kehittämiseen liittyvää materiaalia. Hyfi on lyhenne sanoista Hyvinvoiva finanssiala, joka oli työehtosopimuksessa sovittu hanke alan työelämän kehittämisestä yhteistyössä alan työmarkkinaosapuolten välillä. Virallisesti hanke on päättynyt, mutta terminä hyfi on jatkanut elämäänsä. Siitä on muodostunut kattokäsite alalla työntekijöiden ja työnantajien välillä tehdylle työelämän kehittämiselle.

”Hyfi on jo juurtunut kielenkäyttöön – oli jo aikakin kasata kaikki hyvä tutkimushankkeessa ja sitä seuranneessa yhteistyössä syntynyt materiaali helposti muistettavan verkko-osoitteen taakse”, sanoo Finanssiala ry:n Tarja Kallonen.

Rohkeasti yhteistyöhön -työkalua ovat olleet rakentamassa Ammattiliitto Pro, Ammattiliitto Unio, Ylemmät Toimihenkilöt YTN, Palta ja Finanssiala.

Tutustu työkaluun ja Hyfi.fi-sivustoon.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Finanssiala: Tarja Kallonen, tarja.kallonen@finanssiala.fi
Palvelualojen työnantajat Palta: Kirsi Arvola, kirsi.arvola@palta.fi
Ammattiliitto Pro: Antti Hakala, antti.hakala@proliitto.fi
Ammattiliitto Unio: Minna Ahtiainen, minna.ahtiainen@unioliitto.fi
Vakuutusväen Liitto VvL: Kirsi Kovanen,kirsi.kovanen@vvl.fi
Ylemmät Toimihenkilöt YTN: Riikka Sipilä, riikka.sipila@ekonomit.fi

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Kriisit eivät horjuttaneet pankkisektoria vuonna 2023, vakuutusyhtiöillä hyvä vuosi – tutustu pankki- ja vakuutussektorien vuosikatsauksiin22.4.2024 11:42:24 EEST | Tiedote

Finanssiala ry on julkaissut katsaukset sekä pankkien että vakuutusyhtiöiden vuoteen 2023. Kummallakin sektorilla oli hyvä vuosi: tuotot, tulokset ja vakavaraisuudet pysyivät hyvällä tasolla. Vakuutusyhtiöiden tuloksia paransivat erityisesti osakkeiden ja joukkovelkakirjojen hyvät tuotot. Pankkien häiriönsietokykyä paransivat kertyneet voittovarat, ylimääräiset pääomapuskurit sekä hyvä likviditeettiasema.

Luottolaitosten sääntely kaipaa ajantasaistamista – lisävelvoitteille ja kansalliselle lisäsääntelylle ei ole tarvetta18.4.2024 10:35:20 EEST | Tiedote

Peruspankkipalveluihin liittyvää sääntelyä ei ole tarpeen lisätä, toteaa Finanssiala ry lausunnossaan. Lausunto liittyy valtiovarainministeriön peruspankkipalveluja ja luottolaitoslainsäädäntöä koskevaan arvomuistioon. FA huomauttaa, että arvomuistion kattama selvitys ei ole mukana hallitusohjelmassa ja sen sisältö on osin ristiriidassa kansallisen lisäsääntelyn välttämistä koskevan hallitusohjelman tavoitteen kanssa. Ehdotetut palveluaikavelvoitteet olisivat poikkeuksellisia suomalaisessa sääntelyssä, ja pankkipalveluiden saavutettavuuden kriittisyyttä on muistiossa yliarvioitu.

Hallitus löi viimeisen naulan vapaaehtoisen eläkesäästämisen arkkuun – miksi Suomi kulkee eurooppalaiseen vastavirtaan, Petteri Orpo ja Riikka Purra?17.4.2024 15:07:17 EEST | Tiedote

Hallitus esitti kehysriihessään vapaaehtoisen eläkesäästämisen verokannusteen poistamista vuoden 2027 alusta alkaen. EU:ssa puolestaan suuntaus on aivan päinvastainen ja vapaaehtoinen eläkesäästäminen nähdään tärkeänä osana EU:n pääomamarkkinaunionin tulevaisuutta, joka on esillä EU:n huippukokouksessa 17.-18.4.2024. Puoli miljoonaa tavallista suomalaista ovat edelleen säästäneet vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin. Pitkäjänteiseen, erityisesti tiettyyn ikään sidottuun eläkesäästämiseen on vaikea sitoutua ilman kannusteita, jotka hallitus nyt esittää poistettavaksi.

Poliittisesti vaikutusvaltaisten henkilöiden kansallisesta rekisteristä hyötyisivät niin asiakkaat kuin finanssialakin17.4.2024 10:40:11 EEST | Tiedote

Rahanpesulaki luokittelee merkittävissä julkisissa tehtävissä toimivat henkilöt ja heidän lähipiirinsä poliittisesti vaikutusvaltaisiksi eli ns. PEP-henkilöiksi (Politically Exposed Persons), joiden taustoja ja asiointia tulee selvittää ja seurata erityisen huolellisesti. Ilmoitusvelvollisten tarve ajantasaisille PEP-tiedoille on lisääntynyt compliance-velvoitteiden sekä kansallisen ja kansainvälisen toiminta- ja turvallisuusympäristön kiristymisen myötä. Nykyisellään PEP-tietoja hankitaan ja ylläpidetään erilaisista lähteistä, mikä heikentää tietojen luotettavuutta ja ylläpitoa. PEP-tietojen kokoaminen keskitettyyn rekisteriin parantaisi tietojen kattavuutta, oikeellisuutta, ajantasaisuutta ja myös henkilötietojen suojaa. Valtiovarainministeriö on laatinut arvomuistion keskitetyn kansallisen PEP-rekisterin perustamisesta. Finanssiala ry tukee ehdotusta voimakkaasti. Tanskassa rekisteri on ollut käytössä jo vuosia ja kokemukset ovat olleet hyviä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye