Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Työpaikan menetys kasvattaa helsinkiläisten todennäköisyyttä muuttaa Helsingin työssäkäyntialueen ulkopuolelle

Jaa

Työpaikan menetykset lisäävät helsinkiläisten muuton todennäköisyyttä Helsingin työssäkäyntialueen ulkopuolelle – tosin valtaosa työpaikkansa menettävistä jää asumaan Helsingin työssäkäyntialueelle ja nimenomaan Helsinkiin. Työllisyyden ja työtulojen taso ja kehitys ovat heikompia Helsingin työssäkäyntialueen ulkopuolelle muuttavilla, mutta asuinpaikan valinnan taustalla on myös erilaisia asumiseen ja perhesiteisiin liittyviä tekijöitä. Tiedot selviävät Helsingin kaupunginkanslian uudesta julkaisusta Helsinkiläisten muuttopäätökset, työllisyys ja työtulot työpaikan menetyksen jälkeen.

Kuva: Shoot Hayley
Kuva: Shoot Hayley

Tutkimuksessa tarkastellut työpaikan menetykset tapahtuivat vuosina 2001–2014 joukkoirtisanomisen tai toimipaikan sulkemisen seurauksena. Vaikka tutkimustulokset kuvaavatkin koronaepidemiaa edeltänyttä aikaa, voivat ne taustoittaa myös arvioita siitä, millaisia alueellisia ja taloudellisia seurauksia koronakriisistä aiheutuneilla helsinkiläisten työpaikan menetyksillä voi mahdollisesti olla.

Työpaikan menetyksen havaittiin kasvattavan helsinkiläisten todennäköisyyttä muuttaa Helsingin työssäkäyntialueen ulkopuolelle. Toisaalta työpaikan menetys hieman pienentää helsinkiläisten todennäköisyyttä muuttaa toiseen kuntaan Helsingin työssäkäyntialueen sisällä. Vaikka työpaikan menetyksellä on merkitystä helsinkiläisten muuttopäätösten kannalta, tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että muuton taustalla olisi ainoastaan työhön liittyviä syitä. Erilaisten asumiseen ja perhesiteisiin liittyvien tekijöiden havaittiinkin tutkimuksessa olevan tärkeitä työpaikkansa menettävien muuttopäätösten kannalta.

Muuttopäätös yhteydessä työllisyyteen ja työtuloihin

Helsingin työssäkäyntialueen ulkopuolelle muuttavilla työpaikkansa menettäneillä työllisyyden ja työtulojen välitön pudotus työpaikan menetyksen jälkeen on selvästi suurempi, kuin taustaominaisuuksiltaan samankaltaisilla Helsinkiin tai sen työssäkäynti-alueelle asumaan jäävillä. Työllisyys- ja työtuloerot heidän välillään ovat selviä useita vuosia tämän jälkeenkin. Helsinkiin jäävien ja muualle Helsingin työssäkäyntialueella muuttavien työpaikkansa menettäneiden väliset erot työllisyydessä ja työtuloissa ovat vain lyhytkestoisia. Työllisyys- ja työtulomenetykset ovat kuitenkin heilläkin huomattavia ja varsin pitkäaikaisia.

Helsingin työssäkäyntialueen ulkopuolelle muuttavien ja Helsingin työssäkäyntialueelle jäävien välillä havaittuja työllisyys- ja työtuloeroja voivat selittää lukuisat tekijät. Nämä voivat liittyä muun muassa muihin muuton yhteydessä tapahtuviin muutoksiin tai alueiden välisiin eroihin niiden työmarkkinatilanteessa, työpaikkarakenteessa tai palkkatasossa. Erojen taustalla voi mahdollisesti olla myös jokin havaitsematon tekijä, jonka suhteen Helsingin työssäkäyntialueen ulkopuolelle muuttavat poikkeavat Helsingin työssäkäyntialueelle jäävistä.Ansala: Helsinkiläisten muuttopäätökset, työllisyys ja työtulot työpaikan menetyksen jälkeen, tutkimuskatsauksia 2021:1

TiivistelmäLisätietoja:
Erikoistutkija Laura Ansala, kaupunginkanslia
laura.ansala@hel.fi
Puh. 040 1448 210

Tiedotteen lähetti
Katri Lehtonen
Kaupunginkanslian viestintä
katri.lehtonen@hel.fi
Puh. 040 1677 302

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Shoot Hayley
Kuva: Shoot Hayley
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki kannustaa jälleen turvalliseen etävapun viettoon – Vapun päällä vappu -konsertti Virtuaalisessa Helsingissä kruunaa vappuaaton20.4.2021 09:30:20 EEST | Tiedote

Helsingin vuosi sitten lanseeraama kaikkien aikojen etävappu saa jatkoa. Etävapun juhlijoita kannustetaan tänäkin vuonna viettämään kevätkauden avausta lähipiirissä kokoontumisrajoitusten mukaisesti. Juhlamielelle voi virittäytyä Helsingin tarjoaman virtuaalisen ohjelman parissa. Vappuaaton kruunaa Nelonen Median ja Zoan Oy:n kumppanina toteutettu Vapun päällä vappu -show Virtuaalisessa Helsingissä. Konsertti on katsottavissa ilmaiseksi vappuaattona Nelosella ja Ruudussa.

Helsingissä käytetään internetiä ja digitaalisia palveluja enemmän kuin koko Suomessa – riskinä eriarvoisuuden lisääntyminen16.4.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Palveluita ja mahdollisuuksia vuorovaikutukseen tarjotaan yhä enemmän sähköisesti. Viime vuonna alkanut koronaepidemia aiheutti eräänlaisen ”pakotetun digiloikan”, kun palveluita siirrettiin verkkoon ja kasvokkaisia tapaamisia jouduttiin välttämään. Parhaimmillaan digitalisaatio sujuvoittaakin arkea ja edistää yhteisöllisyyttä, mutta kaikille uusiin sähköisiin palveluihin siirtyminen ja niiden käyttäminen ei ole kuitenkaan yhtä helppoa tai aina mahdollistakaan.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä toteuttaa rajoitusten purkamisessa lapset ja nuoret ensin -periaatetta ja avaa ensin 20-vuotiaiden ja sitä nuorempien ulkoharrastustoiminnan15.4.2021 16:33:00 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli kokouksessaan torstaina 15.4.2021 hallituksen suunnitelmasta koronarajoitusten purkamiseen liittyen, sekä nykyisten rajoitusten purkamisesta alueellaan. Koordinaatioryhmä näkee tärkeänä, ettei avautumisvaiheessa keskitytä vain rajoitusten purkamiseen, vaan palvelujen palautumisen edellytysten turvaamiseen. Lisäksi kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevien ryhmien hyvinvoinnista tulisi huolehtia. Koronakoordinaatioryhmä pitää ensisijaisen tärkeänä, että rajoitusten purku aloitetaan lapsista ja nuorista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme